Destinasyonlar bileşik bir turistik ürün niteliğinde olup, yeni hizmete açılacak yerlerin pazarlanma başarısı, o bölgedeki arz yapısı ve turizm endüstrisi kaynaklarının belirlenmesi ile doğrudan ilişiklidir. Mevcut kaynakların belirlenmesi ve bölgenin bir destinasyon olarak nasıl pazarlamaya sunulacağı konusunda turizm paydaşlarının düşünceleri sürecin tüm aşamalarını belirlemek açısından büyük önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, Mezopotamya destinasyonunun turizm endüstrisi arz kaynakları ve alt yapı yeterlilikleri ile ilgili mevcut durumunu tespit etmek olarak belirlenmiştir. Araştırma yerel yöneticilere, turizm ve konaklama işletmecilerine Mezopotamya Destinasyonu turizm endüstrisi arz kaynakları ve alt yapı yeterlilikleri ile ilgili kapsamlı bilgi sunması açısından fark yaratıcı nitelik taşımaktadır. Çalışmada kolayda örneklem yöntemi seçilmiş ve Eylül ve Kasım 2019 tarihleri arasında 306 kişiye çevrimiçi anket uygulanmıştır. Araştırma kapsamında ölçek 13 boyuttan oluşmaktadır. Bu boyutların, gastronomi turizmi boyutu, konaklama işletmeleri boyutu, inanç turizmi boyutu, Mezopotamya markası boyutu, işletme hijyeni boyutu, seyahat acenteleri boyutu, yiyecek-içecek işletmeleri boyutu, taksi şoförleri boyutu, turist rehberleri donanımı boyutu, işletme sahipleri boyutu, tarihi mekânlar boyutu, kamu yöneticileri boyutu, turist rehberleri donanım tavsiyesi boyutu olarak belirlenmiştir. Elde edilen bu boyutlar değerlendirildiğinde özdeğeri en yüksek açıklanan boyutun “Gastronomi Turizmi”, özdeğeri en düşük olan boyutun ise “Turist Rehberleri Donanım Tavsiyesi” boyutu olduğu ortaya konmuştur.
Turizm Endüstrisi Destinasyon Pazarlaması Destinasyon Markalaşması Paydaşlar Mezopotamya Destinasyonu
Destekleyen kurum bulunmamaktadır.
Destinations, as a complex touristic product, are directly connected with the success of new enterprises in their marketization, the supply structure in that region and also determining the resources of tourism industry. Determining available resources and the opinions of stakeholders on how to market a region as a destination holds great importance in order to plan all the stages of the process. The aim of this study is to determine the current state of the Mesopotamia destination regarding its tourism industry supply resources and infrastructual competence. The study is distinctive since it presents comprehensive information for local administrators, tourism and accommodation entrepreneurs about Mesopotamia destination tourism industry supply resources and infrastructural competence. In the study, a convenience sampling method has been used and 306 people were surveyed online between September-November 2019. The scale used in study consists of 13 dimensions. These dimensions are gastronomy tourism dimension, accommodation establishments dimension, faith tourism dimension, Mesopotamia destination brand dimension, enterprise hygiene dimension, travel agencies dimension, food and beverage enterprises dimension, taxi drivers dimension, tourist guides’ competence dimension, business owners dimension, historical places dimension, public administrators dimension and suggestions for tourist guides’ competence dimension. When these dimensions are evaluated, it has been concluded that the dimension with the highest eigenvalue is ‘Gastronomy tourism’ while the one with the lowest eigenvalue is ‘Suggestions for Tourist Guides’ Competence’.
Tourism Indusrty Destination Branding Destination Marketing Stakeholders Mesopotamia Destination
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 8 |