Bu araştırma, dört ticari (Lucilla, Rumeli, Glosa and Esperia) çeşit ve 28 ileri ekmeklik buğday hattının Kırklareli (Lüleburgaz) ekolojik koşullarında verim, verim unsurları ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2016-2017 ve 2017-2018 ürün yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre genotiplerin tane verimi 391-641.2 kg/da, bitki boyu 75.3-120.6 cm, başak uzunluğu 8.01-12.06 cm, başakta başakçık sayısı 14.5-23.4 adet, başakta tane sayısı 31.8-62.6 adet, başakta tane ağırlığı 0.87-2.48 g, protein oranı % 14.3-18, gluten oranı % 30.6-40, zeleny sedimantasyonu 53.2-81 ml bin tane ağırlığı 28.6-43.3 g, hektolitre ağırlığı % 72.7-80 kg/hl arasında değişim göstermiştir. Biplot analizinde PC1 % 32.3 ve PC2 % 29.3 toplam varyasyonun % 61.6’sını oluşturmuştur. Biplot grafiğinde tane verimi, hektolitre ağırlığı ile pozitif, kalite unsurları (protein oranı, gluten oranı ve zeleny sedimantasyon özellikleri) ile arasında negatif bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Tane verimi yönünden Lucilla, Glosa, G12 ve G22 genotipleri, kalite unsurları (protein oranı, gluten oranı ve zeleny sedimantasyon) bakımından G27 ve G26 genotiplerinin öne çıktığı tespit edilmiştir.
This research was carried out with four cultivars (Lucilla, Rumeli, Glosa and Esperia) and 28 advanced bread wheat lines to determine the yield and quality components in a randomized complete block design with four replications during 2016-2017 and 2017-2018 growing seasons under Kırklareli (Lüleburgaz) ecological conditions. According to the two-year results, grain yield 391-641.2 kg/da, plant height 75.3-120.6 cm, spike length 8.01-12.06 cm, number of spikelets per spike of 14.5-23.4, number of grains per spike of 31.8-62.6, grain weight per spike of 0.87-2.48 g, protein content of 14.3-18%, gluten content of 30.6-40, zeleny sedimentation 53.2-81 ml, thousand kernel weight 28.6-43.3 g, test weight of 72.7-80 kg. Principal component 1 (32.3%) and PC2 (29.3%) analysis explained the 61.6% of the total variation. According to the results of biplot analysis, it was determined that a positive correlation with grain yield, test weight, and a negative correlation with protein ratio, gluten ratio and zeleny sedimentation characteristics. In terms of grain yield, Lucilla, Glosa, G12 and G22 genotypes, with regard to quality components (protein ratio, gluten ratio and zeleny sedimentation) G27 and G26 genotypes were determined to be promising.
Bread wheat Grain yield Quality Principal components analysis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Sayı: 35 |