BibTex RIS Kaynak Göster

TUZ TÜKETİMİ, KEMİK SAĞLIĞI VE OSTEOPOROZ

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1-2, 67 - 76, 29.12.2015

Öz

Osteoporoz, en sık görülen metabolik kemik hastalığı olup yaşlı popülasyonun artmasıyla prevalansında önemli ölçüde artış gözlenen yaygın bir sağlık problemidir. Son yıllarda, diyetteki tuz miktarının kemik sağlığı üzerine etkisi olduğu güncel araştırma konularından biri olup tuz tüketiminin osteoporoz açısından bir risk faktörü olduğu belirtilmektedir. Literatürde bu durumun, yüksek tuz tüketiminin idrarla sodyum atılımına paralel kalsiyum atılımını da arttırarak kemik mineral yoğunluğunun azalması sonucunda meydana geldiği vurgulanmaktadır. Bununla birlikte literatürde, tuz alımının kemik mineral yoğunluğu ya da osteoporoz ile ilişkisi olmadığını savunan kanıtlar da yer almaktadır. Bu derleme çalışması, güncel literatür doğrultusunda sağlık profesyonellerine kemik sağlığının korunmasında ve osteoporoz gelişiminin önlenmesinde tuz tüketimi konusunda bilgi sunmak amacıyla hazırlanmıştır. 

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1-2, 67 - 76, 29.12.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derleme Bölümü
Yazarlar

Feride Taşkın Yılmaz

Gülbahtiyar Demirel

Azime Karakoç Kumsar

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 26 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Taşkın Yılmaz, F., Demirel, G., & Karakoç Kumsar, A. (2015). TUZ TÜKETİMİ, KEMİK SAĞLIĞI VE OSTEOPOROZ. ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(1), 67-76.