The Effect of Different Dietary Practices on Workers and Queen Bee Formations in Honeybee (Apis mellifera L.) Larvae
Yıl 2020,
Cilt: 13 Sayı: 3, 1104 - 1111, 31.12.2020
Dilek Kabakcı
,
Gökhan Akdeniz
Öz
Bal arısı larvaları, Apis mellifera L. işçi arılar tarafından üretilen mandibular ve hipofaringal bez salgılarıyla beslenirler. Bu çalışmada 1 günlük yaştaki larvalar petri kaplarına transfer edilmiş ve farklı şeker oranlarında diyetlerle besleme yapılmıştır. Günlük olarak besleme yapılan larvalarda işçi arı yaşam oranı, ağırlığı, elde edilen yetişkin birey miktarı ve farklı şeker oranlarında besleme yapılan bireylerde ana arı elde etme olasılığı belirlenmiştir. İşçi arı bireylerinde defecasyon evresine geçiş yapanlarda % 90 lık bir oran elde edilmiştir. Ana arı grubunda ise % 33 bir oran defecasyon evresine geçiş sağlamıştır. Bal arısı beslemesinde şeker oranındaki artışla birlikte larvalarda yaşam oranı ve ağırlığında azalma olduğu belirlenmiş olup yüksek dozda şekerle besleme yapılmaması önerilmektedir.
Kaynakça
- 1) Aupinel, P. Fortini, D. Dufour, H. Tasei, J.N. Michaud, B. Odoux, J.F. and Pham-Delegue, M. (2005). Improvement of Artificial Feeding in a Standard in vitro Method for Rearing Apis mellifera Larvae. Bulletin of Insectology, 58, 107–111.
2) Brousers, E. V. M. (1984) Glucose / Fructose Ratio in the Food of Honey Bee Larvae During Caste Differentiation. Journal of Apicultural Research . 23(2): 94-101.
3) Dıetz, A. Haydak, M.H. (1971) Caste Determination in Honey Bees. I. The Significance of Moisture in Larval Food. Journal of Experimental Zoology . 177: 353-358.
4) Gallai, N. Salles, J.M. Settele, J. Vaissière, B.E. (2009). Economic Valuation of the vulnerability of world Agriculture Confronted with Pollinator Decline. Ecol. Econ. 68, 810–821.
5) Güler, A. (2017)., Besin Madde İhtiyaçları ve Beslenme, Bal Arısı (Apis mellifera L) Yetiştiriciliği Hastalıkları ve Ürünleri. 1. Baskı. Azim Matbaacılık. S. 120 – 121.
6) Haydak, M. H. (1970) Honey Bee Nutrition. Annual Review of Entomology . 15: 143-156.Hendriksma, H.P. Hartel, S. And Steffan-Dewenter, I. (2011b). Honey Bee Risk Assessment: New Approaches for in Vitro Larvae Rearing and Data Analyses. Methods in Ecology and Evolution, 2, 509–517. doi:10.1111/j.2041210X.2011.00099.x.
7) Howe, S. R. Dımıck, P.S. Benton, A.W. (1985) Composition of Freshly Harvested and Commercial Royal Jelly. Journal of Apicultural Research . 24(1): 52-61.
8) Huang, Z. (2009). A Standardized Procedure for the in Vitro Rearing of Honey Bee Larvae. Retrieved from www.cdpr.ca.gov/ docs/registration/reevaluation/larval_protocol.pdf.
9) Janke, M. Rosenkranz, P. (2009) Periodical Honey Bee Colony Losses in Germany: Preliminary Results from a Four Years Monitoring Project. Julius-Kühn-Archiv 423, 108–117.
10) Johansson, T.S. K. (1955) Royal jelly. Bee World. 36: 1-13, 21-32.
11) Kaftanoğlu, O. Linksvayer, A. T. Page, R. 2010. Rearing Honey Bees ( apis mellifera L.) İn Vitro Effects of Feeding İntervals on Survival and Development. Journal of Apicultural Research and Bee World 49(4): 311-317.
12) Kaftanoğlu, O. Linksvayer, A. T. Page, R. 2011. Rearing Honey Bees, Apis mellifera, in vitro 1: Effects of Sugar Concentrations on Survival and Development, Journal of Insect Science: Vol. 11.
13) Man Yi Mandy Chan, (2012). A Thesıs Submıtted ın Partıal Fulfıllment of the Requırements for the Degree of, (biochemistry and molecular biology, master of scıence, the unıversıty of brıtısh columbıa) p:65.
14) Neumann, P. Carreck, N.L. (2010) Honey Bee Colony Losses. J. Apic. Res. 49, 1–6.
15) Nietto, A. Roberts, S.P.M. Kemp, J. Rasmont, P. Kulman, M. 2014 EuropeanRedListofbees. Publication Office of the European Union, Luxembourg.
16) Page, R E. Scheiner, R. Erber, J. Amdam, G.V. (2006) The Development and Evolution of Division of Labour and Foraging Specialization in a social İnsect ( Apis mellifera L.). Current Topics in Developmental Biology 74: 253–286. DOI: 10.1016/S0070-2153 (06)74008-X.
17) Potts, S.G. Biesmeijer, J.C. Kremen, C. Neumann, P. Schweiger, O. Kunin, W.E. (2010) Global Pollinator Declines: Trends, İmpacts and Drivers. Trends Ecol. Evol. 25, 345–353.
18) Rembold, H. (1965). Biologically Active Substances in Royal Jelly. Vitamins and Hormones . 23: 359-382.
19) Robinson, G. E. Evans, J. D. Maleszka, R. Robertson, H.M. Weaver, D.B; Worley, Y. K. Gıbbs, R. A. Weınstock, G.M. (2006) Sweetness and Light: İlluminating the Honey Bee Genome. Insect Molecular Biology . 15(5): 535-539. DOI: 10.1111/j.136522583. 2006.00698.x.
20) Vandenberg, J. D. and Shimanuki, H. (1987). Technique for Rearing Worker Honey Bees in the Laboratory. Journal of Apicultural Research, 26, 90–97. doi: 10.1080/00218839.1987.11100743.
21) Veloso, A.J Lourenço A.P. (2014). Pollen Dıet For In Vıtro Rearıng Of Afrıcanızed Honey Bee Larvae, Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae). Biosci. J., Uberlândia, v. 30, n. 1, p. 288-296.
The Effect of Different Dietary Practices on Workers and Queen Bee Formations in Honeybee (Apis mellifera L.) Larvae
Yıl 2020,
Cilt: 13 Sayı: 3, 1104 - 1111, 31.12.2020
Dilek Kabakcı
,
Gökhan Akdeniz
Öz
Bal arısı larvaları, Apis mellifera L. işçi arılar tarafından üretilen mandibular ve hipofaringal bez salgılarıyla beslenirler. Bu çalışmada 1 günlük yaştaki larvalar petri kaplarına transfer edilmiş ve farklı şeker oranlarında diyetlerle besleme yapılmıştır. Günlük olarak besleme yapılan larvalarda işçi arı yaşam oranı, ağırlığı, elde edilen yetişkin birey miktarı ve farklı şeker oranlarında besleme yapılan bireylerde ana arı elde etme olasılığı belirlenmiştir. İşçi arı bireylerinde defecasyon evresine geçiş yapanlarda % 90 lık bir oran elde edilmiştir. Ana arı grubunda ise % 33 bir oran defecasyon evresine geçiş sağlamıştır. Bal arısı beslemesinde şeker oranındaki artışla birlikte larvalarda yaşam oranı ve ağırlığında azalma olduğu belirlenmiş olup yüksek dozda şekerle besleme yapılmaması önerilmektedir.
Kaynakça
- 1) Aupinel, P. Fortini, D. Dufour, H. Tasei, J.N. Michaud, B. Odoux, J.F. and Pham-Delegue, M. (2005). Improvement of Artificial Feeding in a Standard in vitro Method for Rearing Apis mellifera Larvae. Bulletin of Insectology, 58, 107–111.
2) Brousers, E. V. M. (1984) Glucose / Fructose Ratio in the Food of Honey Bee Larvae During Caste Differentiation. Journal of Apicultural Research . 23(2): 94-101.
3) Dıetz, A. Haydak, M.H. (1971) Caste Determination in Honey Bees. I. The Significance of Moisture in Larval Food. Journal of Experimental Zoology . 177: 353-358.
4) Gallai, N. Salles, J.M. Settele, J. Vaissière, B.E. (2009). Economic Valuation of the vulnerability of world Agriculture Confronted with Pollinator Decline. Ecol. Econ. 68, 810–821.
5) Güler, A. (2017)., Besin Madde İhtiyaçları ve Beslenme, Bal Arısı (Apis mellifera L) Yetiştiriciliği Hastalıkları ve Ürünleri. 1. Baskı. Azim Matbaacılık. S. 120 – 121.
6) Haydak, M. H. (1970) Honey Bee Nutrition. Annual Review of Entomology . 15: 143-156.Hendriksma, H.P. Hartel, S. And Steffan-Dewenter, I. (2011b). Honey Bee Risk Assessment: New Approaches for in Vitro Larvae Rearing and Data Analyses. Methods in Ecology and Evolution, 2, 509–517. doi:10.1111/j.2041210X.2011.00099.x.
7) Howe, S. R. Dımıck, P.S. Benton, A.W. (1985) Composition of Freshly Harvested and Commercial Royal Jelly. Journal of Apicultural Research . 24(1): 52-61.
8) Huang, Z. (2009). A Standardized Procedure for the in Vitro Rearing of Honey Bee Larvae. Retrieved from www.cdpr.ca.gov/ docs/registration/reevaluation/larval_protocol.pdf.
9) Janke, M. Rosenkranz, P. (2009) Periodical Honey Bee Colony Losses in Germany: Preliminary Results from a Four Years Monitoring Project. Julius-Kühn-Archiv 423, 108–117.
10) Johansson, T.S. K. (1955) Royal jelly. Bee World. 36: 1-13, 21-32.
11) Kaftanoğlu, O. Linksvayer, A. T. Page, R. 2010. Rearing Honey Bees ( apis mellifera L.) İn Vitro Effects of Feeding İntervals on Survival and Development. Journal of Apicultural Research and Bee World 49(4): 311-317.
12) Kaftanoğlu, O. Linksvayer, A. T. Page, R. 2011. Rearing Honey Bees, Apis mellifera, in vitro 1: Effects of Sugar Concentrations on Survival and Development, Journal of Insect Science: Vol. 11.
13) Man Yi Mandy Chan, (2012). A Thesıs Submıtted ın Partıal Fulfıllment of the Requırements for the Degree of, (biochemistry and molecular biology, master of scıence, the unıversıty of brıtısh columbıa) p:65.
14) Neumann, P. Carreck, N.L. (2010) Honey Bee Colony Losses. J. Apic. Res. 49, 1–6.
15) Nietto, A. Roberts, S.P.M. Kemp, J. Rasmont, P. Kulman, M. 2014 EuropeanRedListofbees. Publication Office of the European Union, Luxembourg.
16) Page, R E. Scheiner, R. Erber, J. Amdam, G.V. (2006) The Development and Evolution of Division of Labour and Foraging Specialization in a social İnsect ( Apis mellifera L.). Current Topics in Developmental Biology 74: 253–286. DOI: 10.1016/S0070-2153 (06)74008-X.
17) Potts, S.G. Biesmeijer, J.C. Kremen, C. Neumann, P. Schweiger, O. Kunin, W.E. (2010) Global Pollinator Declines: Trends, İmpacts and Drivers. Trends Ecol. Evol. 25, 345–353.
18) Rembold, H. (1965). Biologically Active Substances in Royal Jelly. Vitamins and Hormones . 23: 359-382.
19) Robinson, G. E. Evans, J. D. Maleszka, R. Robertson, H.M. Weaver, D.B; Worley, Y. K. Gıbbs, R. A. Weınstock, G.M. (2006) Sweetness and Light: İlluminating the Honey Bee Genome. Insect Molecular Biology . 15(5): 535-539. DOI: 10.1111/j.136522583. 2006.00698.x.
20) Vandenberg, J. D. and Shimanuki, H. (1987). Technique for Rearing Worker Honey Bees in the Laboratory. Journal of Apicultural Research, 26, 90–97. doi: 10.1080/00218839.1987.11100743.
21) Veloso, A.J Lourenço A.P. (2014). Pollen Dıet For In Vıtro Rearıng Of Afrıcanızed Honey Bee Larvae, Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae). Biosci. J., Uberlândia, v. 30, n. 1, p. 288-296.