Son yıllarda sağlanan ekonomik gelişme ile birlikte tüketicilerin
organik gıdaya olan ilgilerinde artış meydana geldiği görülmektedir. Bu
artışta yaşam süresinin uzaması ile birlikte yaşam kalitesinin
yükseltilmek istenmesinin de önemi büyüktür. Konvansiyel tarım ile elde
edilen gıdaların insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlar nedeniyle
tüketicilerin organik gıdaya yöneldiği değişik araştırmalarla ortaya
konulmuştur. Çalışma kapsamında organik gıda satın alma niyetinde
tutumun, sağlık bilincinin ve gıda güvenliğinin etkisi araştırılmış,
ayrıca demografik özelliklerin bu değişkenlerle ilişkisi Ki-kare analizi
ile incelenmiştir. Araştırma kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 155
kişi üzerinde uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, satın alma niyetine,
sırasıyla en fazla organik gıdaya olan tutum ve gıda güvenliğinin etki
ettiği bulunmuştur. Sağlık bilincinin ise satın alma niyetine etki
etmediği gözlenmiştir. Demografik özelliklerle ilgili olarak meslek ve
organik ürünlere yönelik tutum arasında, cinsiyet ve organik ürün satın
alma niyeti arasında ilişki olduğu bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 1 |
İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU
Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr
ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553