Bu
çalışma, halk arasında geleneksel olarak dahilen ve haricen yara iyileştirici
olarak kullanılan kudret narı (Momordica
charantia)-zeytinyağı karışımından yara iyi edici prototip krem formunun
hazırlanması, hazırlanan krem formunun standardizasyonu ve kalite kontrol
çalışmaları ile yara iyileştirici etkisinin belirlenmesi için in vitro hücre kültürü yöntemi
kullanılarak araştırılması amacıyla dizayn edilmiştir.
Çalışma
kapsamında öncelikle kudret narı zeytinyağı karışımı hazırlanmıştır. Hazırlanan
krem formunun total flavonoid içerikleri spektrofotometrik ve yüksek basınçlı
sıvı kromatografi yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Hazırlanan Kudret
narı krem formunun invitro kalite kontrol çalışmalarında total flavonoid
miktarı, pH, vizkozite ve stabilite
tayinleri ile biyolojik
aktivitelerinin belirlenmesi kapsamında,
BJ ve HaCaT hücreleri ile gerçekleştirilen in vitro hücre migrasyonu çalışmaları ile yara iyileştirici etkileri belirlenmiştir.
Kudret narı – zeytinyağı maseratı ve farmasötik kalitede yardımcı maddeler
kullanılarak hazırlanan laboratuvar ölçekli krem formu total flavonoid içeriği üzerinden standardize
edilmiş, yapılan 40 °C % 60 nemde yürütülen çalışmalarda ürünün stabil
olduğu ve in vitro yara iyileştirme
modelinde BJ ve HaCaT hücrelerinde artan
dozlarla (1,10,30) birlikte kontrol grubuna karşılık hücre migrasyonunun
arttığı gözlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1 |