Bu araştırma ile Kayseri ili Yeşilhisar ilçesindeki, İyi Tarım Uygulamaları (İTU) yapan elma üreticileri ve geleneksel elma üretimi yapan üreticilerin davranış farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak 2021 yılında Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinin; Merkez, Kayadibi, Kuşçu, Ovaçiftliği, Yeşilova, Musahacılı, Kovalı mahallelerinde üretim yapan 94 üretici ile anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ankete katılan üreticilerin 47’si iyi tarım uygulamaları, 47’si ise geleneksel tarım yapmaktadır. Ankete katılan üreticilerin sosyo-ekonomik özellikleri, işletme özellikleri, yetiştiricilik konularındaki durum ve yaklaşımları, zirai mücadele yaklaşımları, bölge üreticilerinin pazarlama yöntemleri incelenmiş ve sonuçlar SPSS programında analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre bölgedeki İTU yapan ve İTU yapmayan üreticiler arasında davranış farklılıklarının olduğu görülmüştür. İTU yapan üreticilerin çevre ve insan sağlığı, bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele konularında daha bilinçli oldukları söylenebilir. Bu çalışma sonuçlarına göre bölgede İTU yapan üreticilerin sayısının artırılması gerektiği ortaya konmuştur.
In this thesis, the differences in behaviors of apple farmers who apply Good Agricultural Practices (GAP) and the farmers who apply traditional practices in Yeşilhisar district of Kayseri province. For this purpose, a survey study was conducted in Yeşilhisar district of Kayseri province in 2021 with 94 farmers dealing with apply production in Central, Kayadibi, Kuşçu, Ovaçiftliği, Yeşilova, Musahacılı and Kovalı localities. Of the participant producers, 47 engaged in good agricultural practices and 47 engaged in traditional agricultural practices. Socio-economic characteristics, business characteristics, status and approaches to breeding, plant protection approaches, marketing methods were examined and the results were analyzed with the use of SPSS statistical software. According to the results of the research, it was seen that there were behavioral differences in plant protection activities of the producers who do good agriculture and those who do not. Good farming farmers were found to be more conscious about the environment and human health, and the fight against plant diseases and pests. According to the results of this study, it was concluded that the number of producers practicing good agriculture in the region should be increased.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 20 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 2 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2 |