Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Integrated Resource Management for Sustainable Agricultural Production

Yıl 2020, Sayı: 20, 293 - 298, 31.12.2020
https://doi.org/10.31590/ejosat.782364

Öz

In agricultural production, energy is used directly by consuming fuel and electricity and indirectly due to energy consumption in the production of agricultural machinery, fertilizers and pesticides. Different production systems in different environments differ greatly in their energy use and energy saving potential. In this study, integrated resource efficiency for sustainable agricultural production is evaluated. Integrated resource efficiency for sustainable agricultural production has been evaluated. In agriculture, some technical, economic and environmental criteria are defined for sustainability in production. Energy saving measures will be particularly important for achieving energy efficiency in agriculture when applied to systems involved in the production process, operational practices and capital goods / farm infrastructure entering production.

Kaynakça

  • agrEE (2012a). State of the art on energy efficiency in agriculture. Country data on energy consumption in different agroproduction sectors in the European countries.
  • agrEE (2012b). Agriculture and energy effciency. Energy saving measures in agriculture-ovewiew on the basis of national reports. Agreement Number 289139.
  • Baran, M, Karaağaç, H, Mart, D, Bolat, A, Eren, Ö. (2019). Nohut Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği ve Sera Gazı (GHG) Emisyonunun Belirlenmesi (Adana ili örneği). Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (16), 41-50 . DOI: 10.31590/ejosat.523080
  • Baran, M, Karağaç, H, Bolat, A, Çi̇l, A, Çi̇l, A. (2019). Yerfıstığı Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi (Adana ili örneği) . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (15) , 103-111 . DOI: 10.31590/ejosat.501576.
  • Baran, M, Gökdoğan, O. (2020). Determination of Energy Balance in Pumpkin Seed (Cucurbita pepo L.) Production. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (19), 43-47 . DOI: 10.31590/ejosat.715740
  • Yıldızhan, H . (2019). Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (15) , 96-102 . DOI: 10.31590/ejosat.521449
  • Pelletier, N, Audsley, E, Brodt, S, Garnett, T, Henrikkson, P, Kendall, A, Kramer, K, Murphy, D, Nemecek, T, Troell, M, (2011). Energy intensity of agriculture and food systems. Annual Review of Environment and Resources 36, 233-246.
  • Woods, J, Williams, A, Hughes, JK, Black, M, Murphy, R. (2010). Energy and the food system. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences 365 (1554), 2991-3006.

Tarımsal Üretim İçin Entegre Kaynak Verimliliği

Yıl 2020, Sayı: 20, 293 - 298, 31.12.2020
https://doi.org/10.31590/ejosat.782364

Öz

Tarımsal üretimde, yakıt ve elektrik tüketilerek doğrudan ve tarım makineleri, gübreler ve tarım ilaçlarının üretimi süreçlerinde enerji tüketimi nedeniyle dolaylı olarak enerji kullanılır. Farklı ortamlardaki farklı üretim sistemleri, enerji kullanımı ve enerji tasarrufu potansiyellerine göre büyük ölçüde farklılık gösterir. Bu çalışmada, sürdürülebilir tarımsal üretim için entegre kaynak verimliliği değerlendirilmiştir. Tarımsa üretimde sürdürülebilik için, bazı teknik, ekonomik ve çevresel ölçütler tanımlanmıştır. Tarımsal üretimde enerji verimliliği sağlamak için gerekli olan enerji tasarrufu uygulamaları üretim sürecinde kullanılan sistemlere, işletimsel uygulamalara ve üretime giren sermaye malları / çiftlik altyapısına uygulandığı zaman önemli bir katkı sağlayacaktır.

Kaynakça

  • agrEE (2012a). State of the art on energy efficiency in agriculture. Country data on energy consumption in different agroproduction sectors in the European countries.
  • agrEE (2012b). Agriculture and energy effciency. Energy saving measures in agriculture-ovewiew on the basis of national reports. Agreement Number 289139.
  • Baran, M, Karaağaç, H, Mart, D, Bolat, A, Eren, Ö. (2019). Nohut Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliği ve Sera Gazı (GHG) Emisyonunun Belirlenmesi (Adana ili örneği). Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (16), 41-50 . DOI: 10.31590/ejosat.523080
  • Baran, M, Karağaç, H, Bolat, A, Çi̇l, A, Çi̇l, A. (2019). Yerfıstığı Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi (Adana ili örneği) . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (15) , 103-111 . DOI: 10.31590/ejosat.501576.
  • Baran, M, Gökdoğan, O. (2020). Determination of Energy Balance in Pumpkin Seed (Cucurbita pepo L.) Production. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (19), 43-47 . DOI: 10.31590/ejosat.715740
  • Yıldızhan, H . (2019). Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (15) , 96-102 . DOI: 10.31590/ejosat.521449
  • Pelletier, N, Audsley, E, Brodt, S, Garnett, T, Henrikkson, P, Kendall, A, Kramer, K, Murphy, D, Nemecek, T, Troell, M, (2011). Energy intensity of agriculture and food systems. Annual Review of Environment and Resources 36, 233-246.
  • Woods, J, Williams, A, Hughes, JK, Black, M, Murphy, R. (2010). Energy and the food system. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences 365 (1554), 2991-3006.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nusret Mutlu 0000-0002-5780-4152

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Mutlu, N. (2020). Tarımsal Üretim İçin Entegre Kaynak Verimliliği. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi(20), 293-298. https://doi.org/10.31590/ejosat.782364