Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI VE ANTROPOMETRİK ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 2, 63 - 74, 21.12.2016

Öz

Her canlı
yaşamını devam ettirebilmek için yeterli ve dengeli beslenmek zorundadır.
Üniversite eğitimi ile birlikte öğrencilerin, vücut gereksinimlerine göre
dengeli ve düzenli olarak beslenmeleri, gerek sağlıklı yaşam açısından gerekse
eğitim yaşamındaki başarıları açısından büyük önem taşımaktadır.



Araştırmamız
Erzincan Üniversitesinde öğrenim gören, 
18-28 yaş aralığında olan 424 öğrenci (215 erkek, 209 kadın) üzerinde
gerçekleştirilmiştir. Bireylerden ağırlık, boy, deri kıvrım kalınlığı ölçüleri
alınmıştır ve bireylerin Beden Kitle Endisi (BKE) değerleri hesaplanmıştır.
Ayrıca öğrencilere beslenme alışkanlıklarını saptamaya yönelik bir beslenme
anketi de uygulanmıştır. Bulgularımıza göre vücut ağırlığı ortalama değeri
erkek öğrencilerde 71,66 kg, kadın öğrencilerde 57,20 kg’dır. Boy uzunluğu
ortalaması; erkek öğrencilerde 175,91 cm, kadın öğrencilerde 161,49 cm’dir. Bu
veriler sonucunda ulaştığımız BKE ortalama değerleri erkek öğrencilerde 23,15
kg/m², kadın öğrencilerde 21,99 kg/m²’dir. Araştırmamıza katılan öğrencilerin %14’ünün zayıf, %78,6’sının
normal, %15,6’sının aşırı
kilolu, %2,4’ünün ise obez olduğu gözlenmiştir. Öğrencilerin %86’sının
öğün atladığı tespit edilmiş ve bunun en önemli sebebinin zaman yetersizliği
olduğu gözlenmiştir. Üniversite öğrencilerin beslenme bilgi ve farkındalığının
geliştirilmesine yönelik politikalar oluşturulması, bireylerin sağlıklı olarak
yaşamlarını devam ettirebilmesi ve ileriki yıllarda oluşabilecek obezite, kalp
damar hastalıkları, diyabet ve kanser gibi hastalıkların önlenmesi açısından
büyük önem taşımaktadır. 

Kaynakça

  • Akşit, M.A. (1991). Beslenmeye giriş, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ders Kitapları, Yayın No:105/BG, Anadolu Üniversitesi.
  • Aytekin, F. ve Bulduk, S. (2000) Üniversite öğrencilerine verilen eğitim modellerinin öğrencilerde davranış değişikliğine etkilerinin incelenmesi, Milli Eğitim Dergisi, Ekim-Aralık, 148.
  • Baysal, A. (1993). Beslenme kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Baysal, A. (1998). Sağlıklı beslenme uzmanların önerisi ve tüketici algılaması, Beslenme ve Diyet Dergisi; 27 (2); 1-4.
  • Baysal, A. (2002). Beslenme (9.baskı), Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
  • Durmaz, H, Sağun, E. veTarakçı, Z. (2002). Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları, YYÜ Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 13(1): 69-73.
  • Ermiş, E., Doğan, E., Erilli, N.A. ve Satıcı, A. (2014). Üniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının incelenmesi,
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Örneği, Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 6(1):30-40.
  • Erten, M. (2006). Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Faydaoğlu, E., Energin, E.ve Sürücüoğlu, M.S. (2013). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerin kahvaltı yapma alışkanlıklarının saptanması, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3): 299-311.
  • Gan, W., Mohd, N., Zalilah, M. & Hazizi, A. (2011). Differences in eating behaviours, dietary ıntake and body weight status between male and female Malaysian University Students, Journal of Nutrition, 17: 213- 228.
  • Kızıltan, G. (2000). Başkent Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği programına kayıtlı öğrencilerin beslenme bilgi düzeyi ve beslenme durumuna beslenme eğitiminin etkisi, Beslenme ve Diyet Dergisi, 29, 34-41.
  • Koca Özer, B. ve Gültekin, T. (2013). Assessment of nutrıtıonal status usıng anthropometrıc measurements in Turkısh adults, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 53:(2) 1-12.
  • Mazıcıoğlu, M.M. ve Öztürk,A. (2003). Üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler, Erciyes Tıp Dergisi, 25: 172-178.
  • Onurlubaş, E., Doğan, H.G. ve Demirkıran, S. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, Gaziosman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3), 61-69.
  • Özdoğan Y., Yardımcı, H., Özçelik, Ö.A. ve Sürücüoğlu, M.S. (2012). Üniversite öğrencilerinin öğün düzenleri, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 29; 66-74.
  • Öztürk, Y. ve Aykut, M., (1992) Ya sigara ya sağlık, Erciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri.
  • Rethaiao, A., Fahmy, A.A. & Shwaiyat, N. (2010). Obesity and eating habits among college students in Saudi Arabia, Journal of Nutrition, 9-39.
  • Sarıdağ, D.B. (2014). Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan adölesan ve yetişkinlerin beslenme alışkanlıkları ile yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Ankara.
  • Şanlıer, N. (2005). Gençlerde biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler, vücut bileşimi, beslenme ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(3):47-73.
  • Tanner, J.M., Hiernaux & J. Jarman, S. (1969). Growth and physique studies, In Weiner, J.S., and Lourie, J.A., (Eds) In Human Biology: A Guide to Field Methods, Edinburgh : Published for the International Biological Programme by Blackwell Scientific, Oxford.
  • Uçar, A. ve Hasipek, S. (2006). Ankara Üniversitesi öğrencilerinin sigara kullanma durumunun beslenme alışkanlıkları ve bazı hematolojik parametreler üzerine etkisi, Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu, Yayın No:14, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler:14, Ankara.
  • Vançelik, S., Önal, S., Güraksın, A. ve Beyhun, E. (2007). Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıklarıyla ilişkili faktörler, TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4), 242-248.
  • Vassigh, G. (2012). Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite durumları ile sağlıklı beslenme indekslerinin değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Weiner, J.S. & Lourie J.A. (1969). In Human Biology: A Guide to field methods, Edinburgh: Published for the International Biological Programme by Blackwell Scientific, Oxford.
  • Yağmur,C. (1995). Çukurova Üniversitesi Öğrencilerinin beslenme durumu üzerine bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, (24), 239-251.
  • Yılmaz E. ve Özkan, S. (2007). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6), 87-104.

EVALUATION OF NUTRITION HABITS AND ANTHROPOMETRIC CHARACTERISTICS ERZINCAN UNIVERSITY STUDENTS

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 2, 63 - 74, 21.12.2016

Öz

Every living
creature needed to be have an  adequate
and balanced diet to maintain their life. During the university educatiton it
is very important for students to have a balanced diet for both a healthy life
and future success.

Our survey is
conducted on 424 university students (215 males, 209 females)  weight, length and skinfold measurement were
taken and, Body Mass Index (BMI) were calculated. In addition a
questionnaire  was conducted to determi
their dietary habits. According to the present results, average body weight was
found to be 71,66 kg for males and it is 57,20 kg for females respectively. Avarege
length is 175,91mm for male students and in female students it is 161,49mm. The
mean BMI was found to be 23,15 kg/m2 for male students and it is
21,99 kg/m2 for female students, respectively. Result showed that
14% of students who participate in our survey sould be categorized as thin, 78
,6% normal, 15,6% overweight and 2,4% as obese. It was determined that 86% of
sample skip meal due to lacking of time.





The creation
of policies for the development of nutrition knowledge awareness of collage
students, to continue their lives as healthy indivuduals, and in subsequent
year that may occur as obesity cardiovascular diseases, diabetes and for the
prevention of diseases such as cancer is of great important.

Kaynakça

  • Akşit, M.A. (1991). Beslenmeye giriş, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ders Kitapları, Yayın No:105/BG, Anadolu Üniversitesi.
  • Aytekin, F. ve Bulduk, S. (2000) Üniversite öğrencilerine verilen eğitim modellerinin öğrencilerde davranış değişikliğine etkilerinin incelenmesi, Milli Eğitim Dergisi, Ekim-Aralık, 148.
  • Baysal, A. (1993). Beslenme kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Baysal, A. (1998). Sağlıklı beslenme uzmanların önerisi ve tüketici algılaması, Beslenme ve Diyet Dergisi; 27 (2); 1-4.
  • Baysal, A. (2002). Beslenme (9.baskı), Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
  • Durmaz, H, Sağun, E. veTarakçı, Z. (2002). Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları, YYÜ Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 13(1): 69-73.
  • Ermiş, E., Doğan, E., Erilli, N.A. ve Satıcı, A. (2014). Üniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının incelenmesi,
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Örneği, Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 6(1):30-40.
  • Erten, M. (2006). Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Faydaoğlu, E., Energin, E.ve Sürücüoğlu, M.S. (2013). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerin kahvaltı yapma alışkanlıklarının saptanması, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(3): 299-311.
  • Gan, W., Mohd, N., Zalilah, M. & Hazizi, A. (2011). Differences in eating behaviours, dietary ıntake and body weight status between male and female Malaysian University Students, Journal of Nutrition, 17: 213- 228.
  • Kızıltan, G. (2000). Başkent Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği programına kayıtlı öğrencilerin beslenme bilgi düzeyi ve beslenme durumuna beslenme eğitiminin etkisi, Beslenme ve Diyet Dergisi, 29, 34-41.
  • Koca Özer, B. ve Gültekin, T. (2013). Assessment of nutrıtıonal status usıng anthropometrıc measurements in Turkısh adults, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 53:(2) 1-12.
  • Mazıcıoğlu, M.M. ve Öztürk,A. (2003). Üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler, Erciyes Tıp Dergisi, 25: 172-178.
  • Onurlubaş, E., Doğan, H.G. ve Demirkıran, S. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, Gaziosman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3), 61-69.
  • Özdoğan Y., Yardımcı, H., Özçelik, Ö.A. ve Sürücüoğlu, M.S. (2012). Üniversite öğrencilerinin öğün düzenleri, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 29; 66-74.
  • Öztürk, Y. ve Aykut, M., (1992) Ya sigara ya sağlık, Erciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri.
  • Rethaiao, A., Fahmy, A.A. & Shwaiyat, N. (2010). Obesity and eating habits among college students in Saudi Arabia, Journal of Nutrition, 9-39.
  • Sarıdağ, D.B. (2014). Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan adölesan ve yetişkinlerin beslenme alışkanlıkları ile yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Ankara.
  • Şanlıer, N. (2005). Gençlerde biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler, vücut bileşimi, beslenme ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(3):47-73.
  • Tanner, J.M., Hiernaux & J. Jarman, S. (1969). Growth and physique studies, In Weiner, J.S., and Lourie, J.A., (Eds) In Human Biology: A Guide to Field Methods, Edinburgh : Published for the International Biological Programme by Blackwell Scientific, Oxford.
  • Uçar, A. ve Hasipek, S. (2006). Ankara Üniversitesi öğrencilerinin sigara kullanma durumunun beslenme alışkanlıkları ve bazı hematolojik parametreler üzerine etkisi, Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu, Yayın No:14, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler:14, Ankara.
  • Vançelik, S., Önal, S., Güraksın, A. ve Beyhun, E. (2007). Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıklarıyla ilişkili faktörler, TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4), 242-248.
  • Vassigh, G. (2012). Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite durumları ile sağlıklı beslenme indekslerinin değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Weiner, J.S. & Lourie J.A. (1969). In Human Biology: A Guide to field methods, Edinburgh: Published for the International Biological Programme by Blackwell Scientific, Oxford.
  • Yağmur,C. (1995). Çukurova Üniversitesi Öğrencilerinin beslenme durumu üzerine bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, (24), 239-251.
  • Yılmaz E. ve Özkan, S. (2007). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6), 87-104.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sevda Özütürker

Başak Koca Özer

Yayımlanma Tarihi 21 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 26 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özütürker, S., & Özer, B. K. (2016). ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI VE ANTROPOMETRİK ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(2), 63-74.