In this study, the use of natural zeolite, activated zeolite and Polyvinylpyrrolidone (PVP) as adsorbent was
investigated to remove methylene blue (MM) from aqueous solutions. Natural zeolite; KOH, NaOH, HCl,
purified water, H3PO4 and H3BO3 were activated. In the experiments using zeolite washed with pure water and
activated at 400 oC, the highest adsorption efficiency was reached. The equilibrium data obtained at the end of
the adsorption process at different temperatures were applied to Lanmuir, Freundlich, Temkin and Harkins Jura
models and the model parameters were calculated. Accordingly, it was determined that the model representing
the best adsorption was Langmuir and the adsorption entalps was 12.70 kJ / mol. In the experiments with PVP,
Langmuir was the model that best represents the adsorption. The adsorption enthalpy was determined as
14.32kJ/mol.
Zeolite Methylene Blue Adsorption Isotherm Thermodynamic Parameters
Bu çalışmada, sulu çözeltilerden metilen mavisinin (MM) giderilmesi için adsorban olarak doğal zeolit (DZ) ve
aktifleştirilmiş zeolit (AZ) ile polivinil prolidonun (PVP) kullanımı araştırılmıştır. Doğal zeolit; KOH, NaOH,
HCI, saf su, H3P04 ve H3BO3 ile aktive edilmiştir. Saf su kullanılarak yıkanan ve 400 oC’de aktive edilen
zeolitin kullanıldığı deneylerde en yüksek adsorpsiyon verimine ulaşılmıştır. Farklı sıcaklıklarda adsorpsiyon
işleminin sonunda elde edilen denge verileri Langmuir, Freundlich, Temkin ve Harkins Jura modellerine
uygulanmış ve model parametreleri hesaplanmıştır. Buna göre adsorpsiyonu en iyi temsil eden modelin
Langmuir olduğu ve adsorpsiyon entalpisinin 12.70 kJ/mol olduğu tespit edilmiştir. PVP ile yapılan deneylerde
de adsorpsiyonu en iyi temsil eden modelin Langmuir olduğu görülmüştür. Adsorbent olarak PVP’nin
kullanıldığı adsorpsiyon işleminde adsorpsiyon entalpisi 14.32 kJ/mol olarak belirlenmiştir.
Zeolit Metilen Mavisi Adsorpsiyon İzotermi Termodinamik Parametreler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1 |