Bu çalışmada, Eğirdir Göl’ün den
yakalanan toplam 160 adet doğal tatlı su ıstakozlarının (Astacus leptodactylus
Esch, 1823) vücut
kompozisyonu ve yağ asidi profilleri üzerinde boy (4.00-7.00cm; 7.00-10.00cm ve
10.00-15.00cm), eşey ve mevsimin (sonbahar, kış) tek ve birlikte oluşturdukları
etkiler faktöriyel düzeyinde araştırılmıştır. Biyokimyasal analiz sonuçları değerlendirildiğinde,
ham protein seviyeleri üzerinde mevsim ve eşey/boyun birlikte etkileri olduğu
tespit edilmiştir. Ham kül seviyeleri mevsime ve eşeye bağlı olarak, nem ise
mevsim/boy etkileşimine bağlı olarak değişmiştir. Ham yağ değerlerinde ise bu
üç faktöründe etkisi belirlenmemiştir. Yağ asidi analiz sonuçları
değerlendirildiğinde tatlı su istakozunda linoleik asit (C18:2 n6, LNA),
linolenik asit (C18:3 n3, ALA), araşidonik asit (C20:4 n6, ARA),
eikosapentaenoik asit (C20:5 n3, EPA) ve dokosahekzaenoik asit (C22:6 n3, DHA)
çoklu doymamış yağ asitlerinde (PUFA) baskın olarak tespit edilen gruplardır.
LNA ve MUFA seviyeleri üzerine üç faktörün birlikte etkileri önemli
bulunmuşken, ALA, ARA, EPA, DHA, PUFA ve HUFA seviyelerinde ikili interaksiyonlar
önemli bulunmuştur. Sonuç olarak, vücut ve yağ kompozisyonu açısından
değerlendirilmiş besinsel kalite sonuçlarına göre, tatlı su istakozunun önemli
bir protein ve ω-3 yağ asidi kaynağı olduğu ve elde edilen verilerin kerevit
yetiştiriciliği için önemli bir veri kaynağı oluşturduğu söylenebilir.
Tatlı su ıstakozu Astacus leptodactylus biyokimyasal kompozisyon
Konular | Hidrobiyoloji |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 1 |