Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Sürdürülebilir Tüketim ve Spor İlişkisi

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 1, 35 - 46, 31.12.2021

Öz

Tüketimin çevre üzerindeki olumsuz etkileri sonucu çevre dostu tüketim olarak bilinen sürdürülebilir tüketim kavramı ön plana çıkmaya başlamıştır. Sürdürülebilir tüketim alışkanlığını teşvik etmek amacıyla çeşitli uygulamalar olmakla beraber bunlardan biride çevre dostu yapılar olarak bilinen sürdürülebilir yapılardır. Bu çalışmanın temel amacı da Türkiye Süper Liginde mücadele eden takımlara ait stadyumlar özelinde spor ve sürdürülebilir tüketim ilişkisini değerlendirmektir. Bu doğrultuda ilgili literatür incelenerek spor tesisleri ve çevre ilişkisine yönelik bilgiler verilmiş ve devamında sürdürülebilir tüketim açısından Türkiye’deki örnek stadyumlar değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda yirmi takımlı Türkiye Süper Liginde toplam altı takımın sürdürülebilir tüketimle ilişkilendirilebilecek tesise sahip olduğu görülmüştür. Mevcut tesislerde güneş ve rüzgâr enerjisinden yararlanılarak elektrik üretildiği, yağmur sularının depolanarak geri dönüştürüldüğü, özel çatı sistemi ile hava temizliğine katkı sağlandığı ve doğaya uyumlu ya da geri dönüştürülmüş materyallerin kullanıldığı görülmüştür. Fakat bu tesislerin sürdürülebilirlik ilkelerinin tamamını karşıladığı söylenemez. Dolayısıyla Ülkemizde inşa edilmeye başlanan yeni ve mevcut stadyumlar için kalıcı ve etkili çevreci politikaların ilgili kurumlar tarafından oluşturulması ve yürürlüğe girmesi önerilmektedir.

Kaynakça

  • Babiak, K., & Trendafilova, S. (2011). CSR and environmental responsibility: motives and pressures to adopt green management practices. Corporate Social Responsibility and Environmental Management, 18(1), 11–24. doi:10.1002/csr.229
  • Blankenbuehler, M. ve Kunz, M. B. (2014). Professional sports compete to go green. American Journal of Management, 14(4), 75.
  • Charter, M., Peattie, K. Ottman, J. ve Polonsky, M. J. (2002). “Marketing and Sustainabilty”. The Centre for Sustainability Design, Brass.
  • Güven, S. (2010). Sürdürülebilir Kalkınma Açısından Aile, Tüketim ve Çevre. Tüketici Yazıları II. Ed. Müberra Babaoğul ve Arzu Şener. TÜPADEM, 117-134
  • Gibson, F., Lloyd, J., Bain, S. ve Hottell, D. (2008). Green design and sustainability in sport and recreation facilities. The Smart Journal, 4(2), 26-33.
  • Inoue, Y. ve Kent, A. (2012). Sport teams as promoters of pro-environmental behavior: An empirical study. Journal of Sport Management, 26(5), 417-432.
  • Irklı Eryıldız, D. ve Aydın, A. B. (2005). " Yeşil olimpiyat" tasarım anlayışına bir örnek: Sidney 2000 projesinin irdelenmesi ve değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 20(1), 107-123.
  • Jackson, T., ve Michaelis, L. (2003). Policies for sustainable consumption. Sustainable Development Commission, London.
  • Karalar, R. ve Kiracı, H. (2011). Çevresel Sorunlara Karşi Bir Çözüm Önerisi Olarak Sürdürülebilir Tüketim Düşüncesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (30), 63-76.
  • Kellison, T. B. (2015). Building sport’s green houses: Issues in sustainable facility management. In J. Casper & M. E. Pfahl (Eds.), Sport management and the natural environment: Theory and practice. Taylor & Francis: London.
  • Kellison, T. B., Trendafilova, S., & McCullough, B. P. (2015). Considering the social impact of sustainable stadium design. International Journal of Event Management Research, 10(1), 63-83.
  • Kibert, C. J. (1994) Principles of Sustainable Construction, in proceedings of the First International Conference on Sustainable Construction, 6-9 November, Tampa, Florida, USA, ss. 1-12.
  • Locke, S. L. (2019). Estimating the impact of Major League Baseball games on local air pollution. Contemporary Economic Policy, 37(2), 236-244.
  • Long, C., Jiang, Z., Shangguan, J., Qing, T., Zhang, P., & Feng, B. (2021). Applications of carbon dots in environmental pollution control: A review. Chemical Engineering Journal, 406, 126848.
  • McCullough, B. P., Orr, M., & Kellison, T. (2020). Sport ecology: Conceptualizing an emerging subdiscipline within sport management. Journal of Sport Management, 34(6), 509-520.
  • Miller, W. S. (2010). Changing playing fields: The sports attorney's obligation to learn green. Marq. Sports L. Rev., 21, 139.
  • Peattie, K. (2010). "Green consumption: behavior and norms." Annual review of environment and resources, 35, 195-228.
  • Salome, L. R., van Bottenburg, M. ve van den Heuvel, M. (2013). “We are as green as possible”: environmental responsibility in commercial artificial settings for lifestyle sports. Leisure Studies, 32(2), 173–190. doi:10.1080/02614367.2011.645247
  • Schmidt, C. W. (2006). Putting the earth in play: Environmental awareness and sports.
  • Stoeglehner, G. (2020). Strategicness–the core issue of environmental planning and assessment of the 21st century. Impact Assessment and Project Appraisal, 38(2), 141-145.
  • The Sustainable Development Goals Report, 2021
  • Triantafyllidis, S. (2018). Carbon dioxide emissions research and sustainable transportation in the sports industry. C, 4(4), 57.
  • United Nations Environment Programme (UNEP) (2002). Sustainable consumption, A Global Status Report.
  • Wang, Z. (2019). Does biomass energy consumption help to control environmental pollution? Evidence from BRICS countries. Science of the total environment, 670, 1075-1083.
  • Zuo, J., ve Zhao, Z. Y. (2014). Green building research–current status and future agenda: A review. Renewable and sustainable energy reviews, 30, 271-281.
  • https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-consumption-production/, 27.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://unfccc.int/sites/default/files/resource/Sports_for_Climate_Action_Declaration_and_Framework.pdf, 27.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/turkiye-nin-ilk-cevreci-stadi-27279102, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • http://stadiumdb.com/news/2017/03/stadium_of_the_year_2016_public_vote_award_vodafone_arena, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://beinsports.com.tr/haber/trabzonsporun-yeni-stadi-akyazi-senol-gunes-stadi-acildi, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.trthaber.com/haber/turkiye/antalyadaki-gunes-enerjili-stadyum-600-haneye-elektrik-sagliyor-565898.html, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.arkitera.com/proje/hatay-stadyumu/, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://ibfk.com.tr/tesislerimiz, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.sivasspor.org.tr/yeni-sivas-4-eylul-stadyumu/, 28.11.2021 tarihinde erişildi.

The Relationship of Sustainable Consumption and Sports

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 1, 35 - 46, 31.12.2021

Öz

As a result of the negative effects of consumption on the environment, the concept of sustainable consumption, known as environmentally friendly consumption, has begun to come into prominence. While various practices are available to encourage sustainable consumption habits, one of them is sustainable structures known as environmentally friendly structures. The main purpose of this study is to evaluate the relationship between sports and sustainable consumption regarding to stadiums of the teams competing in the Turkish Super League. In this direction, the relevant literature has been examined and information on the relationship between sports facilities and the environment has been given, and then sample stadiums in Turkey have been evaluated in terms of sustainable consumption. As a result of the study, it has been seen that a total of six teams in Turkish Super League with 20 teams have facilities that can be associated with sustainable consumption. It has been observed that electricity is produced by utilizing solar and wind energy, rain water is stored and recycled, air cleaning is contributed with the special roof system, and environmentally compatible or recycled materials are used in existing facilities. However, it cannot be claimed that these facilities meet all of the sustainability principles. Therefore, it is recommended that permanent and effective environmental policies sholud be established and carried into effect by the relevant institutions for the new and existing stadiums that have started to be built in our country.

Kaynakça

  • Babiak, K., & Trendafilova, S. (2011). CSR and environmental responsibility: motives and pressures to adopt green management practices. Corporate Social Responsibility and Environmental Management, 18(1), 11–24. doi:10.1002/csr.229
  • Blankenbuehler, M. ve Kunz, M. B. (2014). Professional sports compete to go green. American Journal of Management, 14(4), 75.
  • Charter, M., Peattie, K. Ottman, J. ve Polonsky, M. J. (2002). “Marketing and Sustainabilty”. The Centre for Sustainability Design, Brass.
  • Güven, S. (2010). Sürdürülebilir Kalkınma Açısından Aile, Tüketim ve Çevre. Tüketici Yazıları II. Ed. Müberra Babaoğul ve Arzu Şener. TÜPADEM, 117-134
  • Gibson, F., Lloyd, J., Bain, S. ve Hottell, D. (2008). Green design and sustainability in sport and recreation facilities. The Smart Journal, 4(2), 26-33.
  • Inoue, Y. ve Kent, A. (2012). Sport teams as promoters of pro-environmental behavior: An empirical study. Journal of Sport Management, 26(5), 417-432.
  • Irklı Eryıldız, D. ve Aydın, A. B. (2005). " Yeşil olimpiyat" tasarım anlayışına bir örnek: Sidney 2000 projesinin irdelenmesi ve değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 20(1), 107-123.
  • Jackson, T., ve Michaelis, L. (2003). Policies for sustainable consumption. Sustainable Development Commission, London.
  • Karalar, R. ve Kiracı, H. (2011). Çevresel Sorunlara Karşi Bir Çözüm Önerisi Olarak Sürdürülebilir Tüketim Düşüncesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (30), 63-76.
  • Kellison, T. B. (2015). Building sport’s green houses: Issues in sustainable facility management. In J. Casper & M. E. Pfahl (Eds.), Sport management and the natural environment: Theory and practice. Taylor & Francis: London.
  • Kellison, T. B., Trendafilova, S., & McCullough, B. P. (2015). Considering the social impact of sustainable stadium design. International Journal of Event Management Research, 10(1), 63-83.
  • Kibert, C. J. (1994) Principles of Sustainable Construction, in proceedings of the First International Conference on Sustainable Construction, 6-9 November, Tampa, Florida, USA, ss. 1-12.
  • Locke, S. L. (2019). Estimating the impact of Major League Baseball games on local air pollution. Contemporary Economic Policy, 37(2), 236-244.
  • Long, C., Jiang, Z., Shangguan, J., Qing, T., Zhang, P., & Feng, B. (2021). Applications of carbon dots in environmental pollution control: A review. Chemical Engineering Journal, 406, 126848.
  • McCullough, B. P., Orr, M., & Kellison, T. (2020). Sport ecology: Conceptualizing an emerging subdiscipline within sport management. Journal of Sport Management, 34(6), 509-520.
  • Miller, W. S. (2010). Changing playing fields: The sports attorney's obligation to learn green. Marq. Sports L. Rev., 21, 139.
  • Peattie, K. (2010). "Green consumption: behavior and norms." Annual review of environment and resources, 35, 195-228.
  • Salome, L. R., van Bottenburg, M. ve van den Heuvel, M. (2013). “We are as green as possible”: environmental responsibility in commercial artificial settings for lifestyle sports. Leisure Studies, 32(2), 173–190. doi:10.1080/02614367.2011.645247
  • Schmidt, C. W. (2006). Putting the earth in play: Environmental awareness and sports.
  • Stoeglehner, G. (2020). Strategicness–the core issue of environmental planning and assessment of the 21st century. Impact Assessment and Project Appraisal, 38(2), 141-145.
  • The Sustainable Development Goals Report, 2021
  • Triantafyllidis, S. (2018). Carbon dioxide emissions research and sustainable transportation in the sports industry. C, 4(4), 57.
  • United Nations Environment Programme (UNEP) (2002). Sustainable consumption, A Global Status Report.
  • Wang, Z. (2019). Does biomass energy consumption help to control environmental pollution? Evidence from BRICS countries. Science of the total environment, 670, 1075-1083.
  • Zuo, J., ve Zhao, Z. Y. (2014). Green building research–current status and future agenda: A review. Renewable and sustainable energy reviews, 30, 271-281.
  • https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-consumption-production/, 27.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://unfccc.int/sites/default/files/resource/Sports_for_Climate_Action_Declaration_and_Framework.pdf, 27.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/turkiye-nin-ilk-cevreci-stadi-27279102, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • http://stadiumdb.com/news/2017/03/stadium_of_the_year_2016_public_vote_award_vodafone_arena, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://beinsports.com.tr/haber/trabzonsporun-yeni-stadi-akyazi-senol-gunes-stadi-acildi, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.trthaber.com/haber/turkiye/antalyadaki-gunes-enerjili-stadyum-600-haneye-elektrik-sagliyor-565898.html, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.arkitera.com/proje/hatay-stadyumu/, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://ibfk.com.tr/tesislerimiz, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.sivasspor.org.tr/yeni-sivas-4-eylul-stadyumu/, 28.11.2021 tarihinde erişildi.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uygulamalı Ekonomi
Bölüm Derleme
Yazarlar

Nedim Tekin 0000-0002-6249-3862

Erken Görünüm Tarihi 30 Aralık 2021
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 2 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tekin, N. (2021). Sürdürülebilir Tüketim ve Spor İlişkisi. FOCUSS Spor Yönetimi Araştırmaları Dergisi, 2(1), 35-46.