Bu çalışmada, hanehalklarının fast food tüketim kararı, tüketim miktarı ve harcamalarına etki eden faktörlerin analizi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini İstanbul kent merkezinde yaşayan 351 hanehalkıyla 2016 yılında yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Verilerin analizi amacıyla frekans tabloları, tanımlayıcı istatistikler, parametrik ve parametrik olmayan testler ile Binary Lojistik Regresyon ve Ordered Logit regresyon analizlerinden yararlanılmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre, İstanbul ilinde ailelerin %69,8’inin fast food tüketim alışkanlığına sahip olduğu belirlenmiş olup, hanehalklarının ortalama fast food tüketim harcamalarının toplam gıda harcamaları içerisindeki oranı %7.25 olarak saptanmıştır. Yapılan logistik regresyon model sonuçlarına göre, fast food tüketim kararı ve sıklığında en önemli olan değişkenler; hanehalkı geliri, tüketicilerin cinsiyeti, eğitim seviyesi, yaşı ve medeni durumu, hanede annenin çalışıp çalışmama durumu, ailede 18 yaşından küçük bireyin bulunup bulunmama durumudur.
Fast food tüketimi hanehalkı İstanbul lojistik regresyon tüketici
TÜBİTAK
113K733
Bu çalışmada, TÜBİTAK tarafından desteklenmiş olan proje verilerinin bir kısmı kullanılmıştır.
113K733
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 113K733 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 29 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.