AMAÇ: Bu çalışmanın amacı altı farklı içecekte bekletilen geçici restorasyon materyallerinin renk stabilitelerinin karşılaştırılmasıdır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Üç farklı sabit geçici restorasyon materyalinden (Temdent, TRIAD ve TelioCAD), 10 mm çapında ve 2 mm kalınlığında 30’ar adet örnek hazırlandı. Örnekler altı farklı içeceğin içine konulmak üzere ayrıldı (distile su, kahve, çay, kola, kırmızı şarap ve meyve suyu; n=5). Örnekler içeceklerin içerisinde 37 °C’de 48 saat bekletildi. Örneklerin içeceklere konulmadan önceki ve sonraki L*, a*, b* değerleri spektrofotometre kullanılarak kaydedildi ve ΔE* değerleri hesaplandı. Materyal ve içecek faktörlerinin renk değişimi üzerindeki etkisinin tespit edilmesi için iki yönlü varyans analizi ve gruplar arasındaki farklılıkların tespit edilmesi için Tukey’s HSD post hoc testi kullanıldı (α=0.05).
BULGULAR: Farklı içeceklerde bekletilen örneklerden elde edilen ΔE* değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p<0.05). TelioCAD materyalinde en az renk değişimi kola, en fazla renk değişimi kırmızı şarap içeceklerinde bekletilen örneklerde gözlendi. Temdent materyali için renk değişimi en düşük meyve suyunda, en yüksek kahvede bekletilen örneklerde kaydedildi. TRIAD materyalinde ise en yüksek renk değişimini sırasıyla kahve, şarap ve çayda bekletilen örnekler gösterdi. Aynı içecekte bekletilen materyaller karşılaştırıldığında kahve ve şarap içeceklerinde, TRIAD diğer materyallere göre anlamlı olarak daha yüksek renk değişimi sergiledi.
SONUÇ: Sabit geçici restorasyonların renk stabilitesi, kullanılan materyalin çeşidine ve içeceğin tipine göre değişmektedir. İçecekler değerlendirildiğinde en fazla renk değişimi kahvede, materyaller değerlendirildiğinde ise en fazla renk değişimi TRIAD’da meydana gelmiştir.
OBJECTIVE: The objective of the present study was to compare the color stability of provisional restorative materials after stroring in different drinks.
MATERIALS AND METHOD: Thirty specimens (10 mm in diameter and 2 mm in thickness) were prepared from three different materials (Temdent, TRIAD ve TelioCAD). Specimens were divided into six groups according to drinks (distilled water, coffee, tea, cola, red wine and fruit juice; n=5). Specimens were stored in these drinks at 37 °C for 48 hours. The L*, a*, b* values of the specimens were measured with a spectrophometer and recorded before and after storing in drinks. Then ΔE* values were calculated. The data were statistically analyzed using two-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s HSD post hoc tests (α=0.05).
RESULTS: Difference between the ΔE* values of specimens stored in different drinks was statistically significant (p<0.05). Color change of TelioCAD specimens was smallest in cola drink and greatest in red wine. Color change of Temdent specimens was smallest in fruit juice and greatest in coffee. For TRIAD specimens, greater color change was observed in coffee, red wine, and tea, in descending order. When the results of storing in the same drink were compared, TRIAD showed the greatest values of color change in coffee and red wine in comparison to the other provisional materials (p<0.05).
CONCLUSION: Color stability changed according to the type of the provisional material and the drink. When the drinks were evaluated, greater color changes were observed in coffee, and when the materials were evaluated greater color changes were observed in TRIAD.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 33 Sayı: 2 |