Çalışmada, Ağrı ili merkez ilçede
yaşayan hane halkının su ürünleri tüketim yapısı ve tercihleri incelenmiştir.
Çalışmanın veri seti, araştırma alanından tesadüfi olarak seçilen 369 kişi ile
yapılan anketlerden oluşturulmuştur. Araştırmanın istatistiksel analizinde
Binary-Logit Model kullanılmıştır. Ankete katılan hanelerin % 86’sının balık
tükettiği, %14’ünün balık tüketmediği ve balık tüketmeyen hanelerin% 71’inin
fiyat pahalılığı nedeniyle balık tüketmediği tespit edilmiştir. Balık tüketen
bireylerin en çok tercih ettikleri balıklar hamsi (% 43) ve alabalık(% 21)
olarak belirlenmiştir. Yapılan Logit Model çözümlemesinde öne çıkan sonuç ise
öğrenim durumu arttıkça balık tüketme olasılığı 0,33 kat artış gösterdiği
şeklindedir. Ayrıca çalışmada balık tüketim oranının düşük tespit edilmesinin
sebebi eğitim seviyesi ve gelir düzeyinin düşüklüğü ile reklam eksikliği olarak
belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Ağrı ilinin balık tüketiminin ülke ve dünya
ortalamasının altında olduğu belirlenmiştir. Bu durumun sosyo-ekonomik
nedenlerin yanında şehrin deniz kıyısından uzak olmasından dolayı her mevsim
balık tüketemiyor olmalarından kaynaklandığı da düşünülmektedir.
Ağrı Balık Tüketimi Sosyo-Demografik Faktörler Tüketici tercihler
Çalışmada, Ağrı ili merkez ilçede yaşayan hane
halkının su ürünleri tüketim yapısı ve tercihleri incelenmiştir. Çalışmanın
veri seti, araştırma alanından tesadüfi olarak seçilen 369 kişi ile yapılan
anketlerden oluşturulmuştur. Araştırmanın istatistiksel analizinde Binary-Logit
Model kullanılmıştır. Ankete katılan hanelerin % 86’sının balık tükettiği,
%14’ünün balık tüketmediği ve balık tüketmeyen hanelerin% 71’inin fiyat
pahalılığı nedeniyle balık tüketmediği tespit edilmiştir. Balık tüketen
bireylerin en çok tercih ettikleri balıklar hamsi (% 43) ve alabalık(% 21)
olarak belirlenmiştir. Yapılan Logit Model çözümlemesinde öne çıkan sonuç ise
öğrenim durumu arttıkça balık tüketme olasılığı 0,33 kat artış gösterdiği
şeklindedir. Ayrıca çalışmada balık tüketim oranının düşük tespit edilmesinin
sebebi eğitim seviyesi ve gelir düzeyinin düşüklüğü ile reklam eksikliği olarak
belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Ağrı ilinin balık tüketiminin ülke ve dünya
ortalamasının altında olduğu belirlenmiştir. Bu durumun sosyo-ekonomik
nedenlerin yanında şehrin deniz kıyısından uzak olmasından dolayı her mevsim
balık tüketemiyor olmalarından kaynaklandığı da düşünülmektedir.
Ağrı Balık Tüketimi Sosyo-Demografik Faktörler Tüketici Tercihleri
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 3 |