Vücut kondisyon skoru (VKS) süt sığırlarında
hayvanların dış görünüşüne göre 1 den 5 e kadar puanlanması esasına
dayanmaktadır. VKS, sığırlarda sırt, bel ve kuyruk sokumu bölgelerinde deri
altı yağ kalınlığının, pelvik bölgede kemik çıkıntıları ile ilişkisinin görsel
olarak veya palpasyon yöntemi ile belirlenmesine dayalı sübjektif bir
yöntemdir. Hayvancılık işletmelerinde hayvanların ihtiyaçlarının karşılanıp
karşılanmadığının en önemli göstergesi hayvanların VKS puanlamasıdır.
Genellikle işletmelerde VKS değerleri uzman bilgisine dayanan ve gözlem yoluyla
belirlenen bir yöntem ile belirlenmektedir. Eğer hayvan istenilen VKS’nin
üzerinde veya altında ise bu aşamada da metabolik problemlerden kaynaklanan
hastalıklar, verim düşüklüğü veya hayvan kayıpları gözlemlenebilecektir. Bu
durumun düzenli bir şekilde kontrolü ile birlikte daha sağlık hayvanların ve
işletmenin karlılığı da artabilecektir. Bu amaçla çalışmamızda VKS
puanlamasının yapılabilmesi için görüntüler üzerinden gerekli alanların
bölütlenmesi ve bölütlenen alanların sınıflandırılması amaçlanmıştır. Süt
sığırlarından alınan görüntüler Evrişimsel Sinir Ağları (ESA) mimarilerinden nesne
belirleme uygulamalarında kullanılan R-CNN mimarisi ile eğitilmiştir. 184 adet
görüntü içerisinden %75’i (138 adet) eğitim, %25’i (46 adet) test için
kullanılmıştır. Eğitim aşamasında ham görüntüler içerisinden VKS skorlaması
yapılabilecek alanlar etiketlenmiş ve bu alanların öğrenilmesi sağlanmıştır.
Daha sonra ise sisteme yeni gelen görüntüler içerisinden doğru alanların
bölütlenmesi test edilmiştir. Sistem başarısını artırmak adına önceden
eğitilmiş (pre-trained) ağlardan faydalanılmıştır. Bölütlenen alanların sınıflandırılması için ise AlexNet mimarisi ile
eğitilmiş CNN ağı kullanılmıştır. Sistemin genel başarısı değerlendirildiğinde
AlexNet ağı 46 ham test görüntü içerisinden 40 adedini doğru bölütlemiş ve
AlexNet CNN ağı 28 tanesini doğru sınıflandırarak %60.86 genel başarı
sağlamıştır. VGG16 ağı 46 ham test görüntü içerisinden 42 adedini doğru
bölütlemiş ve AlexNet CNN ağı 30 tanesini doğru sınıflandırarak %65.21 genel
başarı sağlamıştır. VGG19 ağı ise 46 ham test görüntü içerisinden 43 adedini doğru
bölütlemiş ve AlexNet CNN ağı 31 tanesini doğru sınıflandırarak %67.39 genel
başarı sağlamıştır.
Vücut Kondisyon Skoru Derin Öğrenme Bölütleme R-CNN Süt Sığırları
Body condition score (BCS) is based on scoring of dairy cattle from 1 to
5 according to the appearance of animals. BCS is a subjective method based on
assessing of subcutaneous fat thickness on the regions in back, waist and
coccyx regions in cattle and the bone spurs in the pelvic region by visual
inspection and palpation method. BSC of animals in among the most important
indicator of whether the needs of animals are met in livestock enterprises. In
general, BCS values are determined by a method based on expert knowledge and
determined by observation. If the animal is above or below the desired BCS, at
this stage, diseases resulting from metabolic problems, low yield or animal
losses may occur. With the regular control of this situation, the profitability
of the enterprise may increase with healthier animals. For this purpose, in
this study, it is aimed to segment the required regions and to classify the
segmented regions in order to perform BCS. Images taken from dairy cattle were
trained with the R-CNN architecture used in object detection applications, which
are among the Convolutional Neural Networks (CNN) architectures. Of the 184
images, 75% (138) were used for training and 25% (46) were used for testing.
During the training phase, the regions where BSC could be conducted from the
raw images were labeled and these regions were learned. Then, the segmentation
of the correct regions from the new images to the system was tested.
Pre-trained networks were utilized to increase system success. For the classification
of the segmented regions, the CNN network trained with AlexNet architecture was
used. When the overall success of the system was evaluated, the AlexNet network
correctly segmented 40 of the 46 raw test images, and the AlexNet CNN network
correctly classified 28 of them and provided 60.86% overall success. The VGG16
network correctly segmented 42 of the 46 raw test images, and the AlexNet CNN
network correctly classified 30 of them, achieving 65.21% overall success On
the other hand, The VGG19 network correctly segmented 43 of the 46 raw test
images, and the AlexNet CNN network correctly classified 31 of them, achieving
67.39% overall success.
Body Condition Score Deep Learning Segmentation R-CNN Dairy Cows
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 17 |