Sığır,
tavuk, keçi, bıldırcın, koyun ve beş farklı ördek karaciğerlerinin mineral ve
ağır metal içerikleri, İndüktif Olarak Eşleşmiş Plazma-Atomik Emisyon
Spektroskopisi (ICP-AES) ile belirlenmiştir. Karaciğerlerin P içeriği 8172.87
mg / Kg (Civil) ila 10051.46 mg / kg (keçi) arasında değişmiştir. Ek olarak,
karaciğer numunelerinin K içeriği 7848.39 mg / Kg (Kaşıkcı) ile 10404.48 mg /
kg (tavuk) arasında bulunmuştur. Karaciğerlerin Ca içerikleri 117.46 mg / kg
(keçi) ile 316.78 mg / kg (bıldırcın) arasında değişirken, Mg içeriği 475.69 mg
/ kg (sığır eti) ve 769.32 mg / kg (tavuk) arasında değişmektedir. Bu
çalışmada, bıldırcın karaciğerinin en yüksek demir konsantrasyonlarını (413.41
mg / Kg) içerdiğini, ardından sırasıyla tavuk (363.88 mg / Kg), keçi (138.47 mg
/ Kg), koyun (114.40 mg / Kg) ve sığır eti (102.20 mg / Kilogram)
belirlenmiştir. Ayrıca, numunelerin Zn içerikleri 49.69 mg / Kg (bıldırcın) ve
104.20 mg / Kg (Civil) arasında değişmiştir. Karaciğerlerin Fe içeriği 669.12
mg / Kg (Civil) ila 3808.90 mg / Kg (Kıl) arasında değişirken, Na içeriği
3142.2 mg / Kg (Yeşil) ile 4756.8 mg / Kg (Kıl) arasında bulunmuştur.
Karaciğerlerin Cu içerikleri 16.48 mg / Kg (Kıl) ile 72.73 mg / Kg (Civil)
arasında belirlenmiştir. Karaciğer tiplerinin mineral içeriğinde anlamlı
farklılıklar tespit edilmiştir (p <0.05). Bu çalışmada araştırılan
hayvanların karaciğerleri sağlık için iyi bir
takviye gıda olarak kullanılabilir.
Sığır eti keçi tavuk bıldırcın yaban ördeği karaciğer mineral ağır metal
The
mineral and heavy metal contents of beef, chicken, goat, quail, sheep and five
different ducks livers were determined by Inductively Coupled Plasma-Atomic Emission
Spectroscopy (ICP-AES). The P contents of livers ranged from
8172.87 mg/Kg (Civil) to 10051.46 mg/kg
(goat). In addition, K contents of liver samples were found between 7848.39
mg/Kg (Kaşıkcı) and 10404.48 mg/kg (chicken). While Ca contents of livers
change between 117.46 mg/kg (goat) and 316.78 mg/kg (quail), Mg content varied
between 475.69 mg/kg (beef) and 769.32 mg/kg (chicken). This study showed that quail liver contained
the highest concentrations of iron (413.41 mg/Kg), followed by chicken (363.88 mg/Kg), goat
(138.47 mg/Kg), sheep (114.40 mg/Kg) and beef
(102.20 mg/Kg). In addition,Zn contents of samples varied between 49.69
mg/Kg (quail) and 104.20 mg/Kg (Civil). While
Fe contents of livers range from 669.12 mg/Kg (Civil) to 3808.90 mg/Kg (Kıl),
Na contents were found between 3142.2 mg/Kg (Yeşil) to 4756.8 mg/Kg (Kıl). Cu
contents of livers were established between 16.48 mg/Kg (Kıl) and 72.73 mg/Kg (Civil). There were significant differences in
mineral contents of liver types (p<0.05). In this study,
investigated animal livers can be used as supplement for good personal health.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 15 |