Tarihi ve kültürel öneme haiz yerel imalathanelere gastro turistler tarafından gerçekleştirilen gastronomi turları yemek kültürü bakımından dışarıya kapalı bölgelerin mutfağının tanıtılmasına ve yerel halkın bu sebeple ekonomik kalkınma elde etmesine neden olmaktadır. Yerel imalathanelere örnek olarak verilebilen su değirmenleri Anadolu’da akarsu bulunan birçok yerleşim bölgesinde yerel halkın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yüzyıllardır kullanılmaktadır. Su değirmenlerinin bolca bulunduğu yerleşim yerlerinden bir tanesi de Trabzon ilinin kırsal kesimleridir. Trabzon’da geçmişte mısır unu elde etmek amacıyla çokça kullanılan su değirmenleri günümüzde eskisi kadar popüler ve işlevsel olmayıp kullanımı artık azalmıştır. Çalışmanın temel amacını uzun yıllar boyunca mısır öğütmek amacıyla kullanılan fakat günümüzde atıl kalan veya az kullanılan su değirmenlerinin gastronomi turizmine kazandırılması oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri literatür taraması ve gözlem teknikleriyle elde edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda Trabzon kırsalındaki su değirmenlerinin gastronomi turizmi amacıyla kullanılmasının mümkün olduğu, bunun da yöreye ekonomik anlamda katkı sağlayacağı anlaşılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Ekim 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2022 |
Gönderilme Tarihi | 23 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 3 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.