Yapılarda ölü yükü azaltmak amacı ile hafif betondan
yapılmış elemanlar kullanılmaktadır. Bu amaçla da hafif beton üretiminde doğal
ve yapay olarak elde edilen diatomit, yüksek fırın cürufu, hızar talaşı, rende
talaşı, pomza gibi çeşitli hafif agregalar kullanılmaktadır. Böylece betonun
birim ağırlığını azaltmak, betona ses ve ısı yalıtım özelliği kazandırmak veya
atık maddeleri değerlendirmek mümkün olmaktadır.
Bu çalışma kapsamında, bölgesel olarak üretilen
fındık hasadı sonrası arta kalan ve genellikle yakıt olarak kullanılan fındık
kabuğu granüle edilmiş, belli karışım oranları baz alınarak üretilen betonun
mekanik ve fiziksel özellikleri uygulama açısından tartışılmıştır.
Çalışma kapsamında; kütlece agrega miktarının %0-5-10-15-20-25-30-35-40
ve 50 oranında fındık kabuğu katkılı beton numuneleri üretilmiştir. Üretilen
betonların slump, birim ağırlık, 28., 90. ve 180. günlerdeki basınç dayanımı
değerleri ölçülmüştür. Fındık kabuğu miktarı arttıkça birim ağırlık ve basınç
dayanımında azalmalar oluşmuştur. Fındık kabuğunun %50 oranında kullanılmasıyla
birim ağırlık şahit betona göre % 25 azalmıştır. Bu da bina yükünün %25
azalması demektir.
Sonuç olarak; yapılan deneysel sonuçları incelendiğinde
granüle edilmiş fındık kabuğu kullanılmasıyla da hafif beton üretilebileceği
görülmüştür. Böylece bina yükünün hafifletilmesiyle depreme dayanıklı yapılar
yapılabileceği ve ülkemizde çok miktarda olan fındık kabuğunun
değerlendirilmesiyle ülke ekonomisine katkı sağlayacağı belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 11 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 2 |