Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI

Yıl 2007, Cilt: 5 Sayı: 2, 107 - 110, 30.03.2007

Öz




Probiyotik
terimi  iki yunanca kelime olan
"pros" ve "bios" dan türemiş olup; bağırsak hijyenini ve
sindirimi iyileştirerek, konakçı canlıda yararlı etkisi olan ve gıda katkısı
gibi kullanılan canlı mikroorganizma olarak tanımlanmaktadır. Bu
mikroorganizmalar; gıdalarla birlikte alındığı zaman, vücuttaki patojen
mikroorganiz-maların inhibisyonunu sağlar, gıdaların sindirilebilirliğini
arttırır, immun sistemi güçlendirir, kan kolesterol seviyesini düşürür, vücutta
açığa çıkan toksik maddelerin emilimini sınırlandırır veya azaltır,
prebiyotiklerin emilimini arttırır ve antikanserojenik etki göstermektedir.




 




Bu
derlemede, probiyotik mikroorganizmaların yararları hakkında bilgi
verilmektedir.




Kaynakça

  • 1. Alender, M., Satokarı, R. 1999. Resistentence of Colonization of Human Colonic Mucosa by A Probiotic Strain, Lactobacillus Rhamnosus GG, After Oral Consumption. Turkey.Appl Envirion Microbial. 65,351-354.
  • 2. Collins, M., Gibson, G. 1999. Probiotics, Prebio-tics and Synbiotics. Clin Nutrutional. 69,1052-1057.
  • 3. Danielson, A., Shahani, K., Amer, A. 1989. An-ticholesteremic Property of Lactobacillus Aci-dophilus Fed to Mature Boars. Journal Dairy Science. 67,966-974.
  • 4. Donnet-Hugges, A., Rochat, F., Serrant, P. 1999. Modulation of Nonspesifik Mechanisms of De-fense by Lactic Asid Bacteria Effective Doz. Journal Dairy Science. 82,863-869.
  • 5. Franck, A. 1998. Prebiotics Stimulate Calcium Absorbtion. Milk Science International Jahrgang. 8, 427-429.
  • 6. Gibson, Gr., Fuller, R. 2000. Aspects of İn Vivo Research Approaches Directed Toward Identi-fying Probiotics and Prebiotics For Human Use. Journal Nutritional. 130, 391-395.
  • 7. Gilliand, E. 1989.Acidophilus Milk Products a Review of Potantial Benefits to Consumers. Jo-urnal Dairy Science. 72:2483-2494.
  • 8. Gönç, S., Akalın, A.1995 Yoğurtta Canlı Olarak Bulunan Lactobacillus Acidophilus ve Lactoba-cillus Bifidus’un Organizma ve Sağlık Üzerine Etkisi. İzmir. Proje No: Vhag-1168.
  • 9. Guerin-Danan, C., Chabenet, C., Pedone, C., Po-pot, F. 1998. Milk Fermented with Yogurt Cul-tures and Lactobacillus Casei Compared with Yogurt and Gelled Milk Influence on Intestinal Microflora in Healthy Infants. Journal Clin Nutritional. 67,111-117.
  • 10. Gülmez, M., Güven, A. 2002. Probiyotik, Prebi-yotik ve Sinbiyotikler. Kafkas Üniversitesi Vete-riner Fakültesi Dergisi. 8,83-89.
  • 11. Gülmezoğlu, E. 1990. Bağışıklığın Temelleri. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
  • 12. Harrison, C., Peat, G. 1975. Serum Cholesterol and Bowel Flora in the New Born. American Journal Clinical Nutrition. 28,1351-1355.
  • 13. Klaenhammer, T. 1993.Genetic of Bacteriosin Produced by Lactic Asid Bacteria. Fems Micro-bial. 12,39-86.
  • 14. Kılıç, S.1986. Orijini, Özellikleri, Oranları Fark-lı Lb. Bulgaricus ve S. Thermopfilus Bakterileri İçeren Sıvı, Dondurulmuş ve Liyofilize Kültürler ile Yapılan Yoğurtların Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Dok-tora Tezi, İzmir
  • 15. Kılıç, S. 2001. Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri. Ege Üni. Yayın No:542, Ege Üni. Ziraat Fak., İzmir.
  • 16. Liyofilize Kültürlerle Yapılan Yoğurtların Nite-likleri Üzerinde Araştırmalar. E. Ü. Fen Bilimle-ri Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir.
  • 17. Loncarevic, S., Danielsson-Tham, M., Ringner, A., Tham, W. A. 1997. Case of Foodborne Lis-teriosis in Sweden. Letters In Applied Micro-biology. 24,65-68.
  • 18. Mathieu, F., Sudirman, I., Rekhif, N.1993. Mesenterocin 52, A Bacteriocin Produced by Leuconostoc Mesenteroides Ssp. Mesenteroides Fr 52. Journal Applied Bacteriol. 74,372-379.
  • 19. Ouwehand, A., Niemi, P., Salminen, S.1999. The Normal Feacal Microflora Does Not Affect the Adhesion of Probiotic Bacteria in Vitro. Fems Microbial Letters. 177,35-38.
  • 20. Pessi, T., Sutas, Y., Marttinen, A., Isolauri, E. 1998. Probiotics Reinforce Mucosal Degradation of Antigens in Rats Implications For Therapeutic Use of Probiotics. Journal Nutritional. 128,2313-2318.
  • 21. Reddy, B. 1999. Possible Mechanisms by Which Pro And Prebiotics Influence Colon Carcinoge-nesis and Tumor Growth. Journal Nutritional. 129,1478-1482.
  • 22. Shahani, K., Vakil Aaj Klara, A. 1997. Natural Antibiotic Activity of Lactobacillus Acidophilus and Bulgaricus. Cultured Dairy Products Jour-nal. 11,14-14.
  • 23. Siegman-Igra, Y., Levin, R., Weinberger, M. 2002. Listeria Monocytogenes Infection in Israel and Review of Cases World-Wide. Emerging Infectiosus Diseases. 8, 305-310.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özlem Pelin Can

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Can, Ö. P. (2007). PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 5(2), 107-110.
AMA Can ÖP. PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI. (DAD). Mart 2007;5(2):107-110.
Chicago Can, Özlem Pelin. “PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5, sy. 2 (Mart 2007): 107-10.
EndNote Can ÖP (01 Mart 2007) PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5 2 107–110.
IEEE Ö. P. Can, “PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI”, (DAD), c. 5, sy. 2, ss. 107–110, 2007.
ISNAD Can, Özlem Pelin. “PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5/2 (Mart 2007), 107-110.
JAMA Can ÖP. PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI. (DAD). 2007;5:107–110.
MLA Can, Özlem Pelin. “PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, c. 5, sy. 2, 2007, ss. 107-10.
Vancouver Can ÖP. PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALARIN YARARLARI. (DAD). 2007;5(2):107-10.