Bu çalışmada Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören ve beslenme dersi almış öğrencilerin
beslenme bilgi düzeylerinin araştırılması ve öğrenim gördükleri bölümlere göre bilgi düzeylerindeki
farklılıkların araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma anketi Marmara bölgesinde yer alan (İstanbul
Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Trakya
Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi) ilgili bölümlerinde okuyan 18-
24 yaş ve üzeri 227’si kadın, 402’si erkek olmak üzere toplam 629 öğrenciye uygulanmıştır. Verilerin normal
dağılıma sahip olup olmadığını belirlemek için Kolmogorov-smirnov analizinde nonparametrik özellik
gösterdikleri belirlenmiş olup fark analizlerinde nonparametrik testlerden Kruskal Wallis, Mann Whitney
U testi, Pearson Ki-kare testi analizleri uygulanmıştır. Veriler %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık
düzeyinde değerlendirilmiştir. Yaşlara göre beslenme konusundaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesinde
“Vücut, güneşe maruz kaldığında D vitamini sentezleyebilir” sorusuna doğru cevap verenlerin sayısı
527 olmuştur. “Doymuş ve doymamış yağlar sağlık üzerinde eşit etkiye sahiptir” sorusuna doğru yanıt
verenlerin sayısı 132 olmuştur. “Dehidrasyon performansı düşürür” sorusuna doğru yanıt verenlerin
sayısı 190 olmuştur. “Diyetteki lif kabızlığı azaltmaya, kan kolesterol düzeylerini düşürmeye ve kanseri
önlemeyebilir” sorusuna doğru yanıt verenlerin sayısı 483 olmuştur. “Karotoneidler serbest radikallerin
oluşumunu önlemeye yardımcı olurlar” sorusuna doğru yanıt verenlerin sayısı 337 olmuştur. “Protein
kas için enerji kaynağıdır” soruna doğru yanıt verenlerin sayısı 454’tür. Yaşlara göre bilgi düzeylerinin
değerlendirilmesinde 18-20 yaş arasında bilgi düzeyleri ile 21-23 yaş arası ve 24 yaş ve üzeri gruplara göre
anlamlı farklılık göstermezken 21-23 yaş arası bilgi düzeyleri 24 yaş üzeri olgulardan anlamlı düzeyde
yüksek olarak saptanmıştır. Cinsiyetlere göre verilen doğru sayısında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Sonuç olarak beden eğitimi ve spor yüksekokulunda okuyan öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerine yönelik daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç
duyulmakla beraber beslenme bilgi düzeylerinin arttırılmasınayönelik faaliyetlerin de faydalı olacağı düşünülmektedir.in arttırılmasına yönelik
faaliyetlerin de faydalı olacağı düşünülmektedir.
The aim of this study was to investigate the nutritional knowledge levels of the students who are educated in
Physical Education and Sports College and to investigate the differences in their knowledge levels according
to the departments they studied at. The study was carried out in the Marmara region (Istanbul University,
Marmara University, Sakarya University, Kocaeli University, Uludag University, Trakya University, Canakkale
18 Mart University, Istanbul Development University) on the students who are aged between 18-24 and who
also study at related department. The genders of the respondents composed of 227 Female and 402 Male
and totally 629 students took the survey.In order to determine whether data has a normal distribution. It
was determined that it showed non-parametric properties based on analysis Kolmogorov-Smirnoy for the
difference analysis Kruskal Wallis, Mann Whitney U test and Pearson Chi-square test were appiled for
nonparametric tests.Data were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. To evaluate
the knowledge level of nutrition in terms of age. The number of people who answered correctly to the
question on “once body is subjected to sun it would synthesize vitamin D” was 527. The number of people
who answered correctly to the question on “Saturated and unsaturated fats have an equal effect on health”
was 132. The number of people who answered correctly to the question on question “Dehydration reduces
performance” was 190.The number of people who answered correctly to the question on “Dietary fiber may
reduce constipation, reduce blood cholesterol levels, and may not prevent canser” was 483. The number of
people who answered correctly to the question on “Carotenoids help prevent the formation of free radicals”
was 337. The number of people who answered correctly to the question on “Protein is a source of energy for
the muscle” was 454. No significant difference was found on the knowledge levels between 18-20 and 21-23
and over 24 years old. The knowledge levels of 21-23 years of age were found to be significantly higher than
the cases over the age of 24 years. No significant difference was found with respect to the correct answers by
gender. As a result, it is thought that more studies need to conducted as well as activities aiming to increase
the nutritional knowledge levels of the students who are studying in physical education and sports college
Nutritional Knowledge Level Nutrition Exercise Sports Nutrition
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | 2018 Aralık |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 2 |