Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İyi Tarım Uygulamaları Yapan Elma Üreticilerinin Kimi Davranış Özelliklerinin Belirlenmesi: Kayseri-Yeşilhisar Örneği

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 43 - 51, 01.12.2023
https://doi.org/10.55257/ethabd.1340010

Öz

Bu araştırma ile Kayseri ili Yeşilhisar ilçesindeki, İyi Tarım Uygulamaları (İTU) yapan elma üreticileri ve geleneksel elma üretimi yapan üreticilerin davranış farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak 2021 yılında Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinin; Merkez, Kayadibi, Kuşçu, Ovaçiftliği, Yeşilova, Musahacılı, Kovalı mahallelerinde üretim yapan 94 üretici ile anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ankete katılan üreticilerin 47’si iyi tarım uygulamaları, 47’si ise geleneksel tarım yapmaktadır. Ankete katılan üreticilerin sosyo-ekonomik özellikleri, işletme özellikleri, yetiştiricilik konularındaki durum ve yaklaşımları, zirai mücadele yaklaşımları, bölge üreticilerinin pazarlama yöntemleri incelenmiş ve sonuçlar SPSS programında analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre bölgedeki İTU yapan ve İTU yapmayan üreticiler arasında davranış farklılıklarının olduğu görülmüştür. İTU yapan üreticilerin çevre ve insan sağlığı, bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele konularında daha bilinçli oldukları söylenebilir. Bu çalışma sonuçlarına göre bölgede İTU yapan üreticilerin sayısının artırılması gerektiği ortaya konmuştur.

Kaynakça

  • Akova, S.B., Tapan, İ. 2022. Sürdürülebilir Tarım Kapsamında İyi Tarım Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Malatya İli Örneği. Coğrafya Dergisi, , 44: 151-167.
  • Anonim,2020.https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/Belgeler/Bitkisel%20Üretim/İyi%20Tarım%20Uygulamaları/İTU%20Bitkisel%20Üretim/Kriterler_BU.pdf (Erişim Tarihi: 24.07.2020.)
  • Ardiel J, 2008. The Introductıon of Safe And Sustaınable Agrıculture Certıfıcatıon: A Case Study of Cherry Growers In The Southern Interıor of Brıtısh Columbıa. A Thesıs submıtted ın partıal fulfıllment of the requırements for the degree of master of scıence in the faculty of graduate studıes (Resource Management and Environmental Studies)The Unıversıty of Brıtısh Columbıa, Vancouver.
  • Aydoğan, M, Aydın, B., Topçu, N., Terzi, Y. E. 2019. Samsun İli Sebze ve Meyve üreticilerinin İyi Tarım Uygulamalarına (İTU) Yaklaşımı. Toprak Su Dergisi, 51-60.
  • Çobanoğlu, F. 2007.Türkiye’de Kuru ve Taze İncir Üretim, İç ve Dış Pazarlamasında Bazı Kalite Güvence Sistemlerinin Uygulanabilirliği Üzerine Bir Araştırma, E.Ü. Fen bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İzmir.
  • Demircan V, Aktaş AR. 2004. Isparta ili kiraz üretiminde tarımsal ilaç kullanım düzeyi ve üretici eğilimlerinin belirlenmesi. Tarım Ekonomisi Derneği Dergisi, 9:51-65.
  • Ecevit O, Mennan H, Aksoy H.M, Akça İ. 1999. Tarımsal Mücadele İlaçları ve Çevreye Olan Etkileri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, BTK-312.
  • Egemen Ö. 1999. Çevre ve Su Kirliliği, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları İzmir: 50-65.
  • Hammoudi, A., Grazia C., Surry Y., Traversac J.B. 2015. Introduction: Food Safety, Market Organization, Trade and Development, Editors: Hammoudi, A., Grazia C., Surry Y., Traversac J.B., Springer, Switzerland, pp: 1-9.
  • Hasdemir M. 2011.Kiraz yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamalarının benimsenmesini etkileyen faktörlerin analizi. Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kaan M, 2002. Antalya İli Kumluca İlçesi Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Tarım İlacı Kullanımında Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2002.
  • Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2015. Elma Çalıştay Kitabı, Sayfa:193, Kayseri.
  • Kleinwechter U, and Grethe H, 2006. The adoption of the Eurepgap standard by mango exporters in Piura, Peru. International Association of Agricultural Economists Conference, Gold Coast, Australia, August 12–18.
  • Öztürk, D., İslam, A. 2014. Türkiye’de Organik Ürünlerin Pazarlanması. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 9, 75-94.
  • Öztürk, S. Tarım İlaçları, 1990. Hasad Ofset Hazırlama ve Baskı Org. İstanbul. 148-254. Polat K. Ramsar 2017. Alanlarda İklim Değişikliği İle Mücadele ve Uyum Açısından İyi Tarım Uygulamalarının Rolü: Göksu Deltası Örneği, Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Ünal G, M.O Gürkan. 2001. İnsektisitler Kimyasal Yapıları, Toksikolojileri ve Ekotoksikolojileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Ankara, 159.
  • Sayın. C, Mencet M.N, Tasçıoğlu, Y. 2004. Avrupa Birliği’nde EUREPGAP Uygulamaları ve Yaş Meyve ve Sebze ihracatımıza Olası Etkileri, Türkiye VI. Tarım Eko. Kongresi, Tokat, 16-18 Eylül.
  • Torun, E. 2011. Organik tarımda çiftçilerin bilgi kaynakları (Kocaeli ili Kartepe ilçesi örneği). KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 14(4), 53-62.
  • Zeren, O., ve Kumbur, H. (1998). İçel İlinde Tarımsal İlaç Pazarlama, Kullanım Tekniği ve Etkinliği Üzerine Araştırmalar. Türk- Koop. Ekin 2: 5, s:62-68.

Determining some behavior characteristics of apple manufacturers making good agricultural practices: the case of Kayseri-Yeşilhi̇sar

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 43 - 51, 01.12.2023
https://doi.org/10.55257/ethabd.1340010

Öz

In this thesis, the differences in behaviors of apple farmers who apply Good Agricultural Practices (GAP) and the farmers who apply traditional practices in Yeşilhisar district of Kayseri province. For this purpose, a survey study was conducted in Yeşilhisar district of Kayseri province in 2021 with 94 farmers dealing with apply production in Central, Kayadibi, Kuşçu, Ovaçiftliği, Yeşilova, Musahacılı and Kovalı localities. Of the participant producers, 47 engaged in good agricultural practices and 47 engaged in traditional agricultural practices. Socio-economic characteristics, business characteristics, status and approaches to breeding, plant protection approaches, marketing methods were examined and the results were analyzed with the use of SPSS statistical software. According to the results of the research, it was seen that there were behavioral differences in plant protection activities of the producers who do good agriculture and those who do not. Good farming farmers were found to be more conscious about the environment and human health, and the fight against plant diseases and pests. According to the results of this study, it was concluded that the number of producers practicing good agriculture in the region should be increased.

Kaynakça

  • Akova, S.B., Tapan, İ. 2022. Sürdürülebilir Tarım Kapsamında İyi Tarım Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Malatya İli Örneği. Coğrafya Dergisi, , 44: 151-167.
  • Anonim,2020.https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/Belgeler/Bitkisel%20Üretim/İyi%20Tarım%20Uygulamaları/İTU%20Bitkisel%20Üretim/Kriterler_BU.pdf (Erişim Tarihi: 24.07.2020.)
  • Ardiel J, 2008. The Introductıon of Safe And Sustaınable Agrıculture Certıfıcatıon: A Case Study of Cherry Growers In The Southern Interıor of Brıtısh Columbıa. A Thesıs submıtted ın partıal fulfıllment of the requırements for the degree of master of scıence in the faculty of graduate studıes (Resource Management and Environmental Studies)The Unıversıty of Brıtısh Columbıa, Vancouver.
  • Aydoğan, M, Aydın, B., Topçu, N., Terzi, Y. E. 2019. Samsun İli Sebze ve Meyve üreticilerinin İyi Tarım Uygulamalarına (İTU) Yaklaşımı. Toprak Su Dergisi, 51-60.
  • Çobanoğlu, F. 2007.Türkiye’de Kuru ve Taze İncir Üretim, İç ve Dış Pazarlamasında Bazı Kalite Güvence Sistemlerinin Uygulanabilirliği Üzerine Bir Araştırma, E.Ü. Fen bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İzmir.
  • Demircan V, Aktaş AR. 2004. Isparta ili kiraz üretiminde tarımsal ilaç kullanım düzeyi ve üretici eğilimlerinin belirlenmesi. Tarım Ekonomisi Derneği Dergisi, 9:51-65.
  • Ecevit O, Mennan H, Aksoy H.M, Akça İ. 1999. Tarımsal Mücadele İlaçları ve Çevreye Olan Etkileri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, BTK-312.
  • Egemen Ö. 1999. Çevre ve Su Kirliliği, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları İzmir: 50-65.
  • Hammoudi, A., Grazia C., Surry Y., Traversac J.B. 2015. Introduction: Food Safety, Market Organization, Trade and Development, Editors: Hammoudi, A., Grazia C., Surry Y., Traversac J.B., Springer, Switzerland, pp: 1-9.
  • Hasdemir M. 2011.Kiraz yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamalarının benimsenmesini etkileyen faktörlerin analizi. Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kaan M, 2002. Antalya İli Kumluca İlçesi Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Tarım İlacı Kullanımında Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2002.
  • Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2015. Elma Çalıştay Kitabı, Sayfa:193, Kayseri.
  • Kleinwechter U, and Grethe H, 2006. The adoption of the Eurepgap standard by mango exporters in Piura, Peru. International Association of Agricultural Economists Conference, Gold Coast, Australia, August 12–18.
  • Öztürk, D., İslam, A. 2014. Türkiye’de Organik Ürünlerin Pazarlanması. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 9, 75-94.
  • Öztürk, S. Tarım İlaçları, 1990. Hasad Ofset Hazırlama ve Baskı Org. İstanbul. 148-254. Polat K. Ramsar 2017. Alanlarda İklim Değişikliği İle Mücadele ve Uyum Açısından İyi Tarım Uygulamalarının Rolü: Göksu Deltası Örneği, Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Ünal G, M.O Gürkan. 2001. İnsektisitler Kimyasal Yapıları, Toksikolojileri ve Ekotoksikolojileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Ankara, 159.
  • Sayın. C, Mencet M.N, Tasçıoğlu, Y. 2004. Avrupa Birliği’nde EUREPGAP Uygulamaları ve Yaş Meyve ve Sebze ihracatımıza Olası Etkileri, Türkiye VI. Tarım Eko. Kongresi, Tokat, 16-18 Eylül.
  • Torun, E. 2011. Organik tarımda çiftçilerin bilgi kaynakları (Kocaeli ili Kartepe ilçesi örneği). KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 14(4), 53-62.
  • Zeren, O., ve Kumbur, H. (1998). İçel İlinde Tarımsal İlaç Pazarlama, Kullanım Tekniği ve Etkinliği Üzerine Araştırmalar. Türk- Koop. Ekin 2: 5, s:62-68.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Demirkaya 0000-0001-7725-3952

Meltem Kaynak Kök 0009-0000-8092-5094

Erken Görünüm Tarihi 20 Ekim 2023
Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2023
Kabul Tarihi 2 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Demirkaya, M., & Kaynak Kök, M. (2023). İyi Tarım Uygulamaları Yapan Elma Üreticilerinin Kimi Davranış Özelliklerinin Belirlenmesi: Kayseri-Yeşilhisar Örneği. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 6(2), 43-51. https://doi.org/10.55257/ethabd.1340010