Production Projection of Edible Grain Legumes with Organic Status Grown in Türkiye
Yıl 2024,
Cilt: 7 Sayı: 2, 94 - 100
Melike İncetekin
,
Hamdi Özaktan
Öz
Edible grain legumes have an important place in human nutrition because they contain 18-36% protein in their grains. In this study, it was aimed to determine the production projection of organic and transitional status edible legumes grown in Turkey based on the data of the Ministry of Agriculture and Forestry. According to the results obtained, the projection coefficient was negative only for cowpea in organic status edible legumes and negative only for beans in transition status edible legumes. The highest projection coefficient was obtained from lentils with a value of 0.37 for organic status edible legumes and from broad beans with a value of 5.37 for transition status edible legumes.
Kaynakça
- Adak, M.S., Güler, M., Kayan, N. 2010. Yemeklik Baklagillerin Üretimini Artırma Olanakları. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. Ankara
- Adak, M.S., Kayan, N., Benlioğlu, B. 2015. Yemeklik Tane Baklagiller Üretiminde Değişimler ve Yeni Arayışlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII.Teknik Kongresi. Ankara.
- Akkeçeci, Ş., Özkan, Ç.Ö. 2022. Organik Tarımda Yeşil Gübre Uygulamasının Önemi ve Sürdürülebilirliği. Adyutayam. 10(2):161-174.
- Aydoğan, M., Demiryürek, K., Abacı, N.İ. 2015. Türkiye’de Kuru Fasulye Üretiminin Mevcut Durumu ve Gelecek Dönemler Üretiminin Tahmin Edilmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 3(12):962-968.
- Bars, T., Uçum, İ., Akbay, C. 2018. ARIMA Modeli ile Türkiye Fındık Üretim Projeksiyonu. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21(Özel sayı), 154-160.
- Berk, A., Uçum, İ. 2019.Türkiye’nin Nohut Üretiminin ARIMA Modeli ile Tahmini. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 9(4):2284-2293.
- Demiryürek, K. 2011. Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 28(1):27-36.
- Karakurt, E., 2009. Toprak Verimliliği Yönünden Yeşil Gübreler ve Gübreleme. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi.18(1-2):48-54.
- Kodaş, R., Er, C. 2012. Tahıllarda Organik Yetiştircilik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 26(1):103-116.
Ozaktan, H., Uzun, S., Uzun, O., Ciftci, C.Y. 2023. Change in chemical composition and morphological traits of chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes grown under natural conditions. Gesunde Pflanzen. 75(4): 1385-1400.
- Şehirali, S. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. 1089. Ders Kitabı 314.
Şengül, H., Koç, A., Akyıl, N., Bayaner, A., Fuller, F. 1999. Türkiye’de Pamuk Pazarı: Gelecekteki Talebi Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi.
- Şin, B., Gül, E.N., Altuntaş, E. 2023. Sakarya İlinin Tarımsal Mekanizasyon Seviyesi ile Bitki Koruma Makinelerinin Projeksiyon Tahmini. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology. 11(11):2116-2126.
- Tunç, Y., Yılmaz, K.U. 2023. Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Subtropik İklim Meyvelerinin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi. 6(1):17-22.
- TUİK, 2023. (Web Sayfası: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr), (Erişim tarihi Temmuz 2024).
Uçum, İ. 2016. ARIMA Modeli ile Türkiye Soya Üretim ve İthalat Projeksiyonu.Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Dergisi, 2(1): 1-8.
Türkiye’de Yetiştirilen Organik Statüdeki Yemeklik Tane Baklagillerinin Üretim Projeksiyonu
Yıl 2024,
Cilt: 7 Sayı: 2, 94 - 100
Melike İncetekin
,
Hamdi Özaktan
Öz
Yemeklik baklagiller tanelerinde %18-36 oranında protein bulundurdukları için insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine bağlı olarak Türkiye’de yetiştirilen organik statüdeki ve geçiş süreci statüsündeki yemeklik baklagillerin üretim projeksiyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre projeksiyon katsayısı organik statüdeki yemeklik baklagillerde sadece börülcede negatif, geçiş süreci statüsündeki yemeklik baklagillerde ise sadece fasulyeden negatif değer elde edilmiştir. En yüksek projeksiyon katsayısı organik statüdeki yemeklik baklagiller için 0.37 değeri ile mercimekten elde edilirken, geçiş süreci statüsündeki yemeklik baklagiller için 5.37 değeri ile bakladan elde edilmiştir.
Kaynakça
- Adak, M.S., Güler, M., Kayan, N. 2010. Yemeklik Baklagillerin Üretimini Artırma Olanakları. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. Ankara
- Adak, M.S., Kayan, N., Benlioğlu, B. 2015. Yemeklik Tane Baklagiller Üretiminde Değişimler ve Yeni Arayışlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII.Teknik Kongresi. Ankara.
- Akkeçeci, Ş., Özkan, Ç.Ö. 2022. Organik Tarımda Yeşil Gübre Uygulamasının Önemi ve Sürdürülebilirliği. Adyutayam. 10(2):161-174.
- Aydoğan, M., Demiryürek, K., Abacı, N.İ. 2015. Türkiye’de Kuru Fasulye Üretiminin Mevcut Durumu ve Gelecek Dönemler Üretiminin Tahmin Edilmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 3(12):962-968.
- Bars, T., Uçum, İ., Akbay, C. 2018. ARIMA Modeli ile Türkiye Fındık Üretim Projeksiyonu. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21(Özel sayı), 154-160.
- Berk, A., Uçum, İ. 2019.Türkiye’nin Nohut Üretiminin ARIMA Modeli ile Tahmini. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 9(4):2284-2293.
- Demiryürek, K. 2011. Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 28(1):27-36.
- Karakurt, E., 2009. Toprak Verimliliği Yönünden Yeşil Gübreler ve Gübreleme. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi.18(1-2):48-54.
- Kodaş, R., Er, C. 2012. Tahıllarda Organik Yetiştircilik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 26(1):103-116.
Ozaktan, H., Uzun, S., Uzun, O., Ciftci, C.Y. 2023. Change in chemical composition and morphological traits of chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes grown under natural conditions. Gesunde Pflanzen. 75(4): 1385-1400.
- Şehirali, S. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. 1089. Ders Kitabı 314.
Şengül, H., Koç, A., Akyıl, N., Bayaner, A., Fuller, F. 1999. Türkiye’de Pamuk Pazarı: Gelecekteki Talebi Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi.
- Şin, B., Gül, E.N., Altuntaş, E. 2023. Sakarya İlinin Tarımsal Mekanizasyon Seviyesi ile Bitki Koruma Makinelerinin Projeksiyon Tahmini. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology. 11(11):2116-2126.
- Tunç, Y., Yılmaz, K.U. 2023. Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Subtropik İklim Meyvelerinin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi. 6(1):17-22.
- TUİK, 2023. (Web Sayfası: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr), (Erişim tarihi Temmuz 2024).
Uçum, İ. 2016. ARIMA Modeli ile Türkiye Soya Üretim ve İthalat Projeksiyonu.Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Dergisi, 2(1): 1-8.