Bu
çalışma, önemli bir tatlı su balık üretim alanı olan Manyas Gölü’nde balıkçılık
faaliyetlerini ele almaktadır. Manyas Gölü, tatlı su ürünlerinin yaşaması için
uygun ekolojik koşullara sahip sığ bir göldür. Göl çevresinde yaşayan yerel
halk, gölden avladığı balıkları hem yerel tüketim hem de ticari olarak
değerlendirmektedir. Son çalışmalar Manyas Gölü’nde 34 çeşit balık yaşadığını
tespit etmiştir. Bunlardan bazıları yöre kültürü ve ekonomisinde önemli bir
yere sahiptir. Ancak son 40-50 yıldır gölün kirliliği, ekolojik yapısında
meydana gelen insan kaynaklı değişimler ve egzotik türlerin istilası gibi faktörler
balık yaşamını ve türlerini önemli ölçüde değiştirmiştir. Bu kapsamda bu
çalışma Manyas Gölü’nde yapılan tatlı su ürünleri avcılığının uzun dönemli
karakterini ortaya koyarak, göl balıkçılığında zamanla meydana gelen
değişimleri ve bu değişimlerin kültürel, politik ve ekonomik sebeplerini ortaya
koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada tatlı su avcılığı rakamlarından oluşan nicel
veriler ile balıkçılık kültürünü anlamaya dönük olarak saha çalışması ile
toplanan nitel veriler birlikte, karma araştırma deseni kullanarak analiz
edilmiştir. Çalışma sonucu, balıkçılığın ekonomik ve kültürel olarak yöre halkı
için oldukça önemli olduğunu; su ürünlerinin bazı ekolojik ve çevresel
olumsuzluklardan etkilendiğini; bu nedenlerden dolayı avlanan türlerde zamanla
önemli değişiklikler olduğunu göstermektedir. Hem göl ekosisteminin ekolojik
karakterinin bozulmaması, hem de göldeki tatlı su ürünleri üretiminin kültürel
ve ekonomik önemini koruması için bir dizi tedbir alınması gerekmektedir.
Manyas Gölü balıkçılık kültürel ve politik ekoloji sürdürülebilir su ürünleri üretimi
This study deals with fisheries in Lake Manyas, an important freshwater fish production area. Lake Manyas is a shallow lake with suitable ecological conditions for freshwater fish to survive. The local people living around the lake consume the fish they catch from the lake themselves and sell them commercially. Recent studies have identified 34 different types of fish in Lake Manyas. Some of them have an important place in the local culture and economy. However, the pollution of the lake, human-induced changes in the ecological structure and the invasion of exotic species have significantly affected the sustainable use of the lake in the last 40-50 years and have significantly changed the fish life and species. In this context, this study aims to reveal the basic characteristics of freshwater fisheries in Lake Manyas and to investigate the changes in lake fisheries over time and the cultural, political and economic reasons for the change. The quantitative data consisting of freshwater fishing figures and the qualitative data collected from the fieldwork to understand the fishery culture were analyzed using a mixed research design. The results of the study indicates that fishing is very important for the local people economically and culturally; that fisheries are affected by some ecological and environmental problems; therefore, there are significant changes in the caught species over time. A number of measures need to be taken to preserve both the ecological character of the lake ecosystem and the cultural and economic importance of freshwater fisheries in the lake.
Lake Manyas fisheries cultural and political ecology sustainable fisheries
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 6 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 2 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 28 Sayı: 2 |