Süt endüstrisinde süt kalitesi hakkında bilgi veren temel parametrelerden biri sütün yağ oranıdır. Donanım ve yazılım alanındaki gelişmeler çiğ sütün içeriğinin belirlenmesinde hem pratiklik hem de yüksek doğruluk sağlayabilmektedir. Bu çalışmada geniş bir veri kümesi ile yakın kızıl ötesi spektroskopisi ölçümleri kullanılarak çiğ sütün yağlılık oranı az, orta veya çok yağlı olarak sınıflandırılmıştır. Önerilen yöntem ile geniş bir ölçekte spektral ölçüm yapmak yerine sadece 46 spektral ölçüm değeri ile %82.32 oranında sınıflandırma doğruluğu elde edilebileceği gösterilmiştir. Sütün içeriği ürünün kalitesinin belirlenmesinin yanı sıra, ürünün fiyatının belirlenmesinde, beslenen ve süt veren hayvanların sağlığının izlenebilmesi hakkında da bilgiler verir. Bu çalışmada önerilen yöntemin pratik, yüksek doğruluklu ve üretilen sütün düzenli analizini yapabilmeye imkan tanıması ile sürünün sağlığını ve beslenme şeklinin uygunluğunu sürekli takip edilebilmesini olanaklı hale getireceği düşünülmektedir.
Yakın kızıl ötesi spektroskopisi çiğ süt yağ oranı sınıflandırma.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapay Görme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |