Kars ilinde kaz eti gastronomik bir unsur olarak daha fazla ilgi görse de tarım ve hayvancılığın yapıldığı şehirde kırmızı et tüketimi yöresel mutfakta oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle kaz etinin yanı sıra kırmızı et ile yapılan yöresel yemeklerin de çeşitlilik açısından gastronomiye kazandırılması önem arz etmektedir. Bu çalışmada Kars mutfağında kırmızı et tüketimi ve kültürünün değerlendirilmesi ve Kars mutfağında kaz etinin ön plana çıkma nedeninin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin tercih edildiği araştırmada verilerin toplanması için doküman taraması ve görüşme tekniği kullanılmıştır. Kars mutfağına ilişkin literatür taraması yapılmış ve Kars ilinde ikamet eden, Kars mutfak kültürü hakkında bilgi sahibi 12 kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kırmızı et, Kars mutfağının vazgeçilmez bir ürünü olduğu; Kavurma, haşlama, piti, cağ kebabı, hokkiri, keledoş gibi yemeklerde sıklıkla kullanıldığı; Bölgede en çok dana, koyun ve kaz eti tercih edildiği; Kaz etinin üretim, kültür, iklim ve lezzet gibi faktörler nedeniyle öne çıktığı belirlenmiştir.
Although goose meat attracts more attention as a gastronomic element in Kars province, red meat consumption has a very important place in the local cuisine in the city where agriculture and animal husbandry are carried out. For this reason, it is important to introduce local dishes made with red meat, as well as goose meat, to gastronomy in terms of diversity. For this reason, it is important to bringing food into made with red meat, as well as goose meat, to gastronomy in terms of diversity. This study aimed to evaluate red meat consumption and culture in Kars cuisine and to examine the reason why goose meat comes to the fore in Kars cuisine. In the study where qualitative research method was preferred, document scanning and interview techniques were used to collect data. A literature review about Kars cuisine was conducted and interviews were held with 12 people residing in Kars province and knowledgeable about Kars culinary culture. According to the findings, red meat is an indispensable product of Kars cuisine; It is frequently used in dishes such as roasting, boiling, piti, cağ kebab, hokkiri, keledosh; Beef, sheep and goose meat are the most preferred in the region; Goose meat stands out due to factors such as production, culture, climate and taste.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mutfak Kültürü |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.