Türklerin
tarihinin çok eski dönemlere dayandığı ve yoğunluklu olarak yaşadıkları Anadolu
topraklarının aynı anda birden fazla medeniyete dahi ev sahipliği yaptığı
bilinmektedir. Bunun bir sonucu olarak, çeşitli kültürlerden
türetilmiş unsurlar Türk kültüründe bir araya gelmektedir. Mutfak
kültürü ise Türk kültürünün sahip olduğu bu kültürel çeşitliliğin en açık
biçimde görünür olduğu alanlardan bir tanesidir.
Türkiye’nin
zengin içerikli mutfağı, turizm endüstrisi için önemli kaynaklardan biridir.
Yöresel lezzetler, gelenek ve görenekler, beslenme kültürü, pişirme ve
hazırlamada kullanılan araç gereçlerin hepsi Türk gastronomik kimlik mirasının
oluşumunda çeşitlilik sağlamıştır.
Son
yıllarda turizm faaliyetlerindeki artış, yenilikçi yaklaşımları beraberinde
getirmiş ve farklı turizm türlerinin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Gastronomi
turizmi ise günümüzde gittikçe yaygınlaşan kültür turizmi kapsamında pazara
önemli girdiler sağlayıp, ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Gastronomi
turizminin yaygınlaşmasıyla birlikte turizm faaliyetleri bu yöne kaymakta ve
destinasyon tercihlerinde mutfak kültürü ön plana çıkmaktadır. Bu derleme
çalışmasında, önemli bir turizm çeşidi olan gastronomi turizmi ve gastronomi kavramları
tartışılacak olup, turizmdeki yeri ve gelişmesi için önerilerde bulunulacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 25 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 15 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1 |