Bu araştırma broyler rasyonlarına farklı düzeylerde ilave edilen betainin besi performansı, karkas, bazı iç organ ağırıkları ve serum parametreleri üzerine etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Deneme boyunca 1 günlük 192 adet karışık cinsiyette broyler civciv kullanılmıştır. Deneme 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 4 grupta yürütülmüştür. Tüm gruplar 12 civcivden oluşan 4 alt gruba bölünmüş, her grubun toplam civciv sayısı 48 olarak belir-lenmiştir. Araştırmada boyunca kontrol grubu yemlerine bir katkı ilave edilmemiştir. Deneme grupları rasyonlarına sıra-sıyla 0.3 g/kg (Bet-0.3), 0.5 g/kg (Bet-0.5) ve 0.8 (Bet-0.8) g/kg betain (Betamar®) ilave edilmiştir. Deneme rasyonları izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlanmıştır. Hayvanlara yem ve su ad-libitum verilmiştir. Araştırmada deneme grup-larına 1-21. güne kadar %23 ham protein (HP): 3000 kcal/kg metabolik enerji (ME), 21- 42.güne kadar ise %20HP ve 3224 kcal/kg ME içeren rasyonlar verilmiştir.Araştırma sonunda, kontrol grubuna göre, deneme gruplarında canlı ağırlık (CA) ve canlı ağırlık artışı (CAA) bakımından istatistiksel farklılık görülmüştür (P<0.05). En yüksek canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışının rasyonlarına 0.8 g/kg betain ilavesi yapılan grupta olduğu belirlenmiştir. Deneme sonu itibari ile yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas özellikleri, bazı iç organ ağırlıkları ve serum kan parametreleri bakımından istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır (P>0.05).Sonuç olarak; broyler karma yemlerine 0.8 g/kg betain ilavesinin besi performansını olumlu etkileyebildiği ve güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
This study aims to investigate the effects of betaine, added to broiler rations at different levels, on fattening performance, carcass, some internal organs weights, and serum parameters. 192 mixed-sex one-day-old broiler chicks were used during the experiment. The experiment was conducted with four groups in total, including one control and three experimental groups. All the groups were divided into four sub-groups, each consisting of 12 chicks, and the total number of chicks in each group was determined to be 48. No additives were added to the feeds of the control group throughout the research. 0.3 g/kg (Bet-0.3), 0.5 g/kg (Bet-0.5) and 0.8 g/kg (Bet-0.8) betaine (Betamar®) were added to the rations of the experimental groups, respectively. Rations were prepared as isocaloric and isonitrogenic. The animals were given feed and water ad-libitum. In the study, The rations containing crude protein (CP) of 23% and3000 kcal/kg metabolic energy (ME)until the day 1-21 and CP of 20% and3224 kcal/kg ME until the day 22-42 days were given in the treatment groups. At the end of the study, statistically significant differences were observed in the experi-mental groups in terms of body weight (BW) and body weight gain (BWG) when compared with the control group. The highest BW and the highest BWG were observed in the Bet-0.8 experimental group. No statistically significant differ-ence was found in terms of feed consumption, feed conversion ratio, carcass characteristics, weights of some internal organs, and serum blood parameters (P>0.05). It was concluded that adding 0.8 g/kg betaine to broiler rations increase fattening performance and can be used safely.
Betaine blood parameters broiler, carcass fattening performance
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 16 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 17 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 3 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.