Bu çalışmada, pektin tozu doymamış polyester (UP) içinde homojen bir şekilde karıştırılmıştır. Polyester kompozit üretimi için karışıma metil etil keton peroksit (MEKP) ve kobalt oktoat (Co Oc) eklenir. Elde edilen kompozit standart kalıplara jel olarak dökülür ve 24 saat kürlenmeye bırakılır. Kompozitin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenir ve karakterizasyon işlemleri yapılır. Polyester kompozitin yoğunluğu, Shore D sertliği, termal iletkenlik katsayısı ve termal kararlılığı incelenir. Elde edilen sonuçlara göre polyester kompozitte dolgu maddesi olarak pektin kullanılmaktadır. Fourier dönüşümü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ile polyester polimerin kimyasal yapısında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Polyester kompozitlerin yoğunluğu, ağırlıkça % 0, % 1, % 3, % 5 ve % 7 pektin tozu takviyesi arttıkça azalır. Ayrıca dolgu maddesi olarak pektin tozunun takviyesi, polyester kompozitin Shore D sertliğini azaltır. Ancak dolgu oranı arttıkça polyester kompozitin ısıl iletkenlik katsayısının arttığı gözlemlenmiştir. Kompozitin ısıl ayrışma deneylerinde dolgu oranı arttıkça aktivasyon enerjisi bir miktar azalmaktadır. Optimizasyon sonuçlarına göre ağırlıkça % 3 pektin tozu ilavesi polyester kompozitin hem yüzey morfolojisini hem de termofiziksel özelliklerini olumsuz etkilememiştir.
Pektin tozu polyester kompozit yoğunluk Shore D aktivasyon enerjisi
In this study, pectin powder is mixed homogeneously in unsaturated polyester (UP). For the production of polyester composite, methyl ethyl ketone peroxide (MEKP) and cobalt octoate (Co Oc) are added to the mixture. The obtained composite is poured into standard molds as a gel and allowed to cure for 24 hours. Some physical and chemical properties of the composite are determined and characterization processes are carried out. Density, Shore D hardness, thermal conductivity coefficient, and thermal stability of polyester composite are examined. According to the results obtained, pectin is used as a filler in the polyester composite. There is no change in the chemical structure of the polyester polymer with Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy. The density of polyester composites decreases as the reinforcement of 0 wt.%, 1 wt.%, 3 wt.%, 5 wt.%, and 7 wt.% pectin powder increases. Besides, the reinforcement of pectin powder as filler reduces Shore D hardness of the polyester composite. However, it has been observed that the thermal conductivity coefficient of the polyester composite increases as the filler ratio rises. In thermal decomposition experiments of the composite, the activation energy decreases slightly as the filler ratio increases. According to the optimization results, 3 wt.% pectin powder supplementation does not adversely affect both the surface morphology and thermophysical properties of the polyester composite.
Pectin powder polyester composite density Shore D activation energy Pektin tozu polyester kompozit yoğunluk Shore D aktivasyon enerjisi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Şubat 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 48 |