Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hayvan beslemede kullanılan bazı yemlerin organik madde sindirilebilrliklerinin in vivo ve in vitro yöntemlerle belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 2, 91 - 105, 30.04.2019

Öz

Araştırmada 7 farklı yemin (buğday samanı, çayır kuru otu, yonca kuru otu, arpa, soya, pamuk tohumu küspesi, soya küspesi) klasik sindirim denemesi (in vivo) ve gaz testi (HFT) ile gübre-gaz tekniği (in vitro) yöntemleri kullanılarak organik madde sindirilebilirlikleri belirlenmiştir.In vivo yöntemde toplam 5 adet Karakaş erkek toklu kullanılmıştır. Gaz testin (HFT) de 2 adet Kıvırcık ırkına ait fistüllü koç kullanılmıştır. Gübre-gaz tekniğinde ise 3 adet Karagül ırkına ait koç kullanılmıştır. In vivo ve in vitro gaz testi değerleri arasındaki ilişki (R= 0.45, P 0.01) ile in vivo ve in vitro gübre-gaz tekniği değerleri arasındaki ilişki önemli bulunmuştur (R= 0,52, P  0.01).

Kaynakça

  • El Shaer, M. H., Omed, M. H., Chamberlain, G. A., 1987. Use of Faecal Organisms from Sheep for the In Vitro Determination of Digestibility
  • Aiple, P.K., Steingass, H., Menke, K.H., 1992. Suitability of a Buffered Faecal Suspension as the Inoculum in the Hohenheim Gas Test. J.Anim.Physiol.a.Anim.Nutr. 67., 57-66, Verlag Paul Parey, Hamburg und Berlin. ISSN 0931-2439.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sevilay Gül 0000-0002-5695-1089

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2019
Gönderilme Tarihi 29 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gül, S. (2019). Hayvan beslemede kullanılan bazı yemlerin organik madde sindirilebilrliklerinin in vivo ve in vitro yöntemlerle belirlenmesi. Doğu Fen Bilimleri Dergisi, 2(2), 91-105.