Bu çalışmada
moleküler markörlerden SSR tekniği kullanılarak avokado genotipleri arasındaki farklılıkların
ortaya konulması amaçlanmıştır. Avokadonun Lauraceae
familyasına ait Persea cinsi
içerisinde yer aldığı bilinmektedir. Çalışma kapsamında Akdeniz Bölgesinde
yetiştirilen Antalya ilinin dahil olduğu Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma
Enstitüsü’nden 5 ve Japonya’dan getirtilen 7 çeşit avokado moleküler analizler
için kullanılmıştır. Bu amaçla SSR markörleri ile yapılan analizler sonucunda
avokado çeşitleri arasında iki ana grup ortaya çıkmış ve % 60 oranında
benzerlik gösterdikleri belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan çeşitlerden JP4 ile
JP6 ve JP5 ile JP7 arasında yakın korelasyon olduğu gözlemlenmiştir. Zutano ve
Hass çeşitlerini birbirlerinden ayırt edecek polimorfizmler üretilememiş ve bu
iki çeşit bir arada gruplanmıştır. JP1, JP2, JP3 ve Bacon çeşitleri tek başına
bir alt grup oluşturmuştur. Toplam allel sayısının 152, spesifik allel sayısının
53 adet olduğu ve bant büyüklüğünün ise 179 ile 283 bç arasında değiştiği belirlenmiştir.
Polimorfik bilgi içeriği (PBİ) 0,03 ile 0,85 arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, yapılacak
ıslah çalışmalarında ebeveyn seçiminde bir basamak oluşturabileceği gibi,
avokado genotiplerinin yayılma alanlarının belirlenmesinde, genetik koleksiyonların
karşılaştırılmasında ve avokado genotiplerinin karakterizasyonunda
kullanılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 8 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |