Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Design and Performance Analysis of a Sesame Membrane Peeling Machine without Using Salt

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 3, 994 - 1003, 31.07.2019
https://doi.org/10.29130/dubited.471467

Öz

Kaynakça

  • [1] K. Rechtenbach ve S. Nitz, “Extraction of gamma-tochopherol and lignan compunds of sesamum indicum L. With accelerated solvent extraction (ASE),” Scientific Publications, c. 4, No:3, Technische Universitat München, Germany, 1999. [Online].
  • [2] H. Katsuzaki S. Kawakishi ve T. Osawa, “Sesaminol glucosides in sesame seeds,” Phtyochemistry, vol. 35, pp. 773-776, 1994.
  • [3] A. H. Johnson ve M. S. Peterson, “Encyclopedia of food technology,” The Avi Publishing Company, Inc. Westport Connecticut, pp. 793-795, 1974.
  • [4] A. Ashri, “Sesame”, Agriculture Sciences, vol.5, no.6, pp. 179-228, 1998.
  • [5] G. Röbbelen R. K. Downey ve A. Ashri “Oil crops of the world-their breeding & breeding utilization,” Mc Graw-Hill Publishing Company, 1989.
  • [6] M. Bannet, “Sesame seed,” The New Rural Indurtries, ss. 361-367, 1995. [Online]. Erişim: https://www.agmrc.org/media/cms/sesame_38F4324EE52CB.pdf
  • [7] A. A. Carbonell-Barrachina M. A. Lluch Pe´rez-Munera I. I. Hernando ve S. Castillo, “Effects of chemical dehulling of sesame on color and microstructure,” Food Chemistry, vol. 15, no. 3, pp. 229-234, 2009.
  • [8] Bulayci brothers industry trade Co. Ltd., (2003). [Online]. Erişim: http://www.bulayhan.com
  • [9] G. M. Yehia O. A. Hussein ve I. A. Yaldes, (2002) “Wet decoratication of sesame seeds by new methods, [Online]. Erişim: http://www.unu.edu/unupress/food/8F121e/8F121E09
  • [10] Gürmaksan, (2003) .Tahin, helva, lokum gıda makinaları, [Online]. Erişim: http://www.telerehber.com/gurmaksan/urun4.htm
  • [11] Maden Gümüs Food Machinery Manufacturing, Sesame processing unit, 2003.
  • [12] M. F. Girgis, “Method for Peeling and Processing Grain,” U.S.A. 3419056, Aralık, 31, 1968.
  • [13] S. Latreyte, “Produce peeling machine particularly for shelling nuts,” U.S.A. 4785729, Ocak, 22, 1988.
  • [14] M.L. Beeler, “Peeler with inclined grooves inside wall,” U.S.A. 5617783, Ağustos, 4, 1997.
  • [15] M. Elleuch S. Besbes O. Roiseux C. Blecker ve H. Attia, “Quality characteristics of sesame seeds and by-products,” Food Chemistry. vol. 103, pp. 641–650, 2006.
  • [16] K. Al-Ismail N. Alawamleh M. Al-Dabbas, (2018) “Effect of roasting and dehulling on antioxidant activity, oil quality and protein functionality of sesame seeds used in tahina and halawa.” Madridge Journal of Food Technology, vol. 3, no. 1, pp. 109-114, 2018.
  • [17] İ. Cürgül, Makina Elemanları Cilt 1, güncelleştrilmiş baskı, İstanbul, Türkiye: Birsen Yayınevi, 2015, böl. A, ss, 20-35.
  • [18] M. Akkurt, Makina Elemanları Cilt 1, gözden geçirilmiş 3. baskı, İstanbul, Türkiye: Birsen Yayınevi, 1997, böl. D (16), ss, 517-541.

Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 3, 994 - 1003, 31.07.2019
https://doi.org/10.29130/dubited.471467

Öz

Susam, bünyesinde Ca, Fe, Mn, Zn, Mg, Cu ve Se gibi mineraller
ile birlikte yağ, karbonhidrat, protein,        bulunduran, besleyici özelliği  yüksek 
olan yağlı bir tohum olmasına rağmen oksalik asit, fitik asidi ve selüloz gibi insan sağlığına zararlı etken
maddeleri de içerir. Susam danesi, zarının soyulması aşamasında, yağının
çıkarılması ve tahin yapımı gibi amaçlarla deformasyona uğratıldığı durumda,
içerdiği mineraller zarındaki asit ve selüloz ile kimyasal reaksiyona girerek
birçok hastalığa neden olan yapılar oluşturmaktadır. Susam kabuğundaki asitler
ve selülozun bu zararlarından dolayı tüketilmeden önce soyulması bir
zorunluluktur. Mevcut olan soyma yöntemlerinde susam daneleri nemlendirildikten
sonra karıştırıcı ile şişmiş zarları parçalamaktadır. Parçalanmış zarlar susam
danesi ile birlikte tuzlu suda bekletilerek daneler zarlardan ayrıştırılır.
Ayrılmış olan daneler yıkandıktan sonra fırında kavrulur ve tüketime hazır hale
getirilir. Mevcut durumda bir ton susamın zarını soymak için 20 m3
su ve 3 m3 tuz kullanılmaktadır. Ayrıca işlem 24 saatte 9 çalışan
ile yapılabilmektedir. Bu çalışmada, bir susam zarı soyma makinesi ana mili
için özel bir tasarım yapılarak tuz kullanımı tamamen ortadan kaldırılmış,
işlem süresi kısaltılmış, gerekli olan su tüketimi ve çalışan sayısı ise
yaklaşık olarak % 90 oranında azaltılmıştır.



 

Kaynakça

  • [1] K. Rechtenbach ve S. Nitz, “Extraction of gamma-tochopherol and lignan compunds of sesamum indicum L. With accelerated solvent extraction (ASE),” Scientific Publications, c. 4, No:3, Technische Universitat München, Germany, 1999. [Online].
  • [2] H. Katsuzaki S. Kawakishi ve T. Osawa, “Sesaminol glucosides in sesame seeds,” Phtyochemistry, vol. 35, pp. 773-776, 1994.
  • [3] A. H. Johnson ve M. S. Peterson, “Encyclopedia of food technology,” The Avi Publishing Company, Inc. Westport Connecticut, pp. 793-795, 1974.
  • [4] A. Ashri, “Sesame”, Agriculture Sciences, vol.5, no.6, pp. 179-228, 1998.
  • [5] G. Röbbelen R. K. Downey ve A. Ashri “Oil crops of the world-their breeding & breeding utilization,” Mc Graw-Hill Publishing Company, 1989.
  • [6] M. Bannet, “Sesame seed,” The New Rural Indurtries, ss. 361-367, 1995. [Online]. Erişim: https://www.agmrc.org/media/cms/sesame_38F4324EE52CB.pdf
  • [7] A. A. Carbonell-Barrachina M. A. Lluch Pe´rez-Munera I. I. Hernando ve S. Castillo, “Effects of chemical dehulling of sesame on color and microstructure,” Food Chemistry, vol. 15, no. 3, pp. 229-234, 2009.
  • [8] Bulayci brothers industry trade Co. Ltd., (2003). [Online]. Erişim: http://www.bulayhan.com
  • [9] G. M. Yehia O. A. Hussein ve I. A. Yaldes, (2002) “Wet decoratication of sesame seeds by new methods, [Online]. Erişim: http://www.unu.edu/unupress/food/8F121e/8F121E09
  • [10] Gürmaksan, (2003) .Tahin, helva, lokum gıda makinaları, [Online]. Erişim: http://www.telerehber.com/gurmaksan/urun4.htm
  • [11] Maden Gümüs Food Machinery Manufacturing, Sesame processing unit, 2003.
  • [12] M. F. Girgis, “Method for Peeling and Processing Grain,” U.S.A. 3419056, Aralık, 31, 1968.
  • [13] S. Latreyte, “Produce peeling machine particularly for shelling nuts,” U.S.A. 4785729, Ocak, 22, 1988.
  • [14] M.L. Beeler, “Peeler with inclined grooves inside wall,” U.S.A. 5617783, Ağustos, 4, 1997.
  • [15] M. Elleuch S. Besbes O. Roiseux C. Blecker ve H. Attia, “Quality characteristics of sesame seeds and by-products,” Food Chemistry. vol. 103, pp. 641–650, 2006.
  • [16] K. Al-Ismail N. Alawamleh M. Al-Dabbas, (2018) “Effect of roasting and dehulling on antioxidant activity, oil quality and protein functionality of sesame seeds used in tahina and halawa.” Madridge Journal of Food Technology, vol. 3, no. 1, pp. 109-114, 2018.
  • [17] İ. Cürgül, Makina Elemanları Cilt 1, güncelleştrilmiş baskı, İstanbul, Türkiye: Birsen Yayınevi, 2015, böl. A, ss, 20-35.
  • [18] M. Akkurt, Makina Elemanları Cilt 1, gözden geçirilmiş 3. baskı, İstanbul, Türkiye: Birsen Yayınevi, 1997, böl. D (16), ss, 517-541.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zülküf Demir 0000-0002-0685-3712

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Demir, Z. (2019). Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 7(3), 994-1003. https://doi.org/10.29130/dubited.471467
AMA Demir Z. Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi. DÜBİTED. Temmuz 2019;7(3):994-1003. doi:10.29130/dubited.471467
Chicago Demir, Zülküf. “Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı Ve Performans Analizi”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi 7, sy. 3 (Temmuz 2019): 994-1003. https://doi.org/10.29130/dubited.471467.
EndNote Demir Z (01 Temmuz 2019) Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 7 3 994–1003.
IEEE Z. Demir, “Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi”, DÜBİTED, c. 7, sy. 3, ss. 994–1003, 2019, doi: 10.29130/dubited.471467.
ISNAD Demir, Zülküf. “Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı Ve Performans Analizi”. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 7/3 (Temmuz 2019), 994-1003. https://doi.org/10.29130/dubited.471467.
JAMA Demir Z. Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi. DÜBİTED. 2019;7:994–1003.
MLA Demir, Zülküf. “Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı Ve Performans Analizi”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 7, sy. 3, 2019, ss. 994-1003, doi:10.29130/dubited.471467.
Vancouver Demir Z. Tuz Kullanımı Gerektirmeyen Bir Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı ve Performans Analizi. DÜBİTED. 2019;7(3):994-1003.