Since vitamin A is essential for life, it has been
added to most of the convenience foods in developed countries. Just as the
harmful effects of vitamin A deficiency are known and necessary steps are taken
with food and medicine supplements to eliminate this deficiency, so the
presence of toxicity, as well as health and well-being, should be monitored in
individuals exposed to high doses of vitamin A. Furthermore, the distribution
and storage of vitamin A should be examined and genetic studies should be
performed to determine individual tolerances in the face of increased
hypervitaminosis A problem.
A Vitamini yaşam için esastır ve ilk bulunan vitamindir. Büyüme, üreme, görme ve bağışıklık sistemi üzerinde birçok etkisi vardır. Son zamanlarda, gıdalarla ve ek ilaçlarla artmış A vitamini alımına bağlı zehirlenmelerle karşılaşılmaktadır. A vitamini eksikliği konusunda birçok çalışma yapılmış bu konuda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yeterli önlemler alınmıştır. Ancak A vitamini zehirlenmesi konusunda yeterli araştırma yapılmaması ve konuyla ilgili gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle gelecekte ortaya çıkacak sağlık risklerini tahmin etmek zordur. Özellikle genç erişkinlerde akut zehirlenme nadiren bildirilmiştir, çünkü A vitamini akut fazda vücut tarafından oldukça tolere edilir. Çoğunlukla yüksek dozda A vitaminine kronik maruz kalmadan sonra gelişen zehirlenme birçok organı etkiler. A vitamini zehirlenmesinin, spesifik tedavisinin yapılmadığında ne kadar ciddi bir halk sağlığı problem haline gelebileceğini anlamak için ileri epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toksikoloji |
Bölüm | Review Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Kasım 2019 |
Gönderilme Tarihi | 4 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 3 |