Bu çalışmanın amacı ortodontik tedavi gören hastalarda beslenmenin periodontal dokuların sağlığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışma Isparta'da yaşayan 13-19 yaşları arasındaki 118 yetişkinde prospektif tek merkezli bir çalışma olarak yapıldı. Katılımcılar altı aydır sabit ortodontik tedavi ile tedavi edilen hastalardı. Hastaların demografik özellikleri anket ile kaydedildi. Tüm besinler 52 maddelik bir Besin Tüketim Sıklığı (FFQ) ile sorgulandı. Periodontal durumun değerlendirilmesi Kanama İndeksi (BI), Ortodontik Plak İndeksi (OPI), Topluluk Periodontal Tedavi İhtiyaç İndeksi (CPITN) ile ölçüldü. İki bağımsız grup arasında fark olup olmadığını belirlemek için bağımsız örnek T testi kullanıldı ve tüm değerlerde p <0.05 anlamlı kabul edildi. Besin tüketimin sıklığı açısından, BI ve OPI’ye göre yarım yağlı/yağsız süt, probiyotik, tahıl, kolalı içecekler ve patatesler arasında aynı şekilde CPITN'e göre taze sıkılmış meyve suyu içeceklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Bu çalışma sonuçları, özellikle uzun ortodontik tedavilerden önce, ergenlerin beslenme alışkanlıklarını ve peridontal durumunu iyileştirmek için program geliştirme ihtiyacını vurgulamaktadır. Sağlıklı beslenme uygulamalarına önem veren multidisipliner yaklaşım, ortodontik tedavinin başarısı için faydalı olacaktır
Besin tüketim sıklığı Beslenme Periodontal durum Sabit ortodontik tedavi
The aim of this study is to investigate the effect of nutrition on the health of periodontal tissues in patients under going orthodontic treatment. A prospective single-center study was conducted in 118 adults, aged between 13-19 years, living in Isparta, Turkey. Participants who had been treated with fixed orthodontic treatment for six months were included. Demographic features of the patients were recorded with a questionnaire. All the nutrients were asked via a 52-item Food Frequency Questionnaire (FFQ). Bleeding Index (BI), Orthodontic Plaque Index (OPI), Community Periodontal Index of Treatment Needs (CPITN) were measured for the evaluation of periodontal status. The independent sample T test was used to determine whether there were any differences between the two independent groups and p<0.05 was considered significant in all values. In terms of the frequency of food consumption, it was seen that there was a statistically significant difference between semi-fat/non-fat milk, probiotic, cereal, cola drinks and potatoes according to BI and OPI likewise freshly squeezed juice drinks according to CPITN. These study results emphasize the need to develop programs to improve the dietary habits and periodontal status of adolescents, particularly before long orthodontic treatments. Multidisciplinary approach giving importance to healthy nutrition applications will be useful for the success of the orthodontic treatment
Food consumption frequency Nutrition Periodontal status Fixed orthodontic treatment
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Dergimize sadece Araştırma makalesi, vaka raporu ve Derleme türündeki yayınlarınızı dergimize gönderebilirsiniz. Dergimiz, Uluslararası ve ulusal indekslerce taranmaktadır.
Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi Europub, Asian Science Citation Index, Asos index, ACAR index ve Google Scholar tarafından dizinlenmektedir. Ayrıca, TR Dizin ve diğer indekslere başvuru yapılmıştır.