Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Organik Gıda Satın Alma Niyetinde Tutum, Sağlık Bilinci ve Gıda Güvenliğinin Etkisi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2015, Cilt: 11 Sayı: 1, 197 - 211, 30.04.2015

Öz

Son yıllarda sağlanan ekonomik gelişme ile birlikte tüketicilerin
organik gıdaya olan ilgilerinde artış meydana geldiği görülmektedir. Bu
artışta yaşam süresinin uzaması ile birlikte yaşam kalitesinin
yükseltilmek istenmesinin de önemi büyüktür. Konvansiyel tarım ile elde
edilen gıdaların insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlar nedeniyle
tüketicilerin organik gıdaya yöneldiği değişik araştırmalarla ortaya
konulmuştur. Çalışma kapsamında organik gıda satın alma niyetinde
tutumun, sağlık bilincinin ve gıda güvenliğinin etkisi araştırılmış,
ayrıca demografik özelliklerin bu değişkenlerle ilişkisi Ki-kare analizi
ile incelenmiştir. Araştırma kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 155
kişi üzerinde uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, satın alma niyetine,
sırasıyla en fazla organik gıdaya olan tutum ve gıda güvenliğinin etki
ettiği bulunmuştur. Sağlık bilincinin ise satın alma niyetine etki
etmediği gözlenmiştir. Demografik özelliklerle ilgili olarak meslek ve
organik ürünlere yönelik tutum arasında, cinsiyet ve organik ürün satın
alma niyeti arasında ilişki olduğu bulunmuştur.

Kaynakça

  • ...
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erol Ustaahmetoğlu

İsmail Tamer Toklu

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ustaahmetoğlu, E., & Toklu, İ. T. (2015). Organik Gıda Satın Alma Niyetinde Tutum, Sağlık Bilinci ve Gıda Güvenliğinin Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(1), 197-211.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553