Crassulaceae familyasına ait çok yıllık sukulent bir bitki olan kalanşo (Kalanchoe blossfeldiana) Avrupa'da en çok yetiştirilen saksılı bitkilerdendir. İlkbaharda yeşil çelikler ile çoğaltılan kalonşo hastalık ve zararlılara hassas bir tür olup, vejetatif çoğaltma esnasında bitki kayıpları oluşmaktadır. Çelikle üretilen türlerde kök oluşumunu hızlandırmak ve kaliteli bir kök gelişimi sağlamak için çeşitli kimyasallar ve hormon uygulamaları yapılmaktadır. Ancak son yıllarda sürdürülebilir tarım için önemli araçlar olan mikroorganizmaların kullanımlarına yönelik araştırmalar önem kazanmıştır. Bitkisel üretimde kullanılan en önemli yararlı mikroorganizmalar ise bakterilerdir. Yapılan bu çalışmada, daha önce tanımlanan ve IAA (indol asetik asit) gen varlığı PCR analizleri ile tespit edilen Bacillus spp. türüne ait rizobakteriler aktifleştirilerek iki farklı bakteri solüsyonu hazırlanmış ve 1000 ppm IBA (indol bütirik asit) ile birlikte kalanşo yeşil çeliklerine daldırma ile uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar neticesinde rizobakteri uygulamalarının kalanşo yeşil çeliklerinde köklenme ve fide kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Köklenme oranı, kök boyu, fide boyu, fide yaprak sayısı ve fide yaş ağırlığı kontrol grubuna kıyasla, istatistiksel olarak önemli seviyede artış göstermiştir. Yeşil çelik köklenme oranı kontrole göre %30 artış sağlarken, fide boyu ve yaprak sayısında 2 kat, fide yaş ağırlığında ise kontrole kıyasla yaklaşık 4 kat artış sağlanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde, Bacillus spp. türlerine ait bakteriyel grupların süs bitkilerinde köklenme ve fide kalitesi üzerinde önemli pozitif etkilerinin olduğu belirlenmiştir.
-
-
-
Kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), a perennial succulent plant belonging to the Crassulaceae family, is one of the most widely grown potted plants in Europe. Kalanchoe reproduced with green cuttings in spring is a sensitive species to diseases and pests, and plant losses occur during vegetative propagation. Various chemicals and hormones are applied in order to accelerate root formation and to ensure a quality root development in species produced with cuttings. However, in recent years, the importance of research on the use of microorganisms, which are important tools for sustainable agriculture, has increased. The most important beneficial microorganisms used in plant production are bacteria. In this study, two different bacterial solutions were prepared by activating rhizobacteria belonging to the Bacillus species, which were previously described and the presence of IAA (indole acetic acid) gene was detected by PCR analysis, and 1000 ppm IBA (indole butyric acid) was applied to Kalanchoe green cuttings by immersion. As a result of the results obtained, it has been determined that rhizobacteria applications have positive effects on rooting and seedling quality of Kalanchoe green cuttings. Rooting rate, root length, seedling height, seedling leaf number and seedling fresh weight showed a statistically significant increase compared to the control group. While the rooting rate of green cuttings increased by 30% compared to the control, the seedling height and number of leaves increased 2 times, and the seedling fresh weight increased approximately 4 times compared to the control. As a result of the findings, it was determined that bacterial groups belonging to Bacillus species had significant positive effects on rooting and seedling quality in ornamental plants.
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Ocak 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1 |