Yıl 2023,
Cilt: XIV Sayı: I, 52 - 71, 28.09.2023
Davut Ak
,
Erdem Öncü
,
Burak Demir
,
Şükrü Umarbeyli
Kaynakça
- Çeltikçi, M. (2008). Antalya İlinde Domates Üretim ve Pazar Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
- Erbilen, S. Ü. and Şahin, G. (2011). KKTC’ de Örtüaltı (Sera) Yetiştiriciliğin Gelişim Süreci ve Sorunları, Journal Of World Of Turks, c:3 s:3, 197-219.
- Güler, F. (2018). Iğdır İlinde Domates Üretim Ekonomisi, Yüksek Lisans Tezi, Iğdır Üniversitesi, Iğdır.
- Günal, H. (2006). Ardışık İki Topografya’da Yer Alan Toprakların Oluşumları ve Sınıflamalar, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c:23 s:2, 59-68.
- Güryay, E., Şafaklı, O. V. ve Tüzel, B. (2005). The Comparative Analysis of Agricultural Sector Productivity In North Cyprus and The European Union, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c:18 s:1, 51-61.
- Malik, A. M., Mughal, K. M., Mian, S. A. and Khan, A. U. (2018). Hydroponic Tomato Production and Productivity Improvement in Pakistan, Pakistan Journal of Agricultural Research, c:31 s:2 133-144, Pakistan.
- Rad, S. and Yarşı G. (2005). Silifke İlçesi’nde Serada Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Performansları ve Birim Ürün Maliyetleri, Tarım Bilimleri Dergisi, c:11 s:1 26-33.
- Sipahioğlu, C. (2014). Farklı Tarım Sistemlerinde Domates Üretiminin Maliyet Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
- Şili, Ş. (2013). Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Etkinlik Analizi, Yüksek Lisan Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
- Topkara, S. (2017). Mersin İli Erdemli İlçesinde Sırık Domates Üretimi Yapılan İşletmelerin Ekonomik Faaliyet Sonuçları ve Sorunlarının Tespiti, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
- Tursun, M. (2023). Tarimsal Üretim Alanlarinda Karbon Maliyetinin Belirlenmesi ve Muhasebeleştirilmesi. PressAcademia Procedia, 16(1), 22-25.
- Tümsavaş, E. (2003). Ankara İli Ayaş İlçesi Tarım İşletmelerinde Sulu Koşullarda Buğday ve Domates Üretim Faaliyetlerinde Fiziki Girdi Kullanım Düzeyi, Üretim Maliyetleri ve Kimyasal Gübre Kullanımının Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
COST ANALYSIS OF TOMATO GROWING ACTIVITY IN THE TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS (TRNC): CASE OF FAMAGUSTA
Yıl 2023,
Cilt: XIV Sayı: I, 52 - 71, 28.09.2023
Davut Ak
,
Erdem Öncü
,
Burak Demir
,
Şükrü Umarbeyli
Öz
Tomato, which belongs to the fresh vegetable and fruit group, can be consumed fresh with important human health values, as well as being used in the food industry as a raw material input in the production of products. The purpose of the study is cost analysis, determination of unit product price, process problems and solution suggestions in Famagusta. In the research, face-to-face surveys were conducted with 44 enterprises determined according to the "Simple Random Sampling Method". The data obtained belong to the year 2019. It has been determined that tomato production in the greenhouse in Famagusta district is carried out in 2 periods. The Male Business Unit (MBU) in Enterprises is calculated as 1.34. Production cost in 1 declare greenhouse was determined as 60674,88 ₺ and unit product cost as 4,33 ₺/kg. The cost item with the largest share in the production period was the family labor wage with 15.62%. It was concluded that the biggest problem faced by the manufacturers throughout the process was the lack of marketing process and wholesaler market law with 94.28%.
Kaynakça
- Çeltikçi, M. (2008). Antalya İlinde Domates Üretim ve Pazar Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
- Erbilen, S. Ü. and Şahin, G. (2011). KKTC’ de Örtüaltı (Sera) Yetiştiriciliğin Gelişim Süreci ve Sorunları, Journal Of World Of Turks, c:3 s:3, 197-219.
- Güler, F. (2018). Iğdır İlinde Domates Üretim Ekonomisi, Yüksek Lisans Tezi, Iğdır Üniversitesi, Iğdır.
- Günal, H. (2006). Ardışık İki Topografya’da Yer Alan Toprakların Oluşumları ve Sınıflamalar, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c:23 s:2, 59-68.
- Güryay, E., Şafaklı, O. V. ve Tüzel, B. (2005). The Comparative Analysis of Agricultural Sector Productivity In North Cyprus and The European Union, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c:18 s:1, 51-61.
- Malik, A. M., Mughal, K. M., Mian, S. A. and Khan, A. U. (2018). Hydroponic Tomato Production and Productivity Improvement in Pakistan, Pakistan Journal of Agricultural Research, c:31 s:2 133-144, Pakistan.
- Rad, S. and Yarşı G. (2005). Silifke İlçesi’nde Serada Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Performansları ve Birim Ürün Maliyetleri, Tarım Bilimleri Dergisi, c:11 s:1 26-33.
- Sipahioğlu, C. (2014). Farklı Tarım Sistemlerinde Domates Üretiminin Maliyet Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
- Şili, Ş. (2013). Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Etkinlik Analizi, Yüksek Lisan Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
- Topkara, S. (2017). Mersin İli Erdemli İlçesinde Sırık Domates Üretimi Yapılan İşletmelerin Ekonomik Faaliyet Sonuçları ve Sorunlarının Tespiti, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
- Tursun, M. (2023). Tarimsal Üretim Alanlarinda Karbon Maliyetinin Belirlenmesi ve Muhasebeleştirilmesi. PressAcademia Procedia, 16(1), 22-25.
- Tümsavaş, E. (2003). Ankara İli Ayaş İlçesi Tarım İşletmelerinde Sulu Koşullarda Buğday ve Domates Üretim Faaliyetlerinde Fiziki Girdi Kullanım Düzeyi, Üretim Maliyetleri ve Kimyasal Gübre Kullanımının Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.