Türkiye farklı ekolojik koşullara sahip olması çoğu bitki türünün yetişmesine imkân sağlamaktadır. Bu bitkiler arasında yer alan kayısı (Prunus armeniaca L.) güzel renk, tat ve aroması, yüksek A vitamini ve diyet lifi içeriğiyle çok fazla tüketilen meyvelerin başında gelir. 2021 yılında yürütülen bu çalışma ile 8 çeşit ve 1 genotip olmak üzere 9 farklı kayısının Kayseri ili ekolojisinde yaprak ve meyve özellikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda çeşitler arasında önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. Özellikle Seo ve Rakowsky çeşitleri diğer çeşitlere göre hem yaprak hem de meyve özellikleri bakımından öne çıkan çeşitler olmuştur. Sonuç olarak, bu çalışma ile kayısı ıslahı için önemli olan adaptasyon sürecinin Kayseri ekolojisindeki durumu ilk kez değerlendirilmiş ve sonraki çalışmalara büyük katkı sağlayacağı hedeflenmiştir.
Since Turkey has different ecological conditions, it allows the cultivation of most fruit species. Among these fruits, apricot (Prunus armeniaca L.) is one of the most consumed fruits with its beautiful color, taste and aroma, high vitamin A and dietary fiber content. In this study carried out in 2021, it was determined leaf and fruit characteristics of 9 different apricots (8 varieties and 1 genotype) in the ecology of Kayseri province. As a result of the study, significant variations were observed in terms of the parameters examined among the varieties. Especially Seo and Rakowsky varieties became prominent in terms of both leaf and fruit characteristics compared to other cultivars. In summary, with this study, the situation in Kayseri ecology of the adaptation process, which is important for apricot breeding, was evaluated for the first time and it was aimed to contribute greatly to the next studies.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 3 |