In this study, it was aimed that determine the microbiological quality of the Afyon kaymak samples that produced in family and small scale dairy plant (n:35) and produced in industrial scale production (n: 35) in Afyonkarahisar province. In samples of family and small small scale dairy plant, TAMB, TAPB, total coliform, yeast-mold, lactic acid bacteria, Pseudomonas spp. and Staphylococcus aureus counts were determined on average, 6.36, 5.92, 4.64, 6.24, 5.79, 5.44, and 4.24 log cfu/g, respectively. On the other hands, Kaymak samples produced in dairy factories, were determineted on avarage, 5.02, 4.76, 2.54, 4.28, 4.54, 2.98 ve 2.24 log cfu/g recpectively. It was detected in 11 samples contaminated with Escherichia coli, 2 samples contaminated with Escherichia coli O157:H7, 8 samples contaminated with Salmonella spp.,7 samples contaminated with Listeria spp.,4 samples contaminated with Listeria monocytogenes and 2 samples contaminated with Clostridium perfingens collected from family and small small scale dairy plant. Samples produced in industrial dairy factories; 7 samples contaminated with Escherichia coli, 3 samples contaminated with Salmonella ssp., 3 samples contaminated with Listeria spp. and 2 samples contaminated with Listeria monocytogenes.
Afyon kaymak microbiological quality pathogen bacteria hygiene
Bu çalışmada, Afyonkarahisar ili genelinde aile ve küçük çapta üretim yapan işletmelerin ürettiği (n: 35) ve endüstriyel olarak üretilerek satışa sunulmuş (n: 35) Afyon kaymağı örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aile ve küçük çapta üretim yapan işletmelerin numunelerinde, TAMB, TAPB, toplam koliform, maya-küf, laktik asit bakteri, Pseudomonas spp. ve Staphylococcus aureus sayıları sırasıyla ve ortalama, 6.36, 5.92, 4.64, 6.24, 5.79, 5.44 ve 4.24 log kob/g aile ve küçük çapta üretim yapan işletmelerin ürettiği numunelerde ortalama belirlenmiştir. Buna karşın mandıra ve süt fabrikalarında üretilen kaymak numunelerinde ise; 5.02, 4.76, 2.54, 4.28, 4.54, 2.98 ve 2.24 log kob/g olduğu tespit edilmiştir. Aile ve küçük çapta üretim yapan işletmelerin ürettiği kaymaklardan alınan numunelerin, 11 adedinde Escherichia coli, 2 adedinde Escherichia coli O157:H7, 8 adedinde Salmonella spp., 7 adedinde Listeria spp., 4 adedinde Listeria monocyogenes ve 2 adedinde Clostridium perfingens üremesi belirlenmiştir. Endüstriyel olarak üretim yapan mandıra ve süt fabrikalarında üretilen numunelerde ise; 7 adedinde Escherichia coli, 3 adedinde Salmonella spp., 3 adedinde Listeria spp., 2 adedinde Listeria monocyogenes üremesi gözlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 14 |