Zararlı böcekler ve hastalık
etmenleri fındığın depolanması sırasında önemli ekonomik kayıplara neden
olmaktadır. Bu çalışma fındığın depolanması sırasında görülen zararlıların ve
hastalık etmenlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Düzce il
merkezi ve ilçelerinden 49 depodan fındık örnekleri alınmış ve laboratuvarda
incelenmiştir. İncelenen örneklerin %51.02’sinde (25 örnekte) böceklerden
kaynaklı zarar tespit edilmiştir. Bu örneklerde Curculio
nucum, Plodia interpunctella ve Rhyzopertha dominica zararı tespit edilmiştir. Böcek yoğunluğu ise 0-6.67
(%) arasında değişiklik göstermiştir. İncelenen örneklerin % 97.96’sında (48
örnekte) ise fungal hastalık etmenlerine rastlanmıştır. Fungal etmenlerden
kaynaklı çürüklük oranı ise 5.56-20.67 (%) arasında değişiklik göstermiştir. İç
çürüklüğe neden olan fungal etmenler, Aspergillus
sp., Penicillium sp., Alternaria sp., Fusarium sp., Chaetomium
sp., ve Trichothecium sp. olarak
belirlenmiştir. Bu çalışma neticesinde fındıkta zarar oluşturan ve çürüklüğe
neden olan önemli zararlı ve fungal etmenler belirlenmiştir. Fındığın zararlı
ve hastalıklardan korunması fındığın ekonomik değeri açısından oldukça önem
taşımaktadır.
Fungal patojenler Fındık Zararlı böcekler Çürüklük oranı Depolama
Pest insects and fungal pathogens cause important economic loss in hazelnut during the storage period. In this study, we investigated these damaging agents in hazelnut storages. For this purpose, hazelnut samples were collected from 49 storages representing different location of Duzce and were checked in laboratory. Pest insect damage was determined in 25 storage samples (51.02%). In these samples, hazelnut damage was detected caused by Curculio nucum, Plodia interpunctella and Rhyzopertha dominica. Pest insect intensity (%) varied from 0 to 6.67 for Duzce province. Fungal pathogens were determined in the 48 storage samples (97.96%). Prevalence rate (%) of fungal pathogens varied among 5.56-20.67 in storages of Duzce. Isolating fungal agents from the inside of hazelnut were identified as Aspergillus sp., Penicillium sp., Alternaria sp., Fusarium sp., Chaetomium sp., and Trichothecium sp. In this study, important pest insects and fungal pathogens were detected causing damage and rot in hazelnut. Protection of the hazelnut storages from these agents is very important for the economic value of hazelnut
Storage Hazelnut Fungal pathogens Rate of rottenness Pest insects
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 4 |