In this
research, the most suitable pH level, sucrose and agar doses for in vitro germination of Papaver rhoeas which has got germination problem and medical
importance were determined. The germination of seeds carried out in distilled water
and in vitro condition at plant
growth cabinet. As a result of our study, Papaver
rhoeas seeds germination rate in
distilled water is very low and seeds are dormant (germination percentage ~ 10 %) were detected. The most suitable pH
level, in vitro germination treatment
was determined as 5.8. 3 % sucrose and 0.7 % agar led to highest germination
rate. Consequently, Papaver rhoeas seeds
was successfully germinated in vitro culture.
Bu
araştırmada, çimlenme problemi olan ve tıbbi öneme sahip olan Papaver rhoeas tohumlarının doku kültürü
(in vitro) ortamında çimlendirilmesi
için en uygun ortam pH’ı, sükroz ve agar dozunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Tohumların
çimlendirilmesi saf su ortamında ve in
vitro ortamda bitki büyütme kabininde gerçekleştirilmiştir. Yaptığımız
çalışmanın sonucunda, Papaver rhoeas tohumlarının
saf suda çimlenme oranının çok düşük olduğu ve tohumların dormant olduğu
(çimlenme yüzdesi ~ % 10) tespit edilmiştir. In vitro ortamda yapılan çimlendirme denemesinde ise en uygun ortam
pH’ı 5.8 olarak belirlenmiştir. % 3 oranında kullanılan sükroz ve % 0.7 oranında
kullanılan agar ortamında en yüksek çimlenme elde edilmiştir. Sonuç olarak, Papaver rhoes tohumları in vitro ortamda başarılı bir şekilde
çimlendirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Sayı: 026 |
HAZİRAN 2020'den itibaren Journal of Scientific Reports-A adı altında ingilizce olarak yayın hayatına devam edecektir.