Gıda ve yemlerde bulunan antibiyotik kalıntıları tüketiciler için bazı sorunlara, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına ve gıda endüstrisinde kalite düşüklüğüne neden olmaktadır. Gıda kalitesini ve tüketici sağlığını korumak için Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri hayvan kökenli gıdalarda azami kalıntı seviyesini belirleyen yönetmelikler hazırlamıştır. Hayvan kökenli gıdalarda ve yemlerde antibiyotik kalıntılarının izlenmesinde farklı tarama ve tarama sonrası doğrulama yöntemi sırası izlenmektedir. Bu çalışma, ticari bir florfenikol Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) test kitinin florfenikolü tespit edememesinin sebebini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Kit muhteviyatında bulunan standartların florfenikol olmadığı kloramfenikol olduğu sıvı kromatografi sıralı kütle spektrometresi (LC-MS/MS) metodu ile tespit edildi. Kit muhteviyatının kloramfenikol ELISA metoduna göre yapılan analizinde anlamlı ışık yoğunluğu değeri ölçüldü. Yapılan analizler sonucunda ticari florfenikol ELISA test kitinin florfenikol test kiti olmadığı, kloramfenikol test kiti olduğu sonucuna varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tam Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 7 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |