Çevresel,
sosyoekonomik ve dinî nitelikli birçok faktörün etkisi altında gelişen yemek
kültürü, zamanla milletlere has bir yapıya da bürünür. Türk topluluklarında da
yaşanılan coğrafyaların gereği olarak hayvancılığa dayalı bir yemek kültürü
daha baskın olmuştur. Ayrıca, misafirperverlik olgusu Türk yemek kültürünün
gelişmesi hususunda önemli katkılar sağlamıştır. Doğumdan ölüme kadarki süreçte
belirli gün ve zaman dilimlerinin kutlanması ya da anılması esnasında da yemek
unsuru hep ön planda olmuştur. Türk Dünyasının mutfağı oldukça geniş bir içeriğe
sahip olmasına rağmen günümüzde farklı Türk boylarına ait yemeklerin ortak ve
anlaşılır tariflerinin verildiği kaynaklara da ihtiyaç vardır. Bu çalışmada
Türkiye Türkçesindeki yemek kültürü terimleri temel alınarak Azerbaycan, Kazak
ve Özbek Türkçelerindeki konuyla ilgili terminoloji karşılaştırmalı olarak
incelenecektir. Böylece bu Türk gruplarının yemek tariflerinde bulunan
terimlerden kaynaklanan anlaşmazlıklar en aza indirgenmeye çalışacaktır. Bu
durum, Türk yemeklerinin hem Türk boylarının kendi aralarında, hem de dünya
çapında yaygınlık kazanabilmeleri bakımından da önemlidir.
Food culture that develops
under the influence of many environmental, socioeconomic and religious factors
becomes national some time later. The food culture based on livestock became
more dominant in the Turkish communities because of the geographical region
they live in. Also, hospitality phenomenon has contributed to the development of
the Turkish food culture. Until the death from birth, the food concept is very
important during the celebration or recall of certain days and time periods.
Although the Turkish world’s cuisine has a very large content, we need
resources that have common and understandable recipes for Turkish tribes. In
this study, the terminology related to the topic in Azerbaijani, Kazakh and
Uzbek will be examined comparatively based on Turkish food culture terms. Thus,
the conflicts caused by the terms in the recipe of these Turkish groups will be
tried to be minimized. This situation is important both in the spread of
Turkish food among Turkish tribes and worldwide.
Turkish cuisine nourishment food culture Turkish foods recipe
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 17 Sayı: 2 |
Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.