Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

COVID-19 Pandemisi Sürecinde Üniversite Öğrencilerinin Kafein Tüketim Alışkanlıkları

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 3, 346 - 355, 29.12.2023
https://doi.org/10.56061/fbujohs.1214141

Öz

Bu çalışma İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin Covid- 19 pandemisi döneminde kafein tüketimi alışkanlıklarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Kesitsel olarak yapılan bu araştırma, Mayıs-Haziran 2021 tarihlerinde İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören 150 kadın ve 18 erkek olmak üzere toplam 168 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi. Veriler katılımcılardan online anket formu ile toplandı. Uygulanan anket; demografik veriler, antropometrik ölçümler, beslenme alışkanlıkları, kafein tüketimleri gibi bileşenleri içermekteydi. Elde edilen verilerin istatiksel değerlendirilmesinde SPSS (The Statistical Packet for The Social Sciences) paket programı kullanıldı. Pandemi dönemi ve öncesinde kafeinli ürün tüketimi karşılaştırıldığında her iki dönemde de kadınların %92,0’ı ve erkeklerin %88,9’u kafein içeren ürünleri tükettiklerini söylemişlerdir. Kafein tüketimi ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (X² = 6,060, p=0,014, p<0,05). Kafeinli ürünlerin tüketilme sıklığına bakıldığında “her gün tüketilme” durumunun pandemi döneminde arttığı görülmektedir. Kafein içeren ürünlerin hem erkek hem de kadın cinsiyette yüksek oranda tüketildiği görülmektedir. Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri arasında kafein içeren besinler hakkında bilgi düzeyi sınırlı olmakla birlikte kadınların erkeklere göre daha yüksek oranda bilgi sahibi oldukları aşikardır. Daha geniş çaplı örneklem gruplarıyla çalışılarak üniversite öğrencilerinin pandemi dönemindeki kafein tüketim durumları tespit edilip, önerilen düzeylerde alımlar teşvik edilmelidir.

Kaynakça

  • Ajjampur, K., & Subramaniam, A. (2021). The importance of early use of beta blockers and gastric decontamination in caffeine overdose: A case report. Australian Critical Care, 34(4), 395-400. https://doi.org/10.1016/j.aucc.2020.09.007
  • Aslan, R. (2020a). Kovid-19 fizyoloji ve psikolojiyi nasıl etkiliyor. Ayrıntı Dergisi, 8(88), 47-53.
  • Aslan, R. (2020b). Tarihten günümüze epidemiler, pandemiler ve Covid-19. Ayrıntı Dergisi, 8(85), 35-41. Cappelletti, S., Daria, P., Sani, G., & Aromatario, M. (2015). Caffeine: cognitive and physical performance enhancer or psychoactive drug?. Current Neuropharmacology, 13(1), 71-88. https://doi.org/10.2174/1570159X13666141210215655
  • Cheng, S. H., & Kamil, M. K. M. (2020). Stress and food intake among university students-Is there a relationship. Sains Malaysiana, 49(1), 121-128. http://dx.doi.org/10.17576/jsm-2020-4901-14
  • Dilber, A., & Dilber, F. (2020). Koronavirüs (Covid-19) salgınının bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerindeki. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 2144-2162. https://doi.org/10.21325/jotags.2020.653
  • Dinçer, S., & Kolcu, M. (2021). Covid-19 pandemisinde toplumun beslenme alışkanlıkların incelenmesi: İstanbul örneği. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, 5(2), 193-201. https://doi.org/10.25048/tudod.928003
  • The European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2015). Scientific opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal, 13(5), 4102.
  • Garipağaoğlu, M., & Kuyrukçu, N. (2009). Çocuk sağlığı ve kafein. Çocuk Dergisi, 9(3), 110-115.
  • Garipoğlu, G., & Bozar, N. (2020). Covid-19 salgınında sosyal izolasyonda olan bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler. Pearson Journal of Social Sciences & Humanities, 6(6), 100-113. https://doi.org/10.46872/pj.62
  • Jayne, J. M., Ayala, R., Karl, J. P., Deschamps, B. A., McGraw, S. M., O'Connor, K., ... & Cole, R. E. (2020). Body weight status, perceived stress, and emotional eating among US Army Soldiers: A mediator model. Eating behaviors, 36, 101367. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2020.101367
  • Kartal, A., Ergin, E., & Kanmış, H. D. (2020). Covid-19 pandemik salgın döneminde yaşam kalitesini arttırmaya yönelik sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite önerileri. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(COVID-19), 149-155.
  • Korkmaz, M., & Başaran, G. (2021). Covid-19 pandemi sürecinde kahve tüketim alışkanlıklarının evsel dönüşümü. Journal of Original Studies, 2(1), 43-56. https://doi.org/10.47243/jos.2.1.05
  • Küçükcankurtaran, S., & Özdoğan, Y. (2021). Koronavirüs hastalığı’nın yetişkinlerin beslenme ve fiziksel aktivite durumuna etkisi; Covid-19 ve beslenme. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3), 318-324. https://doi.org/10.33631/duzcesbed.754560
  • Londzin, P., Zamora, M., Kąkol, B., Taborek, A., & Folwarczna, J. (2021). Potential of caffeine in Alzheimer’s disease—a review of experimental studies. Nutrients, 13(2), 537. https://doi.org/10.3390/nu13020537
  • Macit, M. S. (2020). Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(3), 277-288. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.769698
  • Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A., & Feeley, M. (2003). Effects of caffeine on human health. Food Additives & Contaminants, 20(1), 1-30. https://doi.org/10.1080/0265203021000007840 Reyes, C. M., & Cornelis, M. C. (2018). Caffeine in the diet: country-level consumption and guidelines. Nutrients, 10(11), 1772. https://doi.org/10.3390/nu10111772
  • Romero-Martínez, B. S., Montaño, L. M., Solís-Chagoyán, H., Sommer, B., Ramírez-Salinas, G. L., Pérez-Figueroa, G. E., & Flores-Soto, E. (2021). Possible beneficial actions of caffeine in SARS-CoV-2. International Journal of Molecular Sciences, 22(11), 5460. https://doi.org/10.3390/ijms22115460
  • Şeker, M., Özer, A., Tosun, Z., Korkut, C., & Doğrul, M. (2020). Covid-19 pandemi değerlendirme raporu. Türkiye Bilimler Akademisi.
  • Turan, M., & Çelikyay, H. H. (2020). Türkiye’de kovid-19 ile mücadele: politikalar ve aktörler. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 3(1), 1-25. https://doi.org/10.33712/mana.733482
  • Wikoff, D., Welsh, B. T., Henderson, R., Brorby, G. P., Britt, J., Myers, E., ... & Doepker, C. (2017). Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food and Chemical Toxicology, 109, 585-648. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.04.002
  • Yüce, G. E., & Gamze, M. U. Z. (2021). Covid-19 pandemisinin yetişkinlerin diyet davranışları, fiziksel aktivite ve stres düzeyleri üzerine etkisi. Cukurova Medical Journal, 46(1), 283-291. https://doi.org/10.17826/cumj.794585

Caffeine Consumption Habits of University Students During the COVID-19 Pandemic

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 3, 346 - 355, 29.12.2023
https://doi.org/10.56061/fbujohs.1214141

Öz

This study was conducted to investigate the caffeine consumption habits of Istanbul Medipol University Faculty of Health Sciences students during the Covid-19 pandemic period.This cross-sectional study was conducted on a total of 168 students, 150 females and 18 males, studying at Istanbul Medipol University Faculty of Health Sciences between May-June 2021. Data were collected from the participants with an online questionnaire. The applied questionnaire included components such as demographic data, anthropometric measurements, dietary habits, and caffeine consumption. SPSS (The Statistical Packet for The Social Sciences) package program was used for the statistical evaluation of the obtained data. When the consumption of caffeinated products during and before the pandemic was compared, 92.0% of women and 88.9% of men said that they consumed caffeine-containing products in both periods. A statistically significant relationship was found between caffeine consumption and gender (X² = 6.060, p=0.014, p<0.05). Considering the frequency of consumption of caffeinated products, it was observed that the "consumption every day" increased during the pandemic period. It is seen that caffeine-containing products are consumed at a high rate in both men and women. Although the level of knowledge about foods containing caffeine is limited among the students of the Faculty of Health Sciences, it is obvious that women have a higher level of knowledge than men. By working with larger sample groups, the caffeine consumption status of university students during the pandemic period should be determined, and intakes at recommended levels should be encouraged.

Kaynakça

  • Ajjampur, K., & Subramaniam, A. (2021). The importance of early use of beta blockers and gastric decontamination in caffeine overdose: A case report. Australian Critical Care, 34(4), 395-400. https://doi.org/10.1016/j.aucc.2020.09.007
  • Aslan, R. (2020a). Kovid-19 fizyoloji ve psikolojiyi nasıl etkiliyor. Ayrıntı Dergisi, 8(88), 47-53.
  • Aslan, R. (2020b). Tarihten günümüze epidemiler, pandemiler ve Covid-19. Ayrıntı Dergisi, 8(85), 35-41. Cappelletti, S., Daria, P., Sani, G., & Aromatario, M. (2015). Caffeine: cognitive and physical performance enhancer or psychoactive drug?. Current Neuropharmacology, 13(1), 71-88. https://doi.org/10.2174/1570159X13666141210215655
  • Cheng, S. H., & Kamil, M. K. M. (2020). Stress and food intake among university students-Is there a relationship. Sains Malaysiana, 49(1), 121-128. http://dx.doi.org/10.17576/jsm-2020-4901-14
  • Dilber, A., & Dilber, F. (2020). Koronavirüs (Covid-19) salgınının bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerindeki. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 2144-2162. https://doi.org/10.21325/jotags.2020.653
  • Dinçer, S., & Kolcu, M. (2021). Covid-19 pandemisinde toplumun beslenme alışkanlıkların incelenmesi: İstanbul örneği. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, 5(2), 193-201. https://doi.org/10.25048/tudod.928003
  • The European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2015). Scientific opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal, 13(5), 4102.
  • Garipağaoğlu, M., & Kuyrukçu, N. (2009). Çocuk sağlığı ve kafein. Çocuk Dergisi, 9(3), 110-115.
  • Garipoğlu, G., & Bozar, N. (2020). Covid-19 salgınında sosyal izolasyonda olan bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler. Pearson Journal of Social Sciences & Humanities, 6(6), 100-113. https://doi.org/10.46872/pj.62
  • Jayne, J. M., Ayala, R., Karl, J. P., Deschamps, B. A., McGraw, S. M., O'Connor, K., ... & Cole, R. E. (2020). Body weight status, perceived stress, and emotional eating among US Army Soldiers: A mediator model. Eating behaviors, 36, 101367. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2020.101367
  • Kartal, A., Ergin, E., & Kanmış, H. D. (2020). Covid-19 pandemik salgın döneminde yaşam kalitesini arttırmaya yönelik sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite önerileri. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(COVID-19), 149-155.
  • Korkmaz, M., & Başaran, G. (2021). Covid-19 pandemi sürecinde kahve tüketim alışkanlıklarının evsel dönüşümü. Journal of Original Studies, 2(1), 43-56. https://doi.org/10.47243/jos.2.1.05
  • Küçükcankurtaran, S., & Özdoğan, Y. (2021). Koronavirüs hastalığı’nın yetişkinlerin beslenme ve fiziksel aktivite durumuna etkisi; Covid-19 ve beslenme. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3), 318-324. https://doi.org/10.33631/duzcesbed.754560
  • Londzin, P., Zamora, M., Kąkol, B., Taborek, A., & Folwarczna, J. (2021). Potential of caffeine in Alzheimer’s disease—a review of experimental studies. Nutrients, 13(2), 537. https://doi.org/10.3390/nu13020537
  • Macit, M. S. (2020). Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(3), 277-288. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.769698
  • Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A., & Feeley, M. (2003). Effects of caffeine on human health. Food Additives & Contaminants, 20(1), 1-30. https://doi.org/10.1080/0265203021000007840 Reyes, C. M., & Cornelis, M. C. (2018). Caffeine in the diet: country-level consumption and guidelines. Nutrients, 10(11), 1772. https://doi.org/10.3390/nu10111772
  • Romero-Martínez, B. S., Montaño, L. M., Solís-Chagoyán, H., Sommer, B., Ramírez-Salinas, G. L., Pérez-Figueroa, G. E., & Flores-Soto, E. (2021). Possible beneficial actions of caffeine in SARS-CoV-2. International Journal of Molecular Sciences, 22(11), 5460. https://doi.org/10.3390/ijms22115460
  • Şeker, M., Özer, A., Tosun, Z., Korkut, C., & Doğrul, M. (2020). Covid-19 pandemi değerlendirme raporu. Türkiye Bilimler Akademisi.
  • Turan, M., & Çelikyay, H. H. (2020). Türkiye’de kovid-19 ile mücadele: politikalar ve aktörler. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 3(1), 1-25. https://doi.org/10.33712/mana.733482
  • Wikoff, D., Welsh, B. T., Henderson, R., Brorby, G. P., Britt, J., Myers, E., ... & Doepker, C. (2017). Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food and Chemical Toxicology, 109, 585-648. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.04.002
  • Yüce, G. E., & Gamze, M. U. Z. (2021). Covid-19 pandemisinin yetişkinlerin diyet davranışları, fiziksel aktivite ve stres düzeyleri üzerine etkisi. Cukurova Medical Journal, 46(1), 283-291. https://doi.org/10.17826/cumj.794585
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beslenme ve Diyetetik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Halime Uğur 0000-0002-2932-4215

Neda Yousefirad Saleki 0000-0003-1141-5730

Sena Nur Tanyıldız 0000-0003-3107-3061

Hatice Yıldırım 0000-0001-5904-2430

Beyza Kayır Ölmez 0000-0002-1014-0491

Gizem Külçe 0000-0003-1014-5900

Erken Görünüm Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 3 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Uğur, H., Yousefirad Saleki, N., Tanyıldız, S. N., Yıldırım, H., vd. (2023). COVID-19 Pandemisi Sürecinde Üniversite Öğrencilerinin Kafein Tüketim Alışkanlıkları. Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 346-355. https://doi.org/10.56061/fbujohs.1214141