This study was performed to determine nutritional problems and food consumption of 65 and over aged personliving nursing home according to own home in Samsun. The study voluntary population was consisting of 91 elderly,aged 65 years old, 41 living in nursing home and 50 person at home in Samsun. The data collected with face to faceinterview method and Sociodemographic characteristics, and the food record forms; anthropometrics measurementswere obtained. The mean age of participants remaining in their own homes and in nursing homes of the Male/Femalewas 71.0 ± 4.9 / 69.8 ± 5.9 and 79.0 ± 9.1 / 78.2 ± 8.9 respectively. In 5.5% of elderly individuals are at risk ofmalnutrition or malnutrition. 39.6% overweight in older individuals, 1st degree 23.1%; 13.2% 2nd and 3rd degree ofobesity was found. According to the evaluation Body Mass Index (BMI) in men (3.3%) and the elderly living in nursinghomes (4.4%), 24.2% of BMI> 30, first, second, third level were found to be at an extent of obesity (p<0.05). Elderlyindividuals living in nursing homes is found consumed less, respectively, calcium, vitamin B1, magnesium, fiber, zinc,carbohydrates are the main source of energy, proposed changing the rate for them in all other nutrients they. Elderlyindividuals living in their own homes nursing is found consumed less, respectively, calcium, zinc, magnesium, vitaminB12, vitamin B1, carbohydrates, fiber, vitamin B6 and have consumed all other deficient nutrients in varying amounts.More than the rate of malnutrition in the elderly there is the problem of obesity. However, the proposed energy for theelderly themselves all the nutrients they have fallen below the recommended amount. Energy and nutrient inadequaciescause of the investigation, all aged in accordance with the requirements of providing adequate and balanced nutritiondiet prepared and it was concluded that the necessity
Elderly; nutritional disorders; nursing-home; nutritional status
Samsun'da kendi ev ortamında yaşayan bireylere göre huzurevinde yaşayan 65 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin beslenme sorunları ve besin tüketim durumunun saptanmasıdır. Çalışma Samsun’daki iletişim kurulabilen gönüllü huzurevinde yaşayan 41 yaşlı ve kendi evinde yaşayan 50 yaşlı olmak üzere toplam 91 yaşlı bireye sosyo-demografik özellikleri, beslenme sorunları ve besin tüketim kayıtlarından oluşan anket uygulanmıştır. Ayrıca, antropometrik ölçümleri alınmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması kendi evinde ve huzurevinde kalanların Erkek/Kadın olarak sırasıyla 71.0±4.9 / 69.8±5.9 ve 79.0±9.1 / 78.2±8.9’dir. Yaşlı bireylerin %5.5 malnutrisyonlu veya malnutrisyon riski altındadır; %39.6’sı hafif şişman ve %23.1’i birinci derece, %13.2’si de ikinci ve üçüncü derecede obez olduğu saptanmıştır. Beden kitle indeksi (BKI) değerlendirmesine göre erkeklerde (%3.3) ve huzurevinde yaşayan yaşlılarda (%4.4), %24.2’sinin BKI>30 yani birinci, ikinci ve üçüncü derecede obezitesi olduğu saptanmıştır (p<0.05). Huzurevinde kalanların sırasıyla kalsiyumu, B1 vitaminini, magnezyumu, posayı, çinkoyu, enerjinin temel kaynağı karbonhidratları, diğer bütün besin öğelerini değişen oranlarda kendileri için önerilenin daha azını tükettikleri saptanmıştır. Kendi evinde yaşayanlarda ise sırasıyla kalsiyum, çinko, magnezyumu, B12 vitaminini, B1 vitamini, karbonhidratları, posayı, B6 vitaminini ve değişen oranlarda diğer bütün besin ögelerini yetersiz tüketmişlerdir. Yaşlılarda malnutrisyondan daha fazla oranda obezite sorunu saptanmıştır. Buna rağmen yaşlılar enerji ve tüm besin öğelerini kendileri için önerilen miktarların altında tüketmişlerdir. Enerji ve besin öğeleri yetersizliklerinin nedenlerinin araştırılmasının, her yaşlının gereksinimlerine uygun diyetler hazırlanarak yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasının gerekliliği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2015 |
Gönderilme Tarihi | 29 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 1 |