In this study, the effects of feed additive containing % 0.1 mix of yeast (S. cerevisiae) and lactic acid
bacteria to diets on growth performance, feed conversion ratio (FCR), nutrient digestibility, body
composition, survival rate, hepatosomatic index and vissero somatic index of carp (Cyprinus carpio, L.
1758). were investigated. Carp diets contained 32% protein and 3200 kcal kg-
1
energy, and carp were fed with
this trial diets during 90 days. At the end of the experiment, final weight, weight gain, specific growth rate
and feed conversion ratio were not significantly affected by feed additive (P> 0.05). However, higher the final
weight, weight gain and specific growth rate were obtained from the group fed with feed additive. Dry matter,
protein and fat digestibility, body composition, hepatosomatic index and survival rate were also not affected
by feed additive (P> 0.05).
Bu çalışmada, sazan (Cyprinus carpio, L.
1758) balıklarının yemine % 0,1 oranında maya (Saccharomyces cerevisiae) ve laktik asit bakteri karışımı içeren
yem katkı maddesi (YKM) ilavesinin büyüme performansı, yem değerlendirme, besin
madde sindirilebilirliği, vücut kompozisyonu, yaşama oranı, hepatosomatik
indeks ve vissero somatic indeks değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır.
Sazan balıklarının yemleri % 32 protein ve 3200 kcal kg-1 enerjiiçerecek şekilde hazırlanmış ve balıklar deneme yemleri ile 90 gün
beslenmişlerdir. Deneme sonunda final
ağırlık, ağırlık kazancı, spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme yemlere YKM
ilavesi ile istatistiksel olarak önemli derecede etkilenmemiştir (P>0,05).
Bununla beraber, final ağırlık, ağırlık
kazancı ve spesifik büyüme oranı en yüksek YKM ilaveli deneme yemleri ile
beslenen deneme grubundan elde edilmiştir. Yeme YKM ilavesi ile kuru madde,
protein ve yağ sindirilebilirliği, vücut kompozisyonu, hepatosomatic indeks ve
yaşama oranı da etkilenmemiştir (P>0,05).
Konular | Hidrobiyoloji |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 2 |