Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 12 Sayı: 1, 263 - 273, 24.03.2019
https://doi.org/10.18185/erzifbed.449704

Öz

Kaynakça

  • Andiç, S., Şahin, K., Koç, Ş. (2002). “Süt tüketim yapısı: Van ili kentsel alan örneği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., Ülker, H. (2004). “Aydın İli Çine İlçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları”. 4.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak., Isparta.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Ülker, H. (2004). “Van İli Merkez İlçede kırmızı et tüketim alışkanlığı”. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Zir. Fak., Isparta.
  • İlhan, G.M. (2011). “Tekirdağ ilinde kırmızı et tüketim alışkanlıklarının analizi”. Namık Kemal Üniversitesi Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Tekirdağ.
  • Karabaş, S. (2013). “Tüketicilerin ithal hayvansal ürünler karşısındaki tutum ve davranışlarının logistik regresyon analizi ile tahmini”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2013(1), 59-64.
  • Karakuş, K., Aygün, T. Alarslan, E. (2008). “Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 18 (2), 113-120.
  • Kızıloğlu, S., R. Kızıloğlu. (2013). “Erzurum Merkez İlçede Et ve İthal Et Tüketme Durumunu İnceleyen Bir Araştırma”, Igdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der 3.1 (2013): 61-68.
  • Nalinci, S. (2013). “Amasya İli Merkez İlçedeki hanehalkının Et Tüketim Alışkanlıkları ve Et Tüketimini Etkileyen Faktörler”. Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tokat.
  • Özkan, B. (2001). “Antalya İlinde Tüketicilerin Süpermarket Seçimi ve Satın Alma Davranışları”. Tarım Ekonomisi Dergisi, Mayıs 2001 sayı 6, 1-5.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H. (2003). “Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 2003, 13(1): 23-31
  • Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş. (2001). “Van ili kentsel alanda ailelerin otlu peynir ve süt ürünleri alım ve tüketim davranışları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 11(2), 67-73.
  • Şeker, İ., Özen, A., Güler, H., Şeker, P., Özden, İ. (2011). “Elazığ‟da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri”. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 17(4): 543-550.
  • Tosun, Ö., Hatırlı, A. (2009). “Tüketicilerin Kırmızı Et Satın Alım Yerleri Tercihlerinin Analizi: Antalya İli Örneği”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y., C.14, S.2 s.433-445.
  • TÜİK, (2018). “Tarımsal Üretim İstatistikleri”, www.tuik.gov.tr Son erişim tarihi: 05.05.2018
  • Ulaş, B. (2011). “Aydın İli Kentsel Alanda Kırmızı Et ve Kanatlı Eti Tüketicilerinin Kararları İle Bunları Etkileyen Faktörler” Yüksek Lisans Tezi, GOP Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Koca, Y. (2010). “İzmir İli Ödemiş İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Hayvansal Üretim 51(1): 21-30.

Erzincan İlinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketicilerin İthal Kırmızı Ete Bakış Açılarının Değerlendirilmesi

Yıl 2019, Cilt: 12 Sayı: 1, 263 - 273, 24.03.2019
https://doi.org/10.18185/erzifbed.449704

Öz

Bu çalışma Erzincan ilinde tüketicilerin kırmızı et tüketim
davranışları ile ithal ete bakış açılarının incelenmesi amacıyla Erzincan il ve
ilçelerinde yaşayan 206 kişi ile yüz yüze yapılan anket verilerinden
oluşmaktadır.
Erzincan
ilinde çalışmamıza konu olan tüketicilerin %5’i her gün, %36,7’si haftada bir,
%36,2’si haftada iki-üç, %10,1’i ayda iki-üç ve %11,6’sı ise ayda bir kere
kırmızı et tükettiklerini beyan etmiştir. Tüketicilerin kırmızı et tüketme
sıklığı üzerinde aylık gelir istatistiki olarak önemli (p<0,05) etkiye
sahipken, tüketicilerin yaşadığı yer önemsiz bulunmuştur. Kırmızı et tüketimi
için aylık yapılan harcama üzerine bağımsız değişkenlerden aylık gelir önemli
(p<0,05) etkiye sahipken, yaşadığı yer önemli bir etkiye sahip olmamıştır.
Katılımcıların sadece %5,7’si ithal kırmızı eti tercih etmektedir. İthal
kırmızı eti tercih etmeyenlerin %47,4’ü güvenli bulmadığı için, %33,3’ü ise
yerli üretim almak için ithal eti tercih etmediği belirlenmiştir. Çalışmamızda
ithal et tercihi eğitim seviyesinden etkilenmemiş fakat katılımcılar arasında
%8,0 ile en fazla ön lisans-lisans mezunları ithal kırmızı eti tercih
etmişlerdir. “Satılan kırmızı etin ithal veya yerli olduğunun tüketiciye
belirtilmeli midir?” sorusuna genel olarak katılımcıların tamamı evet yanıtını
vermiştir. Katılımcılar arasında koyun eti tercih etmeyenlerin %63’ü koku
probleminden dolayı, %18’i damak tadına uygun olmadığı için, %10’u her mevsim bulunamadığı
için ve %9’u yağlı olduğu için koyun etini tercih etmediğini belirtmiştir. 

Kaynakça

  • Andiç, S., Şahin, K., Koç, Ş. (2002). “Süt tüketim yapısı: Van ili kentsel alan örneği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., Ülker, H. (2004). “Aydın İli Çine İlçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları”. 4.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak., Isparta.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Ülker, H. (2004). “Van İli Merkez İlçede kırmızı et tüketim alışkanlığı”. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Zir. Fak., Isparta.
  • İlhan, G.M. (2011). “Tekirdağ ilinde kırmızı et tüketim alışkanlıklarının analizi”. Namık Kemal Üniversitesi Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Tekirdağ.
  • Karabaş, S. (2013). “Tüketicilerin ithal hayvansal ürünler karşısındaki tutum ve davranışlarının logistik regresyon analizi ile tahmini”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2013(1), 59-64.
  • Karakuş, K., Aygün, T. Alarslan, E. (2008). “Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 18 (2), 113-120.
  • Kızıloğlu, S., R. Kızıloğlu. (2013). “Erzurum Merkez İlçede Et ve İthal Et Tüketme Durumunu İnceleyen Bir Araştırma”, Igdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der 3.1 (2013): 61-68.
  • Nalinci, S. (2013). “Amasya İli Merkez İlçedeki hanehalkının Et Tüketim Alışkanlıkları ve Et Tüketimini Etkileyen Faktörler”. Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tokat.
  • Özkan, B. (2001). “Antalya İlinde Tüketicilerin Süpermarket Seçimi ve Satın Alma Davranışları”. Tarım Ekonomisi Dergisi, Mayıs 2001 sayı 6, 1-5.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H. (2003). “Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 2003, 13(1): 23-31
  • Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş. (2001). “Van ili kentsel alanda ailelerin otlu peynir ve süt ürünleri alım ve tüketim davranışları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 11(2), 67-73.
  • Şeker, İ., Özen, A., Güler, H., Şeker, P., Özden, İ. (2011). “Elazığ‟da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri”. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 17(4): 543-550.
  • Tosun, Ö., Hatırlı, A. (2009). “Tüketicilerin Kırmızı Et Satın Alım Yerleri Tercihlerinin Analizi: Antalya İli Örneği”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y., C.14, S.2 s.433-445.
  • TÜİK, (2018). “Tarımsal Üretim İstatistikleri”, www.tuik.gov.tr Son erişim tarihi: 05.05.2018
  • Ulaş, B. (2011). “Aydın İli Kentsel Alanda Kırmızı Et ve Kanatlı Eti Tüketicilerinin Kararları İle Bunları Etkileyen Faktörler” Yüksek Lisans Tezi, GOP Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Koca, Y. (2010). “İzmir İli Ödemiş İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Hayvansal Üretim 51(1): 21-30.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selçuk Özyürek

Kadir Çebi Bu kişi benim

Doğan Türkyılmaz

Nurinisa Esenbuğa

Ülkü Dağdelen Bu kişi benim

Mustafa Yaprak

Yayımlanma Tarihi 24 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özyürek, S., Çebi, K., Türkyılmaz, D., Esenbuğa, N., vd. (2019). Erzincan İlinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketicilerin İthal Kırmızı Ete Bakış Açılarının Değerlendirilmesi. Erzincan University Journal of Science and Technology, 12(1), 263-273. https://doi.org/10.18185/erzifbed.449704