Bu araştırmada, Şifa
Alabalık Çiftliği’nin, Şamran Kanalının,
su kalitesi üzerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla; Nisan 2006 ve Mayıs
2007 tarihleri arasında çiftliğin giriş ve çıkış noktalarından mevsimsel olarak
alınan, toplam 26 su numunesinin bazı mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özellikleri
belirlendi. Bütün su numunelerindeki, toplam heterotrofik bakteri, toplam
koliform bakteri, fekal koliform bakteri sayıları, pH değerleri ve sıcaklık değerleri
belirlendi. Şamran kanalının kaynağından alınan su numuneleri ile, tesisin giriş ve çıkış noktalarındaki, su sıcaklığı
ve pH’ın ortalama değerleri, sırasıyla; 9°C, 10.40°C, 10.49°C ve 6.88, 7.22 ve 7.47 olduğu tespit edildi. Farklı
sıcaklık aralıklarında (5°C, 27°C ve 35°C), heterotrofik bakteri sayısı tesisin giriş ve çıkışından
noktalarından alınan numunelerde; 8.8×103-26×103 kob/100
ml, 4.1×105-11.9×105 kob/100 ml ve 4.3×104-80×104
kob/100 ml olduğu belirlendi. Su numunelerindeki toplam koliform sayısının
233-576 kob/100 ml arasında değiştiği belirlenirken, fekal koliform sayısın
170-557 kob/100 ml arasında değiştiği, tespit edildi. Yapılan araştırmalar sonucunda; Şamran kanalı üzerine bulunan, Şifa Alabalık
çiftliğinin, kanal suyun mikrobiyolojik kalitesini olumsuz yönde etkilediği
tespit edildi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
2006-FBE–087
Bu araştırmayı, 2006-FBE–087 proje kapsamında, maddi yönden destekleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı’na teşekkür ederiz.
In this study, the effects of Şifa Trout Farm, Şamran
Channel on water quality were investigated. For this purpose; Between April
2006 and May 2007, some microbiological and physicochemical properties of a
total of 26 water samples taken seasonally from the entry and exit points of
the farm were determined. Total heterotrophic bacteria, total coliform
bacteria, fecal coliform bacteria numbers, pH values and temperature values
were determined in all water samples. In the water samples taken from the
source of the Şamran channel, the mean values of water temperature and pH at
the entry and exit points of the plant are as follows; 9 °C, 10.40 °C, 10.49 °C
and 6.88, 7.22 and 7.47. At different temperature ranges (5°C, 27 °C and 35 °C),
the number of heterotrophic bacteria was determined in samples taken from the
points of entry and exit of the plant; 8.8 × 103-26 × 103 cfu / 100 ml, 4.1 ×
105-11.9 × 105 cfu / 100 ml, and 4.3 × 104-80 × 104 cfu / 100 ml. The total
coliform count of water samples was determined between 233-576 cfu / 100 ml,
while the fecal coliform number ranged between 170-557 cfu / 100 ml. As a
result of the researches; It was found that Şifa Trout farm on Şamran channel
had a negative effect on microbiological quality of canal water.
2006-FBE–087
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2006-FBE–087 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |