Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER

Yıl 2007, Cilt: 5 Sayı: 3, 186 - 190, 15.06.2007

Öz




Bu
çalışmada, aynalı sazan (Cyprinus carpio L., 1758) filetolarının taze ve
tütsüleme sonrası et verimi, kim-yasal kompozisyonundaki değişimler ve
tütsülenmiş ürünün duyusal kalitesi incelenmiştir. Taze aynalı sazan filetolarında
% 78,49 ± 0,23 su, % 17,18 ± 0,98 protein, % 2,16 ± 0,41 yağ, % 0,86 ± 0,13 kül
ve % 1,31 ± 0,16 karbonhidrat bulunurken; sıcak tütsülene sonrası % 62,75 ± 2,54
su, % 29,87 ± 0,92 protein, % 3,36 yağ, % 1,93 ± 0,28 kül ve % 2,06 ± 0,17 karbonhidrat
tespit edilmiştir. Taze aynalı sazan filetolarına göre tütsülenmiş aynalı sazan
filetolarının su kaybına bağlı olarak protein, kül ve yağ oranlarında artış
görül-müştür (p<0,05).




Kaynakça

  • 1. AOAC, (1980). Official methods of analysis 13th Ed AOAC,Washington D.C., USA.
  • 2. Arslan, A, (1993). Keban Baraj Gölü Aynalı Sazanlarının (Cyprinus carpio L.) Mikrobiyo-lojik ve Kimyasal Kaliteleri, Türk J. Vet. Anim. Sci.,17,251-259.
  • 3. Bilgin, Ş., Ünlüsayın, M. ve Gülyavuz, H., (2001). Clarias gariepinus (Burchell 1822)’un Farklı İşleme Yöntemlerine Göre Değerlendirilmesi ve Kimyasal Bileşenlerinin Tespiti, Türk J. Vet. Anim. Sci.,25,309-312.
  • 4. Çelik, C., Özdemir, Y., Aşan, T. ve Patır, B., (1990). Keban Baraj Gölü Küpeli Sazanlarının (Barbus capito petoralis) Mikrobiyolojik, Kim-yasal Kalitesi ve Et Verimi, Ege Üniv. Su Ürünler Derg., 7,156-167.
  • 5. Erkan, N., (2004). Dumanlama teknolojisi, C. Varlık (ed), Su ürünleri işleme teknolojisi, İstanbul Üniversitesi Yayınları No: 4465, 233-273, İstanbul.
  • 6. Ekingen, G., (1988). Balık sistematiği, Tolga Ofset, Elazığ.
  • 7. Ganesh, A., Dıleep, A.O., Shamasundar, B.A. ve Sıngh, U., (2006). Gel-forming ability of common carp fish (Cyprinus carpio) meat: effect of freezing and frozen storage, Journal of food Biochemistry, 30,342-361.
  • 8. Geldiay, R. ve Balık, S., (1996). Türkiye tatlısu balıkları, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakülte-si Yayınları No: 46, Ders Kitabı: 16, İzmir.
  • 9. Göğüş, A.K., Kolsarıcı, N., (1992).Su ürünleri teknolojisi, A.Ü. Ziraat Fak. Yay.: 1243, Ders Kitabı: 358, Ankara.
  • 10. İzci, L. ve Ertan, Ö.O., (2004). Dumanlama İşlemi Uygulanmış Kadife Balığı (Tinca tinca L., 1758)’nın Et Verimi ve Besin Bileşimindeki Değişimler, Türk J. Vet. Anim. Sci.,28,1037-1041.
  • 11. Keskin, H., (1975). Gıda kimyası, İstanbul Üni-versitesi Yayın Sayı: 1980, Kimya Fak., 21: 1046s. İstanbul.
  • 12. Kolsarıcı, N. ve Özkaya, Ö., (1998). Gökkuşağı Alabalığı (Salmo gairdneri)’nin Raf Ömrü Üzerine Tütsüleme Yöntemler ve Depolama Sıcaklığının Etkisi, Türk J. Vet. Anim. Sci.,22,273-284.
  • 13. Kurtcan, Ü. ve Gönül, M., (1987). Gıdaların Duyusal Değerlendirilmesinde Puanlama Meto-du, Ege Üniv. Müh. Fak. Derg., Seri B, Gıda Mühendisliği, 5,1,137-146.
  • 14. Oğuzhan, P., Angiş, S., Haliloğlu, H.İ. ve Atamanalp, M., (2006). Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynuchus mykiss) Filetolarında Sıcak Tütsüleme Sonrası Kimyasal Kompozisyon Değişimleri, Ege Üniv. Su Ürünleri Derg., 1/3,465-466.
  • 15. TS 1743, (1974). Et ve Et Mamülleri Rutubet Miktarı Tayini, Türk Standartları, Ankara.
  • 16. TS 1746, (1974). Et ve Et Mamülleri Kül Tayini, Türk Standartları, Ankara.
  • 17. Vishwanath, W., Lilabati, H. ve Bijeni, M. (1997). Biochemical, nutritionaland microbiolo-gical quality of fresh and smoked mud eel fish Monopterus albus-a comparative study, Food Chemistry, 61,153-156.
  • 18. Yanar, Y. ve Fenercioğlu, H. (1999). Sazan (Cyprinus carpio) Etinin Balık Köftesi Olarak Değerlendirilmesi, Türk J. Vet Anim. Sci., 23, 361-365.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhsine Duman

Mürşide Dartay

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Duman, M., & Dartay, M. (2007). SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 5(3), 186-190.
AMA Duman M, Dartay M. SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER. (DAD). Haziran 2007;5(3):186-190.
Chicago Duman, Muhsine, ve Mürşide Dartay. “SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus Carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5, sy. 3 (Haziran 2007): 186-90.
EndNote Duman M, Dartay M (01 Haziran 2007) SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5 3 186–190.
IEEE M. Duman ve M. Dartay, “SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER”, (DAD), c. 5, sy. 3, ss. 186–190, 2007.
ISNAD Duman, Muhsine - Dartay, Mürşide. “SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus Carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5/3 (Haziran 2007), 186-190.
JAMA Duman M, Dartay M. SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER. (DAD). 2007;5:186–190.
MLA Duman, Muhsine ve Mürşide Dartay. “SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus Carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, c. 5, sy. 3, 2007, ss. 186-90.
Vancouver Duman M, Dartay M. SICAK TÜTSÜLENMİŞ AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L., 1758) FİLETOLARININ ET VERİMİ VE KİMYASAL KOMPOZİSYONDAKİ DEĞİŞİMLER. (DAD). 2007;5(3):186-90.