Çiftlik
hayvanları satış, yetiştirme veya kesim gibi çeşitli sebeplerle sürekli olarak
nakledilirler ve nakil işlemi sonrası kasaplık sığırlara çeşitli sürelerde
kesim öncesi bekletme süresi uygulanır. Nakil işlemi uygun koşullarda yapılsa
bile stresli bir işlemdir. Et kalitesine zarar veren ve stres oluşturan birçok
etken nakil sırasında kasaplık sığırları etkiler. Nakil ve kesim öncesi
bekletme süreleri et kalitesi için önemli faktörlerdir. Artmış nakil süresi ve
kısa kesim öncesi bekletme süresi kas glikojen düzeyinde azalmaya ve et pH’sının
düşmemesine sebep olur. Böylece DFD (koyu, sert, kuru) et ve ekonomik kayıplar
oluşur. Bu nedenle nakil süresi ve kesim öncesi bekletme sürelerinin et
kalitesini olumsuz etkilememesi için mümkün olduğunca kısa tutulmaları
gereklidir. Bu derlemenin amacı kasaplık sığırların et kalitesi üzerine nakil
süresi ve kesim öncesi bekletme süresinin etkisi ile ilgili bilgi vermektir.
Et kalitesi kasaplık sığır kesim öncesi bekletme süresi nakil süresi
Farm
animals are always transported for various reasons
such as sales, breeding and slaughter; and lairage is applied on the beef
cattle with various durations after transportation. Transportation is stressful
even if it is carried out under proper conditions. Several factors which damage
for meat quality and bring about stress affect beef cattle during the
transportation. Transportation and lairage duration are important for meat
quality. Increased transport duration and short lairage duration causes decreases in muscle glycogen
level and the failure in decrease in meat pH value. Therefore, DFD (dark, firm, dry) meat and economic
losses occur. Thus, transport time and lairage time should be applied as short
as possible to prevent the adverse effects on meat quality. The aim of the
review was to inform the related about the effect of transport and lairage time
on meat quality in beef cattle.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2017 |
Kabul Tarihi | 25 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 2 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.