Burdur Halk Pazarlarından Toplanan Beyaz Peynirlerde Patojen Candida spp. Varlığının Belirlenmesi
Yıl 2016,
, 88 - 92, 15.12.2016
Özen Yurdakul
Erhan Keyvan
,
Tuğba Ersoy
Öz
Mayalar, gıdaların kalite ve güvenliğini etkileyen gıda endüstrisi için oldukça önemli mikroorganizmalar olup gıdalarda bozulmalara yol açabilirler. Candida türleri hastane enfeksiyonlarında önemli bir yere sahip iken son yıllarda gıdalar vasıtasıyla da insanlara bulaşabilmektedir. Bu çalışma ile halk pazarlarından toplanan peynirlerde patojen Candida türlerinin varlığının araştırılması amaçlandı. Analiz edilen 100 adet peynir örneğinin 84 (%84)’ünde patojen Candida spp. pozitif olarak bulundu ancak hiçbirinde C. albicans saptanamadı. Bu çalışmada API 20 C AUX Test Kit’i ile 103 adet izolatın tür ayrımı yapıldı. Elde edilen test kit sonuçlara göre izolatların %14’ü C. krusei, %5’i C. tropicalis olarak identifiye edildi. Gıda örneklerinin mikrobiyolojik incelemesinde toplam maya ve küf sayısı ile birlikte patojen mayaların varlığına yönelik analizlerin de yapılması toplum sağlığı açısından yararlı olacağı sonucuna varıldı.
Kaynakça
- 1. Banjara N, Suhr, MJ, Hallen Adams HE, (2014). Diversity
of Yeast and Mold Species from a Variety of Cheese Types.
Curr Microbiol, 70, 792-800.
- 2. Beresford TP, Fitzsimons N, Brennan NL, Cogan TM,
(2001). Recent advances in cheese microbiology. Int Dairy
J, 11, 259-274.
- 3. Borelli BM, Ferreira EG, Lacerda ICA, Franco GR, Rosa
CA, (2006). Yeast populations associated with the artisanal
cheese produced in the region of Serra da Canastra, Brazil.
World J Microbiol Biotechnol, 22, 1115-1119.
- 4. Crawshaw WM, Macdonald NR, Duncan G, (2005).
Outbreak of Candida rugosa mastitis in a dairy herd after
intramammary antibiotic treatment. Vet Res, 156, 812-813
- 5. Creppy EE, (2002). Update of survey, regulation and toxic
effects of mycotoxins in Europe. Toxicol Lett, 127, 19-28.
- 6. Çelik S, Özdemir C, Özdemir S, Sert S, (1998). Diyarbakır
yöresinde tüketime sunulan salamura beyaz peynir örneklerinin
mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri. V.
Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, Geleneksel Süt Ürünleri.
Ankara: Milli Prodüktivite Yayınları, 621, 351-360.
- 7. Dığrak M, Yılmaz Ö, Çelik S, Özçelik S, (1996). Elazığ’da
satışa sunulan taze beyaz peynirlerin mikrobiyolojik kalitesi
ve yağ asitleri analizi. Turk J Biology, 20, 221-230.
- 8. El-Sharoud WM, Belloch C, Peris D, Querol A, (2009).
Molecular identification of yeasts associated with traditional
Egyptian dairy products. J Food Sci, 74, M1-M6.
9. Fleet GH, (2007). Yeasts in foods and beverages: impact on
product quality and safety. Curr Opin Biotechnol, 18, 170-175.
- 10. Gadaga TH, Mutukumira AN, Narvhus JA, (2000).
Enumeration and identification of yeasts isolated from
Zimbabwean traditional fermented milk. Int Dairy J, 10,
459-466.
- 11. Haasum I, Nielsen PV, (1998). Physiological characterization
of common fungi associated with cheese. J Food Sci,
63, 157-161.
- 12. Hommel RK, (2014). Candida. Batt CA, Torterollo ML.
eds. Encylopedia of Food Microbiology. Academic Press
Inc, San Dieogo. p.367-374.
- 13. Koburger JA, Marth EH, (1984). Yeasts and Moulds. Speck
ML. eds. Compendium of Methods for the Examination of
Foods A.P.H.A. Washington D.C. p.197-202
- 14. Kumamoto CA, (2011). Inflammation and gastrointestinal
Candida colonization. Curr Opin Microbiol, 14, 386-391.
- 15. Kursun O, Kirdar SS, Keyvan E, Guner A, (2011).
Microbiological quality of white pickled cheese produced
in small plants in Burdur, Turkey. J Food Agric and
Environ, 9(2), 110-112.
- 16. Kurşun Ö, Kale SA, Kırdar SS, (2008). Türkiye’deki
Peynirlerde Candida albicans Varlığı. VIII. Ulusal Veteriner
Mikrobiyoloji Kongresi (Uluslararası Katılımlı). 07-09
Ekim, Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Van.
- 17. Lavoie K, Touchette M, St-Gelais D, Labrie S, (2012).
Characterization of the fungal microflora in raw milk and
specialty cheeses of the province of Quebec. Dairy Sci
Technol, 92, 455-468.
- 18. Loretan T, Viljoen BC, Mostert JF, Vogel AM, Jordaan HF,
(1998). A preliminary study of the diversity and technological
properties of indigenous traditional South African fermented
milk. Jakobsen M, Narvhus J and Viljoen BC. eds.
Yeasts in the dairy industry: positive and negative aspects.
Proceedings of the symposium organized by Group F47;
1996 Sept 2-3; Brussels, Belgium. p.178-82.
- 19. Mathavi S, Sasikala G, Kavitha A, Indra PR, (2016).
CHROMagar as a primary isolation medium for rapid
identification of Candida and its role in mixed Candida
infection in sputum samples Indra Priyadarsini. Indian J
Microbiol Res, 3(2), 141-144.
- 20. McManus BA, Coleman DA, (2014). Molecular epidemiology,
phylogeny and evolution of Candida albicans. Infect
Genet Evol, 21, 166-168.
- 21. Melville PA, Benites NR, Ruz-Peres M, Yokoya E, (2011).
Proteinase and phospholipase activities and development at
different temperatures of yeasts isolated from bovine milk.
J Dairy Res, 78, 385-390.
- 22. Miceli MH, Díaz JA, Lee SA, (2011). Emerging opportunistic
yeast infections. Lancet Infect Dis, 11, 142-151.
- 23. Moran G, Coleman D, Sullivan D (2012). An introduction
to the medically important Candida species. Calderone RA,
Clancy CJ. eds. Candida and candidiasis, 2nd edn. ASM
Press, New York, p.11-25.
- 24. Moran G, Stokes C, Thewes S, Hube B, Coleman DC,
Sullivan D, (2004). Comparative genomics using Candida
albicans DNA microarrays reveals absence and divergence
of virulence-associated genes in Candida dubliniensis.
Microbiol, 150, 3363-3382.
- 25. Mounier J, Goerges S, Gelsomino R, Vancanneyt M,
Vandemeulebroecke K, Hoste B, et al, (2006). Sources of
the adventitious microflora of a smear-ripened cheese. J
Appl Microbiol, 101, 668-681.
- 26. O’Brien NM, O’Connor TP, O’Callaghan JO, Dobson
ADW, (2004). Toxins in cheese. Fox PE, McSweeney PLH,
Cogan TM, Guinee TP. eds. Cheese: Chemistry, Physics
and Microbiology, vol 1, 3rd edn. Elsevier Academic Press,
Amsterdam, p.562-571.
- 27. Pereira-Dias S, Potes ME, Marinho A, Malfeito-Ferreira
M, Loureiro V, (2000). Characterisation of yeast flora isolated
from an artisanal Portuguese ewes’ cheese. Int J Food
Microbiol, 60, 55-63.
- 28. Pincus DH, Coleman DC, Pruitt WR, Padhye AA, Salkin
IF, Geimer M, Bassel A, Sullivan DJ, Clarke M, Hearn V,
(1999). Rapid identification of Candida dubliniensis with
commercial yeast identification systems. J Clin Microbiol,
37, 3533-3539.
- 29. Sengun IY, Yaman DB, Gonul SA, (2008). Mycotoxins and
mould contamination in cheese: a review. World Mycotoxin
J, 1, 291-298.
- 30. Sert S, Kıvanç M, (1984). Erzurum piyasasında taze olarak
tüketime sunulan beyaz peynirlerin kaliteleri üzerinde bir
araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Dergisi, 15, 79-89.
- 31. Suzzi G, Schirone M, Martuscelli M, Gatti M, Fornasari
ME, Neviana E, (2003). Yeasts associated with Manteca.
FEMS Yeast Res, 3, 159-166.
- 32. Swearingen PA, O’Sullivan DJ, Warthesen JJ, (2001).
Isolation, characterization, and influence of native, nonstarter
lactic acid bacteria on cheddar cheese quality. J
Dairy Sci, 84, 50-59.
- 33. Thompson GR, Patel PK, Kirkpatrick WR, Westbrook SD,
Berg D, Erlandsen J, Redding SW, Patterson TF, (2010).
Oropharyngeal candidiasis in the era of antiretroviral therapy.
Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod,
109, 488-495.
- 34. Torkar KG, Teger SG, (2006). The presence of some pathogen
micro organisms, yeasts and moulds in cheese samples
produced at small dairy-processing plants. Acta Agric Slov,
88, 37-51.
- 35. Uğur A, (2001). Muğla halk pazarında satışa sunulan ev yapımı
peynirlerin mikrobiyolojik özellikleri. Çevre Koruma
Dergisi, 40, 3-8.
- 36. Wanderley L, Bianchin A, Arruda Teo CRP, Meneghello
Fuentefria A, (2013). Occurrence and pathogenicity of
Candida spp. in unpasteurized cheese. Braz J Biosci, 11,
145-148.
- 37. Yalçın S, (1987). Ankara ve yöresinde tüketime sunulan
salamura beyaz peynirlerinin mikrobiyal ve kimyasal içerikleri
ile duyusal nitelikleri arasındaki ilişki. Doğa TU Vet
Hay Dergisi, 2, 189-198.
- 38. Zomorodian K, Haghighi NN, Rajaee N, Pakshir K,
Tarazooie B, Vojdani M, Sedaghat F, Vosoghi M, (2011).
Assessment of Candida species colonization and denturerelated
stomatitis in complete denture wearers. Med Mycol,
49, 208- 211.