Food-induced changes in the phenoloxidase activity and development of Agelastica alni (L.,1758) (Coleoptera: Chrysomelidae) larvae reared on unbalanced artificial diets were examined. The study was conducted between 2015- 2016. Food quality had an impact on the phenoloxidase activity and growth performance of alder leaf beetle. The maximum pupal mass was recorded in the 0.5:1 P:C (protein:carbohydrate) diet and the minimum pupal mass was recorded from the larvae fed on the 3:1 P:C diet. The amount of carbohydrate consumed affected the pupal mass positively, whereas the amount of protein consumed negatively affected the pupal mass. The highest amount of pupal lipid was found in the 0.5:1 P:C diet and the lowest pupal lipid amount in the 1:3 P:C diet. Also, imbalance diets affected phenoloxidase activity. There was a positive relationship between P ratio of the diet and phenoloxidase activity. Phenoloxidase activity decreases as the amount of carbohydrate consumed by larvae increases. As a result, unbalanced diet affects the immune system of larvae. Carbohydrate also has a significant effect on immune defenses as much as protein. In addition, larvae increase their body size with excessive consumption of carbohydrate.
Agelastica alni imbalance diet insect immunity nutritional ecology phenoloxidase
We are grateful to Ender Altun from Ondokuz Mayıs University for helpful suggestion on the manuscript. This study was conducted as a master thesis at Recep Tayyip Erdoğan University. Furthermore, it was presented as a poster presentation at the Ecology Symposium 2017, Kayseri, Turkey.
Bu çalışmada gıda bakımından dengesiz diyetlerle beslenen Agelastica alni (L.,1758) (Coleoptera: Chrysomelidae) larvalarının fenoloksidaz aktivitesi ve gelişiminde meydana gelen besin kaynaklı değişiklikler araştırılmıştır. Çalışma 2015-2016 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Besin kalitesi kızılağaç yaprak böceğinin gelişim performansında ve fenoloksidaz aktivitesinde önemli bir etkiye sahiptir. En fazla pupa kütlesi 0.5:1 P:C (protein:karbonhidrat) besininde ve en az pupa kütlesi ise 3:1 P:C besininde beslenen larvalarda kaydedilmiştir. Tüketilen karbonhidrat miktarı pupa kütlesini pozitif olarak etkilerken, tüketilen protein miktarı pupa kütlesini negatif olarak etkilemektedir. Pupa lipid miktarı diyetler arasında farklılık göstermektedir. En fazla pupa lipid miktarı 0.5:1 P:C diyetinde kaydedilirken, en az lipid miktarı 1:3 P:C diyetinde kaydedilmiştir. Dengesiz diyetler fenoloksidaz aktivitesini de etkilemiştir. Besinin protein oranıyla fenoloksidaz aktivitesi arasında pozitif bir ilişki vardır. Fenoloksidaz aktivitesi larvaların tüketmiş olduğu karbonhidrat miktarının artışıyla azalmaktadır. Sonuç olarak, dengesiz diyetler larvaların fenoloksidaz aktivitesini etkilemektedir. Karbonhidrat savunma sistemi üzerinde protein kadar önemli bir etkiye sahiptir. Ek olarak, larvaların vücut büyüklüğü aşırı karbonhidrat tüketimiyle artmaktadır.
Agelastica alni dengesiz diet böcek bağışıklığı gıda ekolojisi fenoloksidaz
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 22 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 44 Sayı: 2 |