Probiyotik
terimi iki yunanca kelime olan
"pros" ve "bios" dan türemiş olup; bağırsak hijyenini ve
sindirimi iyileştirerek, konakçı canlıda yararlı etkisi olan ve gıda katkısı
gibi kullanılan canlı mikroorganizma olarak tanımlanmaktadır. Bu
mikroorganizmalar; gıdalarla birlikte alındığı zaman, vücuttaki patojen
mikroorganiz-maların inhibisyonunu sağlar, gıdaların sindirilebilirliğini
arttırır, immun sistemi güçlendirir, kan kolesterol seviyesini düşürür, vücutta
açığa çıkan toksik maddelerin emilimini sınırlandırır veya azaltır,
prebiyotiklerin emilimini arttırır ve antikanserojenik etki göstermektedir.
Bu
derlemede, probiyotik mikroorganizmaların yararları hakkında bilgi
verilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 5 Sayı: 2 |